Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zębiec Merkury - Dobry Wybór?

MrPonos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Stoję nad wyborem kotła na ekogroszek lub pellet. Z wyborów zastanawiałem się nad Zębcem, ponieważ posiada ruszta wodne oraz wysoki próg zasypu co byłoby przydatną opcją bo posiadam trochę zbędnego drzewa itp i na okres jesienny żeby przepalić było by idealnie. Z drugiej strony jak zaczynam czytać o tym kotle to mam coraz większe dylematy, bo średnio wychodzi z jego opisów. Prosiłbym o sugestie i propozycje czy jest to dobry wybór lub może jakaś inna firma. Posiadam mieszkanie 150m2 na 2giej kondygnacji docieplone na ścianach 15 cm i sufit od 20 do 30 cm wełny 0,33. Kocioł ma stanąć na parterze w kotłowni. 

Z góry dziękuję za sugestie. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Na ekogroszek jest bardziej uniwersalny bo przy porządnym palniku w sezonie pelletem też można palić.

Wodny ruszt to zły pomysł, ma być żeliwny, który się nagrzewa i nie przeszkadza w spalaniu jak wodny.

Palenie drewnem większy sens ma na zasadzie wrzucania go na palnik w trakcie pracy kotła zimą na ekogroszku, wtedy wrzucasz i zapominasz o nim bez żadnego doglądania a paląc samym drewnem wiosną czy jesienią musisz doglądać dość często kotła bo albo wygaśnie albo się zagotuje.

Wiem, że w Eko Retort Plus 15 kW palą drewnem na żeliwnych rusztach, które w tych kotłach są zamontowane zarówno przy pracy na ekogroszku jak i przy dorzucaniu drewna.

Opublikowano

Witam. Chodzi mi o samą markę i produkt, tzn czy zębiec jako produkt jest dobry bo czytam i się dowiaduję, że palnik mają słaby i słaba sprawność. Stąd one pytanie tu czy jest to dobra marka czy może jednak Witkowski bo tam też widzę dobre produkty.

Z góry dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.