Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Postąpić Z Fachowcem

Mindelek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam taki mały problem i zastanawiam się co zrobić by nie dać się oszukać.

Szukałem firmy która założy mi instalacje c.o. Zgłosiły się trzy firmy, zrobiły mi kosztorys i wybrałem najtańszego wykonawcę. Umówiliśmy się że za wykonanie usługi weźmie 3000zł. Uparł się że towar(same rury miedziane, złączki i itp) zakupi samemu,wycenił mi ten towar na 4000zł.Zapłaciłem mu zaliczkę w wysokości 2000zł. Przed rozpoczeciem pracy przekonywał mnie że zrobi instalację ze stali i będzie to tańsze o połowę, zgodziłem się).

Pracę wykonał w ustalonym czasie,ale ze względu na opóźnienie grzejników które zamówiłem sam instalacji nie mogliśmy wypróbować więc chciałem się z nim rozliczyć za towar. Przedstawił mi ofertę z hurtowni której wziął towar na sumę 5600zł. Powiedziałem mu że umówiliśmy się na 4000zł z miedzi, a ze stali miało być jeszcze połowę taniej a nie o 1/3 drożej. Odpowiedział mi że sam nie myślał że za tyle tego aż wyjdzie.

Co mam zrobić?  

Opublikowano

Przykre to...instalacja na stali droższa od miedzi!!!? ...dobre.

Widzisz kolego i tu potwierdza się teoria , że nie może być tanio i dobrze. Ja wiosna wymieniłem kocioł a co za tym idzie modernizacja kotłowni wraz z bojlerem itd. Poprosiłem o doradztwo i wycenę dwie firmy .

1 firma , hurtownia instalatorska z przedstwsicielstwem Defro zrobiła kosztorys wstępny pisemny z kotłem Defro na pewną kwote.

2 firma , tańsza z takim samym kotłem kosztorys na tzw.gębe i mówili że dokładnie się rozliczymy po robocie i że stary kocioł muszę sam wynieść to będzie jeszcze taniej.

I w efekcie wybrałem ta droższa firmę, zsliczka 30% calej wattosci inwestycji , przyjechali w wyznaczonym terminie , spisana umowa z wyszczególnieniem materiałów i robocizny.Efekt?...robota wykonana w dwa dni , czysto i fachowo...a na końcowym rozliczeniu wyszło jeszcze taniej o 500 zł od tej "tańszej" 2 firmy.

Co mogę doradzić to porozmawiaj polubownie z tymi fachowcami, a jak to nie przyniesie efektu to zgłoś to do rzecznika praw konsumenta. Chyba że nie masz spisanej umowy to trochę lipa...

Powodzenia Ci życzę w dochodzeniu Twoich praw.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

"Przykre to...instalacja na stali droższa od miedzi!!!? ...dobre."

A dlaczego nie? moze zrobil to ze stali ale... nierdzewnej.

Tak serio to poproś go o szczegółowy kosztorys i porównaj zużycie materiałów z tym co masz zainstalowane w domu

Opublikowano

kosztorys materiałów mam, sęk w tym że jest o 2/3 wyższy niż się z hydraulikiem umawiałem.

Ceny z tej hurtowni są o połowę wyższe aniżeli bym je kupił przez internet.(porównałem)

mufy,kolanka, itd są firmy steel ze stali węglowej a rury są zwykłe stalowe.

Zastanawiam się nad tym aby mu powiedzieć że kupię ten towar co zużył przez internet i niech go odda do tej hurtowni z którą współpracuje, ale co z tego wyniknie to nie wiem.

Faktem jest że jestem jeszcze w o tyle dobrej sytuacji że dałem mu tylko 2000zł.

Opublikowano

,,,, Ceny z tej hurtowni są o połowę wyższe aniżeli bym je kupił przez internet.(porównałem) ,,,,

Zajrzałem na znany portal aukcyjny i do dużej fińskiej sieci posiadającej prawie 40 hurtowni w Polsce.

A.... KOLANO 28/90 KAN-THERM STEEL PRESS  -  cena brutto 10,82 zł

O... Kolano 90 stopni KAN - therm Steel - 28 x 28  -  cena brutto  13,43 zł  (po znacznym upuście)

,,,, mufy,kolanka, itd są firmy steel ze stali węglowej a rury są zwykłe stalowe. ,,,,

Moim zdaniem (nie jestem hydraulikiem) taki zestaw jest pogwałceniem idei systemu łączenia rur cienkościennych.

Takie zestawienie może grozić kłopotami w przyszłości. Kolega @sambor, na pewno jest zdecydowanie bardziej obeznany w tej dziedzinie. 

Opublikowano

Według mnie, gość Cię próbuję ordynarnie orżnąć i tyle. Uparł się, że sam kupi , a teraz zgrywa głupa. Pokaż mu jak zawyża sobie ceny. Mogłeś przecież kupować sam materiał i byłoby taniej.

Opublikowano

Instalator powinien założyć temat "Jak postąpić z inwestorem" ?

Jego błąd, że nie jest na bieżąco z cenami, a że są dopłaty, to i niektórzy sprzedawcy urządzili żniwa.

Jest zestawienie zakupów ? Jest. Gdzie i jak instalator próbuje ordynarnie orżnąć ? Ma sponsorować części ?

Tak... najlepiej kupujcie sami, i sami montujcie sobie instalacje. Niejeden porządny instalator odetchnie z ulgą.

Opublikowano

Tu jest kłopot gdyż nie wiemy w jakim systemie inst została wykonana, 

Jak rury i złączki prasowane, to inst nie jest tania - wszystko zależy od producenta i rabatów w hurtowni,

Do tych drugich kupujący nie musi się przyznawać że jakieś ma.

Natomiast wiadomo, że zwykłe rury do gwintów lub spawania nie pasują do złączek prasowanych 

i nie można porównywać cen rur do prasowania z rurami do gwintowania.

Natomiast jest system prasowania do rur grubościennych, takich zwykłych   http://www.viega.pl/xchg/pl-pl/hs.xsl/Megapress_zaprasowywanie_grubosciennych_rur_stalowych_6499.html

http://www.viega.pl/katalog/pl_PL/F2_Megapress_z_SC-Contur/50418.html

Raz tym robiłem i było dobrze, tylko kłopot z praską i szczękami oraz wysoka cena za kształtki.

Opublikowano

Tak... najlepiej kupujcie sami, i sami montujcie sobie instalacje. Niejeden porządny instalator odetchnie z ulgą.

Ale inwestor jak kupi sam to często materiał nie będzie nadawał się do roboty.

Więc może raczej nie.

Opublikowano

"Instalator powinien założyć temat "Jak postąpić z inwestorem" ?

Jego błąd, że nie jest na bieżąco z cenami, a że są dopłaty, to i niektórzy sprzedawcy urządzili żniwa.

Jest zestawienie zakupów ? Jest. Gdzie i jak instalator próbuje ordynarnie orżnąć ? Ma sponsorować części ?"

Instalator powinien mnie poinformować że części będą droższe niż się umawialiśmy przed wykonaniem pracy!!! Jak jedziesz z samochodem do naprawy i mechanik Ci mówi że za naprawę zapłacić 1000zł a gdy przyjdziesz odebrać samochód powie Ci że wyszło 3000zł to będziesz szczęśliwy?

Opublikowano

Odpowiedział mi że sam nie myślał że za tyle tego aż wyjdzie.

Jak się z kimś umawiasz na konkretne pieniądze, dzięki czemu "wygrywasz przetarg", to za błędy w kosztorysie sam musisz zapłacić, by na drugi raz się do niego przyłożyć, a nie rzucać cenami "na oko". Moim zdaniem kolega powinien dopłacić do umówionej kwoty i ani grosza więcej o ile w trakcie nie wprowadzał zmian co do zakresu robót. Niewielka rozbieżność zawsze ma prawo zaistnieć, ale kto robi kosztorysy na styk? Zawsze musi być te 5-10% "zapasu".

Tu nie ma co roztrząsać cen poszczególnych systemów. Na to był czas przed umową. Jak umowy nie było, to tu mamy zgodę na obopólne ryzyko nieuczciwości zarówno po stronie wykonawcy jak i inwestora. Znamy tylko wersję inwestora i bierzemy ją za prawdziwą i pod tym kątem odpowiadamy. Jeśli tak jest, to sprawa jest prosta: gość rzucił na wabia zaniżone koszty i liczy, że znalazł "jelenia". 

Sam jestem instalatorem i po wycenie niejeden klient mi "ucieka", ale jak już jadę do niego na poprawki po tańszym "fachowcu", to kasuję podwójnie. Dosłownie.

Opublikowano

Instalator powinien mnie poinformować że części będą droższe niż się umawialiśmy przed wykonaniem pracy!!! Jak jedziesz z samochodem do naprawy i mechanik Ci mówi że za naprawę zapłacić 1000zł a gdy przyjdziesz odebrać samochód powie Ci że wyszło 3000zł to będziesz szczęśliwy?

Nie będę.

W praktyce części bierze się na WZ. Mógł nie być świadomy cen. Ale to jedyny jego błąd, który jak widzę, będzie go kosztował kilka siwych włosów.

Opublikowano

Jest zestawienie zakupów ? Jest. Gdzie i jak instalator próbuje ordynarnie orżnąć ? Ma sponsorować części ?

Instalator ma znać ceny, bo dzięki tej cenie dostał robotę. Trudno, niech weźmie to "na klatę", jego błąd. Tym bardziej, że klient pisze, że gdzie indziej ceny są znacznie lepsze. Więc może czas zmienić hurtownię przez pana instalatora. 

Ale inwestor jak kupi sam to często materiał nie będzie nadawał się do roboty.

Więc może raczej nie.

Najlepsza opcja - wyceniać robotę z materiałem i wtedy nie ma to tamto. Zresztą żadna poważna firma nie bawi się w liczenie osobno materiał, osobno robocizna, bo później wychodzą takie kwiatki.

Instalator powinien mnie poinformować że części będą droższe niż się umawialiśmy przed wykonaniem pracy!!!

100% racji.

Jak się z kimś umawiasz na konkretne pieniądze, dzięki czemu "wygrywasz przetarg", to za błędy w kosztorysie sam musisz zapłacić, by na drugi raz się do niego przyłożyć, a nie rzucać cenami "na oko". Moim zdaniem kolega powinien dopłacić do umówionej kwoty i ani grosza więcej o ile w trakcie nie wprowadzał zmian co do zakresu robót. Niewielka rozbieżność zawsze ma prawo zaistnieć, ale kto robi kosztorysy na styk? Zawsze musi być te 5-10% "zapasu".

Tu nie ma co roztrząsać cen poszczególnych systemów. Na to był czas przed umową. Jak umowy nie było, to tu mamy zgodę na obopólne ryzyko nieuczciwości zarówno po stronie wykonawcy jak i inwestora. Znamy tylko wersję inwestora i bierzemy ją za prawdziwą i pod tym kątem odpowiadamy. Jeśli tak jest, to sprawa jest prosta: gość rzucił na wabia zaniżone koszty i liczy, że znalazł "jelenia". 

Sam jestem instalatorem i po wycenie niejeden klient mi "ucieka", ale jak już jadę do niego na poprawki po tańszym "fachowcu", to kasuję podwójnie. Dosłownie.

Znowu rozsądnie kolega po fachu pisze.

Nie będę.

W praktyce części bierze się na WZ. Mógł nie być świadomy cen. Ale to jedyny jego błąd, który jak widzę, będzie go kosztował kilka siwych włosów.

Na przyszłość się nauczy :)

Opublikowano

Instalator ma znać ceny, bo dzięki tej cenie dostał robotę. Trudno, niech weźmie to "na klatę", jego błąd. Tym bardziej, że klient pisze, że gdzie indziej ceny są znacznie lepsze. Więc może czas zmienić hurtownię przez pana instalatora. 

Najlepsza opcja - wyceniać robotę z materiałem i wtedy nie ma to tamto. Zresztą żadna poważna firma nie bawi się w liczenie osobno materiał, osobno robocizna, bo później wychodzą takie kwiatki.

Ma znać, racja. Popełnił błąd. Ale nie uważam, że chce inwestora oszukać, skoro wykaz materiałów zgadza się ze stanem faktycznym.

Nie wiem skąd w ludziach takie nastawienie, że dokoła same cygany i oszusty. Ponoć innych ocenia się po sobie... ?

Pasowałyby znać jeszcze wersję instalatora. Robicie z tym, to wiecie jak to czasem wygląda.

Opublikowano

Zawsze będzie tak że towar na internecie będzie tańszy od tego w sklepie fizycznym.Wystarczy porównać koszty utrzymania i wszystko jasne.Inna sprawa że instalatorzy maja "własne" punkty zaopatrzenia gdzie (w moim przypadku) ceny były porównywalne z internetowymi , a napewno sam instalator swoją prowizje uzyskał - co mnie nie dziwi.

Opublikowano

Instalator ma dostarczyć tanie materiały, zrobić robotę , posprzątać, często zutylizować odpady po robocie,

a klient tylko widzi część tych działań - głównie tą w jego domu, na robocie.

Jak ja mam pojechać - aby zobaczyć , następnie pojechać aby kupić materiały, pojechać na robotę , pojechać ze złomem do składnicy  i jeszcze poprawki i regulację - też trzeba dojechać kolejny raz.

A za 2 dni pracy wziąść 500 , to mnie się po prostu nie chce robić, gdyż te 500 to jest naprawdę za 4- 5 dni roboty, straconego czasu, paliwa, ew nawet wypożyczenia sprzętu itd.

Banalny przypadek kupienia materiału przez inwestora może stworzyć dużo problemów - inwestor sam kupił PEX, gdyż brakło ok 130m na 2 pętle podłogi , ok pojechał, przywiózł , ułożyliśmy, chcemy podłączyć a tu d..a - PEX jest 17 a nie 16.

Kolejny dzień do tyłu, gdyż przyłączeń do PEX17 od ręki nie było w okolicy.

Opublikowano

..a ja bym wziął Pana instalatora, niech pokaże rachunek z hurtowni, usiadłbym z nim i prześledził co tam nabiło takie koszty...tylko, że do tego trzeba mieć elementarną wiedzę odnośnie cen materiału...wystarczą dwie dobre pompy-elektroniki i już mamy 1000zł..

Ja dostałem dobre rabaty, wykonywałem sobie sam instalację okołokotłową, i wcale to nie jest takie tanie...

Opublikowano

Ma znać, racja. Popełnił błąd. Ale nie uważam, że chce inwestora oszukać, skoro wykaz materiałów zgadza się ze stanem faktycznym.

Nie wiem skąd w ludziach takie nastawienie, że dokoła same cygany i oszusty. Ponoć innych ocenia się po sobie... ?

Pasowałyby znać jeszcze wersję instalatora. Robicie z tym, to wiecie jak to czasem wygląda.

Autor napisał "Ceny z tej hurtowni są o połowę wyższe aniżeli bym je kupił przez internet.(porównałem)" także tego. Ja wiem, że hurtownie lokalne zawsze będą droższe niż internet, ale niech to będzie 10-20%. Sorry, ale wkurzam się, bo sam muszę z takimi dziadami konkurować na rynku  :angry: 

Instalator ma dostarczyć tanie materiały, zrobić robotę , posprzątać, często zutylizować odpady po robocie,

a klient tylko widzi część tych działań - głównie tą w jego domu, na robocie.

Jak ja mam pojechać - aby zobaczyć , następnie pojechać aby kupić materiały, pojechać na robotę , pojechać ze złomem do składnicy  i jeszcze poprawki i regulację - też trzeba dojechać kolejny raz.

A za 2 dni pracy wziąść 500 , to mnie się po prostu nie chce robić, gdyż te 500 to jest naprawdę za 4- 5 dni roboty, straconego czasu, paliwa, ew nawet wypożyczenia sprzętu itd.

A za tę całą resztę najlepiej żeby nie musiał płacić  :D

Opublikowano

W swojej kotłowni byłem zarówno instalatorem jak i inwestorem.

Pomimo ze wszystko dokładnie policzyłem to i tak wyszło drożej niż zakładałem. Ale jakoś się dogadaliśmy miedzy sobą :D .

Opublikowano

Autor napisał "Ceny z tej hurtowni są o połowę wyższe aniżeli bym je kupił przez internet.(porównałem)" także tego. Ja wiem, że hurtownie lokalne zawsze będą droższe niż internet, ale niech to będzie 10-20%.

Zapewne przesadził. Sam porównuję ceny lokalnie i z netu, pięćdziesięcioprocentowej przebitki nie ma.

Ale jedna z "hurtowni" jest nazywana przez instalatorów "pewexem", ciekawe dlaczego ;)

Inna sprawa, że w "pewexie" mają wszystko od ręki, a gdzie indziej różnie bywa.

Opublikowano

Przykład z piątku....potrzebowałem rury PE wodociągowej 20x2....zaglądnąłem z ciekawości do neta ok.1,70zł/mb....zadzwoniłem do pierwszej z brzegu hurtowni...cena 1,70zł.....bez rabatu....można?....można....

Choć wiem, że cen internetowych nic nie przebije, jednak warto poszukać i posprawdzać...

Opublikowano

"Ale inwestor jak kupi sam to często materiał nie będzie nadawał się do roboty.

Więc może raczej nie."

Materiał który zamawiałem przez internet: grzejniki,pompy,sterownik,naczynka zbiorcze kupiłem dokładnie takie jakie zażyczył sobie fachowiec. 

"Zawsze będzie tak że towar na internecie będzie tańszy od tego w sklepie fizycznym.Wystarczy porównać koszty utrzymania i wszystko jasne.Inna sprawa że instalatorzy maja "własne" punkty zaopatrzenia gdzie (w moim przypadku) ceny były porównywalne z internetowymi , a napewno sam instalator swoją prowizje uzyskał - co mnie nie dziwi"

To w takim razie jak to się ma do jego kosztorysu za materiał? Może szastać nie swoimi pieniędzmi jak mu się rzyźnie podoba?

Rozumiem że są tu i inwestorzy i wykonawcy i każdy przez doświadczenie może mieć jakieś utarte zdanie na temat grupy przeciwnej. Mnie interesują tylko racjonalne i obiektywne rozwiązania.

Oczywiście mogę mu zapłacić tylko tyle na ile się z nim umówiłem i powiedzieć że na dopłaty dokonane przez niego bez konsultacji ze mną, nie mam więcej kasy i różnice niech pokryje sobie z własnej kieszeni. Skończy się to pewnie awanturą.

Mogę również zapłacić ile chce i czuć się jak wykorzystany jeleń.

Moje rozwiązania: Zamówić towar przez internet, ten sam który wykorzystał do pracy i niech go odda do hurtowni z której wziął tamten. Tak jak on nie dotrzymał umowy odnośnie cen za towar tak ja nie dotrzymam tego że to on organizuje towar. Ofertę którą mi przedstawił jest z sieci hurtowni "BIMs PLUS"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.