Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Eko Duo 25Kw Ustawienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

teraz dojrzalem ze Ty wesola masz no to na pewno regulacje trzeba bedzie zrobic, bo to dosc mocne paliwo

Opublikowano

post-74918-0-86295600-1512154280_thumb.jpg

Tu wybrane z popiołu spieki

post-74918-0-13236800-1512154396_thumb.jpg

Tutaj całość wyjęta z 24h

Spieki ewidentnie tworzą się podczas pracy, w podtrzymaniu nie skleja sie nic

W tej chwili wróciłem do przerwy 30s a zmniejszyłem nadmuch na 35%, przesłona cały czas na 2cm

Wydaje mi sie że wydłużenie przerwy daje gorszy efekt bo o kolejne 2-3s dmucham w to sklejone piekło

Opublikowano

Ale to są niedopaly. Czy zaślepia Ci palenisko?

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Raczej nie, fajnie dmucha i cała retorta sie pali

Tylko że one są ze sobą pozlepiane

Edytowane przez mafik
Opublikowano

No to może powinienes częściej podawać a krocej. Przypomnisz nastawy bo nie pamiętam. Ogólnie przypomina mi to czas kiedy tez miałem wesoła i efekt byl tak sam. Niestety nie znalazłem nic poza tym że przydalaby się obrotówka. Tyle tylko że ja mam zwykla fajkę a Ty pewnie jakiś inny palnik. A nie masz może takiego efektu że z 2 strony wypala a z 2 przerzuca?

Opublikowano (edytowane)

Nie, raczej pali się całość, wydaje mi się że z tym akurat kłopotu nie mam

5s/30s, nadmuch był 50% przesłona na 2cm luki, 58st. zadanej 2 st histezy

Przerwa w podtrzymaniu 5s co 15m, przedmuch 30s co 16m

Teraz nastawiłem nadmuch na 35%

Ogólnie jak się pali w trybie pracy to w trakcie dmuchania groch aż się robi taki miękki i się zlepia, jak przejdzie w podtrzymanie to się fajnie pali, tyle że groch jest taki spieczony i od góry się robi czarny taki błyszczący i twardy jak kamień

Edytowane przez mafik
Opublikowano

No to mniej z podawaniem już nie zejdziesz. Co masz na myśli pisząc miękki? To skręcenie na 35% cos poprawia?

Opublikowano

Miękki taki jakby klejem oblany i jak podrzebaczem w środku pogdrzebię to czuć się się to wszystko zlepia, trudno to określić ale jakby takie lepiące to wszystko było

Nadmuch zmieniłem godzinę temu, więc jeszcze mu chwilę chce dać na jakieś opinie 

Opublikowano

Ach ok to może dokopali się głęboko i to lawa jest :)

Opublikowano (edytowane)

Nic to zmniejszenie nadmuchu nie dało

Zwiększyłem go do 60%, przerwe wydłużyłem do 40s, co o tym sądzisz?

Edytowane przez mafik
Opublikowano (edytowane)

Spieki powstaja przy duzym nadmuchu i zwiekszanie powietrza bardzo nie pomoze. Raczej w dol i to ostro. Wesola to ciężki wegiel i bardzo spiekajacy.

Edytowane przez lechumb
Opublikowano (edytowane)

Jest pewien poziom od którego dmuchać niżej nie możesz bo się nie pali tylko wedzi.

Już mi się przypomniało jak spalilem ta dziadowska wesoła. Mieszalem ja ze słabym węglem 50/50 z tego co pamiętam to była czarna perła. Wsypywalem na zmianę do zasobnika worek wesolej worek czarnej i samo się mieszalo w środku. Wtedy efekt był zadowalający i z tego co pamiętam spalalo się bez problemu

Edytowane przez staryk
Opublikowano

Niestety wyższy nadmuch z przerwą 40s nie pomógł

Wielkich spieków nie było ale cały czas niedopały lekko posklejane wyrzuca

Teraz próba z krótszą przerwą, jest na 27s

Zastanawia mnie teraz wysokość kopczyka, bo u mnie w momencie dojścia do zadanej kopczyk jest 5-7cm nad retortą

Może to przerzucanie z tego wynika, że za duży kopiec sie robi, to na górze sie nie dopala i wywala na zewnątrz...

Opublikowano

No to wypada na to że jak mówiłem na początku tzn masz za bogato a że teraz dłużej piec chodzi to więcej naprodukuje

Opublikowano

Zmnieszyłem na chwilę nadmuch na 35% ale dmuchał i dmuchał i nie umiał dobić, a nawet zaczęło spadać w dół a kopczyk robił się coraz większy więc niski nadmuch jednak nie daje rady, co z tego że dłużej będzie dochodził do zadanej jak zacznie jeszcze bardziej wywalać i zeżre kupe grochu

Wróciłem do nadmuchu na poziomie 50%, przerwe na 27s i zostawię na dłużej, wyłączyłem całkowicie podawanie w podtrzymaniu, tak na wszelki wypadek :)

Opublikowano

Ale z tego co pisałeś to kopiec rośnie podczas pracy nie podtrzymaniu. A może spróbuj zrobić 4 podawanie i 28 przerwe

Opublikowano

No Ty mówisz że przerzuca to wg mnie trzeba w grzaniu modyfikować a nie podtrzymanie

Opublikowano

Przy wiekszym nadmuchu moze i bedzie dobijal do zadanej temp szybciej ale rowniez bedziesz mial wieksza strate kominowa bo bedziesz grzal atmosfere. Jak przesypuje wegiel toto wieksza przera i nadmuch tak jak miales 35% i obserwuj. Ja u siebie w 15kw mam 5s podawanie i przerwa 60s z nadmuchem 28% a podtrzymanie mam 8s/15min. Groch 28kj

Opublikowano

Niekoniecznie będzie większa strata kominowa.

Szkoła palenia węgla im. Zawijana:

https://zawijan.wordpress.com/poradnik-uzytkownika/straty-kominowe/

Opublikowano

Może ja to rozumie opatrznie ale większa strata kominowa jest gdy za dużo tlenu. Na mój chłopaki rozum skoro spała się ok to tlenu ma dość. Jak zaczniesz dmuchać więcej to tymbardziej będzie więcej tlenu więc zgodnie z tym co wkleiłes strata wzrośnie. Oczywiście mogę się mylić i jeśli tak jest proszę o sprostowanie/wytłumaczenie tego

Opublikowano

Właśnie wróciłem z kotłowni, piec ustawiony na 5s co 27s, nadmuch 55% (przesłona cały czas na 1,5-2cm), podtrzymanie wróciło na 5s co 15m, przedmuch w podtrzymaniu zamiast 30s/16m jest 20s/10m i powiem Wam że przeżyłem szok bo węgiel spalony na przysłowiowy popiół z papierosa, pojedyncze niedopałki wielkości paznokcia u kciuka, w retorcie delikatne spieki ale poza nią tego nie ma, czyli w trakcie pracy się to spala

Teraz tylko czekać co będzie na dłuższą metę, jakie efekty no i jakie spalanie, bo obecny stan ustawiłem o 10.00 więc musze obserwować

Opublikowano

Czyli trzeba to zrozumieć że wszystko w porządku mimo takich samych ustawień jak wcześniej?

Opublikowano

Po całej nocy pracy, efekt zadowalający, pojedyncze spieki i niedopałki, ten popiół z papierosa delikatnie przesadzony ale jest OK

Wieczorem przypomniałem sobie jednak o jednej ważnej istotnej rzeczy, o której wczoraj nie pisałem

W tamtym tygodniu kupiłem kolejne 2t grochu, podobno ten sam ale... bardziej wilgotny, wprawdzie do wysypałem z worków (jutowych) i w piwnicy ciepło więc w międzyczasie się dosusza, no i teraz dochodzę do wniosku że nie te zmiany miały na to wpływ, dolna połowa była jeszcze starej dostawy, a od połowy podajnika był nowy, a wczoraj mniej więcej zaczęło brać ten nowy

Dzisiaj zasypałem do pełna jeszcze tym starym zapasem i zobaczymy jak będzie 

Opublikowano

Czyli pewnie standard tzn ten sam Panie co wtedy, a okazuje się że inny co nawet czasem na składzie nie wiedzą