Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wychładzanie Bufora Przez Wodę Krążącą Grawitacyjnie

piusu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

w załączniku przesyłam zarys instalacji. Ogólnie ocieplony stary dom po generalnym remoncie, ok 80m2.

Piec na pellet plus bufor 500l plus zasobnik dwupłaszczowy 100L. W domu wszędzie podłogówka.

Wydawało się że coś nie tak z izolacją, z nadmierną cyrkulacją - kotłownia znajduje się w nieocieplonych komórkach ok. 10m od domu. Wszystkie rury puszczone w ziemi. Na początku zrzuciłem to na izolację w ziemi ale ostatecznie wydaje sie być ok.

Zrobiłem kilka testów z nagrzanym buforem i wychodzi na to, że podczas 2h kiedy wszystko jest wyłączone z prądu, pompki obiegowe itd z bufora ucieka na dole 20*C. Natomiast przy 4h pracy podłogówki znacznie mniej, stąd wniosek że coś z CWU. Kiedy zakręciłem zawory wokół zasobnika CWU rury ostygły i nie zauważyłęm zbyt dużych zmian w temperaturze wody w zasobniku ani w buforze mimo tego, że włączona była cyrkulacja - 15 minut co godzinę, niestety taki programator..

Na zasilaniu płaszcza CWU jest pompka obiegowa którą załącza piec. Kiedy stoi i tak woda krąży w układzie - rury gorące, pompka również. Zadana temperatura CWU 43*C, a de facto jest tam prawie tyle, co w buforzekilka stopni mniej niż w buforze.

Kotłownia to stara komórka, nie ma tam ogrzewania, rurki nie są zaizolowane idealnie i zapewne woda krążąc cały czas po układzie działa jak grzejnik - w pomieszczeniu jest całkiem ciepło.

Pytanie - jak zatrzymać obieg grawitacyjny?

Czy powinienem użyć elektrozaworu i podpiąć go pod pompkę, żeby otwierał się jak piec zdecyduje grzać CWU? A może wystarczy syfon? 

Do każdej z tych możliwości bardzo proszę o jakieś rady. Jeśli zawór to gdzie nalepiej, jeśli syfon też gdzie najlepiej i jaki duży miałby być.

Swoją drogą poruszając temat cyrkulacji i programatora czasowego, czy może ktoś podsunąć jakieś rozwiązanie? W zupełności wystaczyłoby gdyby pompka pracowała po max. 5 minut co 30min. W tej chwili chodzi za długo, a po godzinie woda jest aby letnia. Testowałem 2 programatory (zwykły obrotowy mechaniczny - umożliwia on regulację odcinkami 15-minutowymi oraz elektroniczny firmy ORNO - w nim można jedynie zaprogramować do 12 lub 14 cykli, a przydałoby się z 30 :)

Za każdą radę i pomysł będę wdzięczny.

Pozdrawiam 

Piotr

post-74587-0-47075700-1508752291_thumb.png

Opublikowano

Wiele osób tu na forum poleca taki sterownik http://inseltom.pl/alarmy-inseltom/sterownik-pompy-cyrkulacyjnej-cwu/

Co do wychładzania. Zawór zwrotny powinien rozwiązać problem zamontowany za pompą.

Opublikowano

Brak zabezpieczenia kotła przed korozją niskotemp.Nie grzałbym zasobnika z bufora(po co w lecie grzać bufor?)

Instalacja jak w załączniku

dziękuję za dobre rady. Oczywiście jest podmieszanie za kotłem, laddomat czy coś -inaczej gwarancji bym nie dostał.

Tak jak wspomniałem jest to zarys instalacji.

A instalacja będzie prawdopodobnie przerobiona na wiosnę właśnie żeby nie grzać bufora latem.

Dziękuję też za link do sterownika - pewnie w niedługim czasie się w niego zaopatrzę

czy chodzi Wam o to, żeby zawór zwrotny umieścić odwrotnie za pompą i wtedy zatrzyma ruch grawitacyjny, ale będzie ulegał naporowi kiedy załączy się pompka?

Opublikowano

Zawór zwrotny sprężynowy montujesz normalnie zgodnie z kierunkiem przepływu wody za pompą CWU (między pompą a bojlerem - tak jak narysował odpowietrznik). Gdy pompa pracuje zawór się otwiera, gdy nie pracuje zawór się zamyka - sama grawitacja nie otworzy zaworu zwrotnego sprężynowego.

Opublikowano

Warto założyć zawór zwrotny na cyrkulacji np klapowy. Chodzi o to by cyrkulacja nie działała grawitacyjnie i nie wychładzała zbiornika.

U siebie mam założony klapowy który to otwiera się sam (grawitacyjnie) jak temp bojlera przekroczy 55 stopni (latem ładuje go do 70).

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Zawór zwrotny sprężynowy montujesz normalnie zgodnie z kierunkiem przepływu wody za pompą CWU (między pompą a bojlerem - tak jak narysował odpowietrznik). Gdy pompa pracuje zawór się otwiera, gdy nie pracuje zawór się zamyka - sama grawitacja nie otworzy zaworu zwrotnego sprężynowego.

założone, działa jak należy. Dziekuję :)

co do zaworu zwrotnego na cyrkulacji u mnie nie ma potrzeby - kotłownia jest oddzielnym budynku, rury idą pod ziemią, woda sama nie krąży. A tam akurat by się przydało, bo ogrzewanie też by jako-tako chodziło. Jak prąd wyłączą to klapa :)

Opublikowano

trzeba trzeba, a najlepiej agregat. Niestety tutaj wyłączanie prądu to standard. Zazwyczaj krótkie mignięcia, ale od czerwca dwa razy się zdarzyło że prądu nie było 16 i 23h...

Nie chcę zakładać nowego wątku więc jeszcze podpytam - mam założoną pompę cyrkulacyjną. Znajduje się ona na rurze od cyrkulacji jakieś 30cm od zasobnika. Woda w cyrkulacji jest pompowana z zasobnika w stronę urządzeń odbiorczych. Czy jest różnica jeśli o kierunek pompowanej wody?

Zajrzałem w dwie instrukcje od pomp - nic. Na stronie jednego z polskich producentów - nic. Na pewnym forum o murowaniu było takie samo pytanie- odpowiedź napisana w taki sposób, że jakiś wykształcony hydraulik pewnie zrozumie, ale ja niezbyt :)

Także z informacji które znalazłem wynika że bez różnicy, natomiast osobiście wydaje mi się, że sensowniejsze byłoby ustawienie pompy w kierunku do zasobnika

Opublikowano

Ta rura na której masz pompę cyrkulacyjną powinna łączyć najdalszy punkt inst w domu z zasobnikiem - wtedy masz wymianę zimniejszej wody w rurach na cieplejszą z zasobnika.

Takie wymaganie wymusza montaż pompy cyrkulacyjnej, tak aby pompowała w stronę zasobnika, potrzebny też zaw zwrotny , aby woda nie płynęła w kierunku z instalacji do zasobnika.

Opublikowano

Ta rura na której masz pompę cyrkulacyjną powinna łączyć najdalszy punkt inst w domu z zasobnikiem - wtedy masz wymianę zimniejszej wody w rurach na cieplejszą z zasobnika.

Takie wymaganie wymusza montaż pompy cyrkulacyjnej, tak aby pompowała w stronę zasobnika, potrzebny też zaw zwrotny , aby woda nie płynęła w kierunku z instalacji do zasobnika.

Wszystko się zgadza, jak już wspominałem zawór zwrotny raczej jest zbędny. Po prostu uświadomiłem sobie że pompka pompuje w stronę najdalszego punktu w instalacji, a nie do zasobnika. 

Dzięki za rady, jutro ją przełożę

Opublikowano

sambor nie znasz się. Kolega doszedł do wniosku, że ZZ jest zbędny i nawet brak wiedzy hydraulicznej go od tego nie odwiedzie.

Na poważnie, to trudno uwierzyć, że szukałeś schematu pompy cyrkulacji i na żadnym nie było ZZ. Tak czy inaczej, on jest nie zbędny, tylko niezbędny.

Opublikowano

Zajrzałem w dwie instrukcje od pomp - nic. Na stronie jednego z polskich producentów - nic. Na pewnym forum o murowaniu było takie samo pytanie- odpowiedź napisana w taki sposób, że jakiś wykształcony hydraulik pewnie zrozumie, ale ja niezbyt :)

Także z informacji które znalazłem wynika że bez różnicy, natomiast osobiście wydaje mi się, że sensowniejsze byłoby ustawienie pompy w kierunku do zasobnika

Na poważnie, to trudno uwierzyć, że szukałeś schematu pompy cyrkulacji i na żadnym nie było ZZ. Tak czy inaczej, on jest nie zbędny, tylko niezbędny.

nie szukałem schematu - czytałem instrukcje. Szukając informacji o kierunku przepływu, nie o ZZ.

Taka mała różnica.

Jak widać cały czas poprawiam błędy po Panu Hydrauliku, który powinien mi te zawory wstawić bez mojego wskazywania palcem. O kierunku ustawienia pompy nie wspomnę.

Mam rozumieć, że mimo tego że rury idą w ziemi gdzie się pewnie najbardziej wychładzają, że jest spora różnica wysokości między nimi a instalacją w domu czy kotłowni, to woda będzie sobie krążyła po układzie? Nie zadziała to jak syfon?

Teksty typu "musi być" do mnie nie trafiają. Nie zrobię tylko dlatego, że ktoś mi tak powie. Po to są fora żeby pomagać, jak mi to ktoś wytłumaczy to zrobię. Na rzetelność fachowców liczyć nie mogę, szukam pomocy tutaj.

Kolega wpisał swój wiele wnoszący do dyskusji docinek i tyle z jego wiedzy :) to takie Polskie :)

Opublikowano

W tym o to temacie mamy słowo przeciw słowu.

Hydraulika z krwi i kości do tego pracującego w zawodzie (myślącego jak hydraulik mającego wszelkie normy i przepisy w głowie) i takiego który się tylko odczytał i chce być madrzejrzy od tego pierwszego. Brak słów.

No ale zrobisz jak uważasz to twoje pieniądze.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

pytam i szukam pomocy, dlatego jestem na tym forum. Gdybym uważał się za znawcę tematu, to bym wam nie zawracał głowy ;)

Tak jak już wspomniałem - instalację zakładał mi też "hydraulik" pracujący w zawodzie :D niech się nikt nie czuje urażony - tak jak wszędzie są fachowcy i partacze.

Staram się zrozumieć i upewnić bo instalacje są różne i nie wszędzie "musi być" pewnie obowiązuje.

Jedna sprawa została dzięki Wam załatwiona - podziękowałem.

Słowo przeciw słowu będę miał jak do tego mojego "fachmana" zadzwonię i opowiem o tym, że pompę założył w złą stronę. Dlatego tu jestem i staram się szczypnąć trochę Waszej wiedzy żeby móc z nim pogadać i żeby mi kitu nie wciskał.

Bo co ja gościowi mam powiedzieć? "Wyczytałem w internetach żeś Pan spieprzył robotę" ? :)

Czyli z tego co zrozumiałem - taki "syfon" nie wystarczy.

Założyć taki sam, jak wcześniej - ZZ sprężynowy?

Wystarczyło powiedzieć "Nie gościu, to nie zadziała, załóż zawór" i już.

Poczytałem trochę to forum, rozumiem jacy ludzie tu przychodzą i jak się mądrują, choć niby szukają pomocy. Ja tylko chcę zrozumieć ;)

Opublikowano

Nie gościu, to nie zadziała, załóż zawór.

Ja tylko chcę zrozumieć ;)

Cyrkulacja CWU wpinana jest w najdalszy punkt poboru CW zwykłym trójnikiem. Z kolei do zasobnika główne wyjście CW jest wpięte w jego górną część, gdzie woda jest najcieplejsza, a rura cyrkulacji zazwyczaj w połowie jego wysokości, gdzie woda po dużym rozbiorze może być wręcz zimna. Jeśli ZZ na cyrkulacji brak, to otwarcie kranu CW powoduje przepływ w obu rurach (w rurze cyrkulacji odwrotny), czyli od strony rury głównej popłynie ciepła, a od strony rury cyrkulacji zimna (taka jaka aktualnie jest w punkcie wpięcia w bojlerze). Ostatecznie z kranu płynie woda zmieszana o temperaturze wypadkowej tych dwóch punktów bojlera. Niewskazane jest również odwracanie obiegu na pompie cyrkulacji, bo to prowadzi do kawitacji na łopatkach i może zapowietrzyć pompę. Tyle teoria.

Opublikowano

Po to są fora żeby pomagać...

Fora nie są po to, żeby pomagać. Z założenia służą do wymiany informacji i poglądów. Od pomagania jest Caritas i Pomoc Spoleczna. To tak w kontekście roszczeniowych postaw.

A tak na marginesie, to komuś na tym forum już pomogłeś?

Opublikowano

Po co ten najazd na kolegę. Nikogo nie obraził i w co drugim zdaniu się do nas uśmiecha i puszcza oczka. Nie jestem fanem emotek, ale tak można rozróżnić podejście do rozmowy. Tu raczej grzeczne.

Kolego @piusu zrozum też nas, którzy po raz enty "musimy" pisać o tym samym, bo ktoś nie chce uwierzyć na słowo i czasem "nuta" ironii się pojawi.

Wszystkiego dobrego w nowym roku.

Opublikowano

Fora nie są po to, żeby pomagać. Z założenia służą do wymiany informacji i poglądów. Od pomagania jest Caritas i Pomoc Spoleczna. To tak w kontekście roszczeniowych postaw.

A tak na marginesie, to komuś na tym forum już pomogłeś?

Nie pomogłem tutaj nikomu. A Ty? To chyba zależy od podejścia.

Nie jestem wykwalifikowany do dawania rad w temacie hydrauliki. Jak nie mam nic do powiedzenia na temat to milczę i nie opowiadam ludziom o caritasie. Temat musiałem zgłębić, żeby mi pan "instalator" znów czegoś nie wywinął. Uwierz mi, że wolałbym nie mieć tych wszystkich problemów po ich instalacji, nie zawracać sobie tym głowy, a Ty nie musiałbyś czytać i pisać w tym temacie.

Jeśli będę potrafił to pomogę, bo tak traktuję rady sambora, przemysława85 i kiminiero - ostatecznie pomogli rozwiązać problem i zaoszczędzić trochę grosza. A że się ktoś poirytował - ok, rozumiem.

Dzięki Kiminiero za teorię, o to mi właśnie chodziło.

Szczęśliwego Nowego Roku.

Jak dla mnie temat do zamknięcia.

Opublikowano

Sam ciągnąłem instalację cyrkulacji CWU i potwierdzam jako użytkownik konieczność montażu ZZ. Jesli natomiast nie korzystasz z pompy obiegowej CWU, a brak jest ZZ należy zamontować zwykły zawór odcinający na powrocie CWU do zasobnika (sytuacja opisana w poście #18 przez kol. @Kiminero).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.