Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to czy mozesz uzywac i jaki dalitermin demontazu to ja sie pytałem ,niema roznicy czy grzejesz wode czy mieszkanie jak nie masz własnego komina to mozesz tak długo uzywac jak termin masz napisany na pismie

Opublikowano

nie ma żadnego terminu, żadnego pisma mi nie dali. Powiedzieli tylko że będę musiał zdemontować ten piec gazowy, kiedyś przed modernizacją w kuchni był podłączony junkers, a w pokojach palono dwoma piecami węglowymi.

Opublikowano

eeeeeeeeeeeeee

to siedz narazie cicho bo dostałes info nieformalnie czyli masz rok czasu na zrobienie tego porawne ,wez sie zorientój bezosobowo w gazowni i u kominiarza jak wyglada sprawa z kotłem gazowym z zamknieta komora spalania bo przepisy to jedno a interpretacja przepisu to drugie kazdy region ma swoje niepisane prawa wiec spytaj w gazowni jak wyglada sprawa z talkim kotłem wtedy wystaczykomin wystawic nazawnatrz 10cm poza sciane

Opublikowano

wogóle to troche dziwne, jakim prawem mieszkanie jest pozbawione wentylacji, w dodatku z instalacjami gazowymi,w interesie zarządcy jest chyba zadbać o bezpieczeństwo i zmusić reszte lokatorów do poprowadzenia stosownych kanałów, a gdzie się wogóle podziały kanały od pieców kaflowych?

Opublikowano

kanał wentylacyjny jest łączony z którąś z kondygnacji, a kanał pod piec kaflowy mam połączony z lokatorką drugiego pietra. Chyba można zamontować dwa piece na węgiel w jednym ciągu, ale gdybym przypuszczalnie chciał zamontować piec węglowy z C.O. to już nie można. Musze zorientować się odnośnie tej rureczki na zewnątrz.

Opublikowano

skonczyło sie podłaczanie kilku urzadzen dojednego przewodu ,teraz jeden komin jedno urzadzenie wyjatkiem sa kotłownie na tym samym poziomie ,co do wentylacji to jest dopuszczalne po opini kominiarskiej dwa lokale do jednego przewodu co drugie pietro

Opublikowano

dziękuję za podpowiedzi, jutro maszeruje do spółdzielni mieszkaniowej, popytać o pozwolenie na wylot kominowy ze ściany. Pozdrawiam i do zobaczenia.

Opublikowano

Witam! Jestem laikiem w tej dziedzinie, ale po przestudiowaniu tego forum wiem ze musze zamontowac zawor 4d. ze wzgledu na temp na kotle, niby oszczednosci i komin ktory od strychyu zaczyna namakac.

Czy w miejscu oznaczonym na schemacie mozna zamontowac zawor 4d? Niemam zabardzo fizycznych mozliwosci zeby zamontowac go blizej kotla. A w ten sposob wyrzucam kolano i zasilanie jest podlaczone, tylko powrot puszczam przez zawor i powinno byc ok. Tylko czy nie zablisko pompnki? Ten prostokat na shemacie to kociol.

Dzieki i pozdrawiam

post-2-1236598685_thumb.jpg

Opublikowano

Wiem ze tak powinno byc bo dokladnie tak jest narysowane w instrukcji, cgcialem sie dowiedziec czy tak jak narysowalem bedzie dzialac prawidlowo?

Dzieki i pozdrawiam

Opublikowano

W większości omawianych podłączeń zaworu 4d sugeruje się jego montaż nad kotłem.

Znalazłem zdjęcie podłączenie zaworu 4d , gdzie zawór jest na poziomie wyjścia z kotła.

W większości zamieszczanych zdjęć przez kolegów na forum zawór jest montowany nieco wyżej.

Czy takie podłączenie jak na zdjęciu ma jakiś wpływ na prace obiegu kotłowego?

Chciał bym podobnie zamontować ten zawór tak aby był na wysokości wyjścia z kotła.

Z tą różnicą ,że był by bliżej kotła ok. 50cm.

Mam strasznie niską piwnicę więc muszę to jakoś sensownie rozwiązać.

post-5942-1236711132_thumb.jpg

Opublikowano

tak szczerze to nawet nie zastanawiałem się nad tym montując u siebie,po prostu umieściłem tam gdzie mi pasowało :) akurat jest powyżej kotła

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam po przerwie

Aktualnie, zamontowałem 4d i jestem bardzo zadowolony, zamontowałem jednak według schematu pierwszego. Wzrosła stałopalność pieca. Nie mam sterownika do 4d, tylko ręcznie go steruje. Teraz, gdy ciepło na polu, to 4d to rewelacja. Nie muszę grzać się w domu, okien otwierać, bo na piecu nastawiam 60, a na dom ile chcę. Nie byłem zwolennikiem 4d, ale teraz to POLECAM

Zamontowałem tak, jak na schemacie 1

Po kilkunastu dniach użytkowania, podzielę się uwagami, może komuś się przyda.

Zawór 4d nie jest na tyle szczelny, by odciąć skutecznie obieg pieca, od obiegu CO. Przy grzaniu samego bojlera, nie wystarczy wyłączyć pompy CO, trzeba zamknąć zawór ręcznie u góry, bo przez zawór różnicowy piec grawitacyjnie zasila CO. A z drugiej strony gdy zamknę zawór na CO (grzeję sam bojler), to zabezpieczenie przed wyłączeniem prądu w postaci różnicowego zaworu, nie zadziała, bo zawór za nim zamknięty.

Poza tym nie chcę ręcznie zamykać CO, tylko odcinać poprzez wyłączenie pompy (wygoda).

Człowiek z natury jest wygodny, jak zażyje trochę wygody, to chce więcej. Postanowiłem przerobić układ tak jak na schemacie 2.

Oto jego działanie: Po wypaleniu pieca zawór 4d będzie zamknięty, ułatwi to rozruch pieca, szybciej osiągnie temp. Następnie po osiągnieciu nastawionej temp, nastąpi otwarcie 4d, który będzie sterowany pogodowo. W lecie będzie grzany bojler, odcięcie CO będzie realizowane poprzez wyłączenie pompy. Zawór zwrotny za nią zatrzyma grawitację. W momencie osiągnięcia za wysokiej temp, nawet w lecie układ uruchomi pompę CO, w celu obniżenia temp pieca, to na wypadek gdyby bojler nie był w stanie "zapanować" nad piecem.

Zawór różnicowy wywalam, bo nie potrzebny. W razie braku prądu, zastosuję dwa elektrozawory, które przy braku prądu, niezależnie od położenia 4d umożliwią grzanie grawitacyjne całego domu. Przy braku prądu elektrozawory samoczynnie przełączają się na grawitację.

Elektrozawory 1 cal w Insbud nie są drogie.

Tak to sobie obmyśliłem, co wy na to?

post-5955-1237543768_thumb.jpg

post-5955-1237543779_thumb.jpg

post-5955-1237543808_thumb.jpg

post-5955-1237543916_thumb.jpg