Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak I Czym Ogrzewać Nowo Budowany Dom.

kozik123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok to kwestię czym palić można uważać za rozstrzygniętą. Natomiast jak ogrzewać? Wszędzie podłogówka i będzie ok? Niech wypowiedzą się osoby które grzeją w ten sposób domy i wymienią wady/zalety, lub co by zmienili jak by mogli.

To podobny dylemat jak:

- blacha czy dachówka

- komin murowany czy systemowy

- styropian czy wełna

- diesel czy benzyna

- i wiele innych... :D

Jeśli jedna i druga instalacja będzie dobrze zrobiona to będziesz zadowolony i odwrotnie, to Ty musisz zdecydować co wolisz.

Jeśli za jakiś czas będziesz przechodził na gaz czy PC to podłogówka wydaje się być oszczędniejszym rozwiązaniem i nie wymagającym większych przeróbek (np wymiana grzejników na większe itp...).

Opublikowano

Ja man w całym domu - 200 m2 użytkowej podłogowe i jestem zadowolony. A że lubię chodzić boso wchodząc na piętro nie odczuwam dyskomfortu zimnej podłogi. Do tego dwie drabinki w łazienkach, grzejnik w garażu i ogrzewany strych też dwoma grzejnikami.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jedno jest pewne - podłogówka tam gdzie płytki :P

Bzdura.

A nie , wróć :)

Jak masz płytki to podłogówka

Ale na OP warto panele rzucić :)

Opublikowano

Chodzi Ci o temperature Sambor?

Dla paneli maksymalna temperatura posadzki to 27-29stopni (zależy od producenta). Przekroczysz - tracisz gwarancje :)

Opublikowano

Dla paneli maksymalna temperatura posadzki to 27-29stopni (zależy od producenta). Przekroczysz - tracisz gwarancje :)

sorry ale jak gwarancje? na co?

Na opony, akumulatory, amortyzatory też jest gwarancja (teoretycznie)

Opublikowano

Dla paneli zagęszczenie rur powinno być odpowiednio większe niż dla ceramiki, ale to wiadomo, wynika z projektu OP :D .

Tak się zastanawiam jak Producent może udowodnić ze temp posadzki przekroczyła te warrości i cofnąć gwarancję :D ?

Opublikowano

Tak się zastanawiam jak Producent może udowodnić ze temp posadzki przekroczyła te warrości i cofnąć gwarancję :D ?

Na podstawie wieloletniego doświadczenia i praktyki - serio.

Do tego są jeszcze inne rzeczy wymagane przy OP - folia paroizolacyjna i protokół wygrzewania.

U konkurencji była reklamacja zeszłej zimy, laminat się wybrzuszył. Przedstawiciel wszedł do kotłowni,a tam brak zabezpieczenia termicznego dla OP. Ile na piecu - tyle w podłoge :) reklamacja odrzucona...

Opublikowano

Na podstawie wieloletniego doświadczenia i praktyki - serio.

Do tego są jeszcze inne rzeczy wymagane przy OP - folia paroizolacyjna i protokół wygrzewania.

U konkurencji była reklamacja zeszłej zimy, laminat się wybrzuszył. Przedstawiciel wszedł do kotłowni,a tam brak zabezpieczenia termicznego dla OP. Ile na piecu - tyle w podłoge :) reklamacja odrzucona...

w słoneczny czerwcowy dzień ciemny laminat przy oknie balkonowym ma z 40st.

Jak już napisałem, "na psa kij znajdziesz".

Opublikowano

Podstawowa sprawa przy nowym domu - projekt... Albo chociaż ogarnięty hydraulik, a że z tym problem to bym się bez projektu nie brał...
Jak można do nowego domu wstawić 3 razy za wielki piec i zrobić instalke np. na za cienkich rurach i wtopić to w beton...

Podłogówka to już w ogóle projekt dokładny, ilość pętli, osprzęt, zawory, średnice, KVSy, piec, sprzęgło / bufor itd...

Opublikowano

Na to że np laminat Ci się wykrzywił

W takim razie latem podłogi trzeba zakrywać by słońce nie zrobiło szkód.

W takim razie jak producent wypisuje takie bajki w gwarancji to trzeba szukać innego.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

w słoneczny czerwcowy dzień ciemny laminat przy oknie balkonowym ma z 40st.

Jak już napisałem, "na psa kij znajdziesz".

To miałem napisać, w lato ten panel będzie miał 40 st może nawet więcej, nie powinni go sprzedawać jeżeli nie zniesie warunków w pl.
Opublikowano

W takim razie jak producent wypisuje takie bajki w gwarancji to trzeba szukać innego.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Powodzenia życze :)

Panel laminowany czyli płyta bazowa pokryta papierem dekoracyjnym - w dużym skrócie. Taką technologie stosują wszyscy producenci.

Płyta bazowa to płyta hdf (sprasowane włókna drzewne). Jest to produkt drewnopochodny z wszystkimi wadami i zaletami.

Poczytaj o warunkach gwarancyjnych paneli, glazury, drzwi. Są tam różne dziwne wpisy zabezpieczające producentów.

Opublikowano

To miałem napisać, w lato ten panel będzie miał 40 st może nawet więcej, nie powinni go sprzedawać jeżeli nie zniesie warunków w pl.

Są normy budowlane i panele je spełniają :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.