wodkan Opublikowano 4 Października 2017 #1 Opublikowano 4 Października 2017 Witam forumowiczów. Zamierzam przerobić inst. co. przy okazji wymiany kotła. Obecnie jest inst.co. z miedzi, system zamknięty. Układ zasobnika i grzejników pracuje na grawitacji w razie braku prądu, a na co dzień wspomagany jest pompką. Jest również ogrzewanie podłogowe bez mieszacza- trochę w stopy piecze temperatura. Chciałbym to uporządkować. Nowy kocioł skam p plus ma dwa wyjścia zasilające i dwa powroty. Po wielu godzinach czytania forum postanowiłem stworzyć projekt. Proszę o sugestie i uwagi. Grzejniki posiadają termostaty. Producent kotła nie wymaga zabezpieczenia odpowiedniej temperatury powrotu kotła- ale czy dla żywotności kotła i komina nie jest to wskazane?
hajtaler428 Opublikowano 4 Października 2017 #2 Opublikowano 4 Października 2017 Może tak być. Zawór 3d na grzejniki nie jest konieczny jeśli są termostaty chyba że nie chcesz aby na grzejniki szła woda o temp kotła. Możliwe że CWU nie będzie działać grawitacyjnie i może być potrzebna pompa. Ochrona powrotu dobrze jak by była ale jak nie ma wymogu w DTR to Twoja wola. Jeśli tak to kolejna pompa do obiegu kotłowego. Ewentualnie ochrona powrotu pompą CWU ale wtedy brak kontroli nad temp CWU- temp zasobnika zbliżona do temp kotła P.S. brawa za odrobienie lekcji- większość tu takich co się nie wysila żeby coś samemu poszukać
wodkan Opublikowano 4 Października 2017 Autor #3 Opublikowano 4 Października 2017 Zasobnik bedzie stał na tym samym poziomie co kocioł,więc pompa pewnie wymagana będzie. A co do pompy kotłowej to wpiąć ją do zasilania na grzejniki czy do zasilania na ogrzewanie podłogowe? i czy również z zaworem trójdrożnym? A może ewentualnie zabezpieczenie kotła pompą cwu. i na wyjściu ciepłej wody z zasobnika dać zawór mieszający?
hajtaler428 Opublikowano 4 Października 2017 #4 Opublikowano 4 Października 2017 Spinasz zasilanie z powrotem zaraz za kotłem i dajesz pompę bez zaworu 3d. Przed pompą tylko zawór grzybkowy lub zasuwa do wyregulowania przepływu Można też tak jak piszesz- ochrona przez CWU a na wyjściu TZM 35-60st
wodkan Opublikowano 4 Października 2017 Autor #5 Opublikowano 4 Października 2017 A co będzie lepsze i bardziej praktyczne i ekonomiczne?
hajtaler428 Opublikowano 4 Października 2017 #6 Opublikowano 4 Października 2017 Jeśli sterownik kotła ma opcję obsługi pompy kotłowej to bym zrobił właśnie tak. Jeżeli nie to pompę trzeba podłączyć na stałe do sieci.
wodkan Opublikowano 4 Października 2017 Autor #7 Opublikowano 4 Października 2017 jest opcja sterowania pompą kotłową-a czy w tym przypadku potrzebny będzie zawór grzybkowy do regulacji przepływów?
hajtaler428 Opublikowano 4 Października 2017 #8 Opublikowano 4 Października 2017 Raczej tak bo pompa będzie pracować ze zbyt dużym wydatkiem. Chyba że zamontujesz pompę z płynną regulacją wydatku ale to już większy koszt niż zwykła pompa+zawór
wodkan Opublikowano 5 Października 2017 Autor #9 Opublikowano 5 Października 2017 Jaki będzie odpowiedni zawór schładzający do zabezpieczenia kotła w układzie zamkniętym. dbv1 podobno jest do kotów wiekszej mocy i nie ma reduktora cisnienia, jednak cenowo jest atrakcyjny
hajtaler428 Opublikowano 5 Października 2017 #10 Opublikowano 5 Października 2017 Musi być dwufunkcyjny który odprowadzi gorąca wodę z kotła i jednocześnie doprowadzi do niego zimną z sieci więc DVB 1 może być
papasmurfek Opublikowano 5 Października 2017 #11 Opublikowano 5 Października 2017 Twój schemat nie jest zły, ale schemat @hajtalera jest lepszy. Wszystkie powroty zepnij w jeden przy kotle. Ochrona powrotu przez cwu jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Ja mam w ten sposób u siebie i sobie chwalę. Termostaty na grzejnikach wystarczą, nie ma co pchać się w dodatkowe koszta z mieszaczem na grzejniki.
odpowietrznik Opublikowano 5 Października 2017 #12 Opublikowano 5 Października 2017 Spinasz zasilanie z powrotem zaraz za kotłem i dajesz pompę bez zaworu 3d. Przed pompą tylko zawór grzybkowy lub zasuwa do wyregulowania przepływu Można też tak jak piszesz- ochrona przez CWU a na wyjściu TZM 35-60st Zawór grzybkowy chyba za pompą?)
hajtaler428 Opublikowano 5 Października 2017 #13 Opublikowano 5 Października 2017 Może i za :-) Chociaż nie wiem czy ma to znaczenie- nie jestem pewien ale chyba można go umiejscowić przed pompą
sambor Opublikowano 5 Października 2017 #14 Opublikowano 5 Października 2017 Chociaż nie wiem czy ma to znaczenie- nie jestem pewien ale chyba można go umiejscowić przed pompą Ma znaczenie i dobrze piszesz , że nie wiesz, gdyż to prawda! Musi być za pompą w kierunku tłoczenia pompy!
wodkan Opublikowano 5 Października 2017 Autor #15 Opublikowano 5 Października 2017 Wszystkie powroty zepnij w jeden przy kotle. czyli jak dobrze rozumiem mam dwa powroty do kotła więc jeden zaślepić i puścić wszystko drugim ewentualnie zamiast zaslepiac dac tam zabezpieczenie kotła?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.