rmarchwi Opublikowano 4 Października 2017 #1 Opublikowano 4 Października 2017 Witam. Jak zamontować zawór? Czy tu na wyjściu tuż za pompką będzie ok? Proszę o jakieś rady.
rmarchwi Opublikowano 4 Października 2017 Autor #3 Opublikowano 4 Października 2017 Dogrzanie powrotu a może w przyszłości bojler
sambor Opublikowano 4 Października 2017 #4 Opublikowano 4 Października 2017 Na dogrzanie powrotu są lepsze metody, a co ma z 4-D bojler to nie wiem.
rmarchwi Opublikowano 5 Października 2017 Autor #5 Opublikowano 5 Października 2017 Jakie te lepsze? Mam dwa piętra plus parter. Na powrocie jest ok 35-40, a na piecu trzymam 55. Jaka ta lepsza metodą gdyż chciałem to na sobocie zrobić.
sambor Opublikowano 5 Października 2017 #6 Opublikowano 5 Października 2017 Jak trzymasz 55C na kotle to powrót rzędu 15C mniej jest całkiem OK. Po prostu najpierw trzeba podnieść temp na kotle aby było z czego ten powrót dogrzewać, dużo zależy od przewymiarowania kotła , gdyż to podgrzanie powrotu to też moc którą kocioł musi wytworzyć Tu masz kilka sposobów podgrzania powrotu - post 1 w temacie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19810-zapewnienie-ochrony-powrotu-na-kocio%C5%82/
rmarchwi Opublikowano 5 Października 2017 Autor #7 Opublikowano 5 Października 2017 Mam piec 18 kw, daje rade :) brak zaworów termostatycznych, chcialem pomoc piecu na powrocie tym zaworem i zamonntowac w tym miejscu tuz na wylocie za pompą cyrkulacyjną, przejdzie to czy muszę coś przerabiać.... pozdrawiam
odpowietrznik Opublikowano 5 Października 2017 #8 Opublikowano 5 Października 2017 Martwisz się chłodnym powrotem a tym że masz niebezpieczną instalację nie?)
rmarchwi Opublikowano 5 Października 2017 Autor #9 Opublikowano 5 Października 2017 dla czego niebezpieczna?? naczynie przelewowe mam na strychu, układ otwarty
sambor Opublikowano 5 Października 2017 #10 Opublikowano 5 Października 2017 A osobna rura z kotła do naczynia to gdzie?
rmarchwi Opublikowano 5 Października 2017 Autor #11 Opublikowano 5 Października 2017 A no nie ma :) nie było opcji kłucia przez cały dom na górę, jest zawór bezpieczenstwa na dole, testowane było działąło, nie miałem opcji na przeróbkę całej istalacji, było wczesniej na zamknietym obiegu kiedy to byl piec na węgiel, wodę raz zagotowało i zawór sie otworzył. Ale moje pytanko dotyczy nadal tego czy bedzię to śmigać jęśli połącze to do miejsca ze zdjęcia, Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.