Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeróbka Kotła Na Dolne Spalanie. Prośba O Rady Czy Warto?

palaczRybnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie nie wiemy czy taniej , wiemy że paliwa w podobnej cenie a kaloryczność inna , musielibyśmy wiedzieć kto miał węglowy kocioł zasypowy czy podajnikowy ile płacił wtedy ile teraz , pomijam wygodę i eko tylko twarde $

Opublikowano

palaczRybnik

Każdy palnik jaki się robi musi mieć ten odcinek rusztu do przegrody zasłonięty ,juz nawet o tym nie wspominałem  .Poogladaj w tej tez prostej konstrukcji jest tam przegroda odzielenie popielnika i otwory PW  :D

post-57460-0-03247100-1508449525_thumb.jpg

post-57460-0-39152500-1508449532_thumb.jpg

post-57460-0-29102000-1508449545_thumb.jpg

Opublikowano

@marcus312 dzięki za wyjaśnienia wczoraj sam do tego doszedłem, że potwornie to sknociłem. Wczoraj wszystko za przegrodą uszczelniłem i ładnie się paliło, ładnie osiągał temperaturę ale rozbujał mi się kocioł przez moją nieuwagę do 75 stopni w domu Sahara 23 stopnie wieczorem, przykręciłem klapkę miarkownika ciągu żeby miała tak na oko 2mm i powolutku temperatura przez całą noc spadała aż do całkowitego wypalenia. Dziś mam zamiar kupić miarkownik ciągu żeby mi sterował wychyleniem tej klapki bo sam to latałem co godzinę i sprawdzałem ile jest stopni na piecu.

A teraz moje pytanko w kotle mam zamontowany tylko termometr i dmuchawę ze sterownikiem. Aktualnie sterownik służy mi do obsługi pompy obiegowej oraz pokazuje temperaturę jaka jest na kotle. Czy waszym zdaniem mogę usunąć termometr i zastąpić go miarkownikiem? 

Jedyne czego mi brakuje w przeróbce to odpowiedniego sterowania bo sam nie dam rady tak wysterować żeby działało jak trzeba.

Jeszcze parę słów do kolegi, które wspomniał o kosztach. Sumarycznie to moje koszty wyglądać będą tak:

• beton BOS145 2 worki 100zł
  • cegły szamotowe około 150zł
  • klapka miarkownika ciągu 30 zł
  • mechaniczny miarkownik ciągu 100zł

Natomiast co do ocieplenie domu to myślę, że koszt około 35-40 tyś. zł więc nie tak tanio z racji tego ,że dom jest ogromny 12x11m. 

Opublikowano

Uff, cegły szamotowe to wielki wydatek... A palnik na pelet to tyle co za torebkę cukierków... To nie szamot i kształtki, tylko wiedza jest potrzebna, żeby oszczędnie i efektywnie spalać każde paliwo jakie się ma a jak się tej wiedzy nie ma i nie wychodzi, to trzeba zapłacić za gotowe urządzenie, w które ktoś tą wiedzę włożył...

Tarcze, cegły, zaprawa, kształtki, rury szlifierka i inne typu dospawywanie klapek PW i PG dospawywanie dodatkowych elementów to się uzbiera bardzo dużo. A jeszcze jak ktoś ma bardzo przemiarowany kocioł.

4tys pewnie każdego stać ale każdy no może prawie boi się zaryzykowac przynajmniej tak u mnie jest ale ci którzy się przekonali teraz bardzo dziekuja i nigdy do tego czarnego g...a nie wrócą. Jeśli chodzi o $ to 2,5 tony węgla po 800 i kupowalem klocków drewnianych przyczepę 4 m3. Ale ile musiałem przy tym chodzić to masakra a w domu tem. Utrzymuje 22 -23 C.

Teraz kupię trzy czy cztery tony max peletu po 630 i mam na wszystko wyje....

Podejrzewam, że ta wiedza jest konieczna i szacun dla Was ale i tak nie osiągacie zawsze bezdymnego spalania zawsze będzie te ale czyż nie prawda?

Opublikowano

Spalam węgiel bezdymnie,w sezonie zejdzie ok.2t groszku po obecnych cenach 760zł/t.Mając kupić pellet,potrzebuję 3t po obecnych cenach stelmetowskiego 850zł/t.Jak doliczę koszt palnika,zasobnika i koszty energii,to nijak taniej nie wychodzi.

Wychodzi tylko wygodniej,jednak dodatkowy mankament to problem z brakiem prądu.Ostatnia sytuacja z orkanem pozbawiła mnie prądu na 2 dni i na szczęście w okresie bez tęgich mrozów.Kocioł miałem odpalony,wystarczyło wyjąć z samochodu akumulator,podłaczyć pompkę przez przetwornicę i może tak chodzić przez tydzień.Podajnik niestety wtedy odpada.

Opublikowano

"SONY23"

A jaką temperaturę w dom masz? Bezdymne spalanie w MPM gratulacje. 2 tony na sezon nieźle chyba w domu 18 C??

U mnie cena za super pelet w lato max 650zl

Opublikowano

Jeżeli porównujesz ceny to cenę pelletu z Stelmetu porównaj z ceną eko za 1000/t 

Jak porównujesz byle jaki eko to pellet też weź na 600/t - wychodzi na to samo.

A spalanie pelletu to przede wszystkim lepsza sprawność palnika i kotła , jeżeli mamy komplet, zero opału przy przestojach

co w sumie razem przekłada się na plus w stronę pelletu.

Opublikowano

Ja w górniaku spaliłem zeszły sezon 2 tony i taczka została jeszcze do sierpnia , w domu 22 to minimum , palę jeden zasyp około wiadra na dobę a podłoga oddaje ciepło aż do następnego rozpalenia , da się da

z peletem pewnie byłoby podobnie bo większość czasu on byłby wyłączony bo dom docieplony

Opublikowano

Ja w przeciwieństwie co do niektórych paliłem w smieciuchu a teraz do tego smieciuchu włożyłem palnik to wiem jaka jest rzeczywistość i powiem tak bajki piszecie że węgiel to super sprawa i jeszcze piszecie, że taniej? Poprostu nie macie pojęcia jak chodzą palniki bo ich w akcji nie widzieliście. Pozdrawiam wszystkich weglowcow.

Opublikowano

"SONY23"

A jaką temperaturę w dom masz? Bezdymne spalanie w MPM gratulacje. 2 tony na sezon nieźle chyba w domu 18 C??

U mnie cena za super pelet w lato max 650zl

Temperatura jak przyspieszenie w "Rollsrojsie"- wystarczająca. Od 20 stopni w górę. Teraz jak palę raz dziennie przed samym rozpalaniem potrafi czasem spaść do 19,5 ale jak przyjdzie zima to mniej niż 21 raczej nie jest a często i ponad 23. Z uzyskaniem bezdymności nie mam problemu. Szamotu siedzi u mnie w sumie może z 5 cienkich cegieł, żadnej zaprawy czy odlewów, stąd moja reakcja na "wielki koszt szamotu". Szlifirkę kątową czy wiertarkę, prawie każdy chyba ma, dobra tarcza to około 20 złotych więc w okoliczach stówy już można coś wykołupać i nie kopcić. Fora służą pomocą i jak na tacy, razem z fotkami mamy wszystko podane co i jak. Nie twierdzę, że inwestycja w palnik jest bez sensu ale to jednak inwestycja o wartości większej niż nie jeden kocioł DS...
Opublikowano

No faktycznie z cenami tych palników pelletowych to przegięcie podobne do przegięcia z pompami ciepła , palnik pelletowy wielkości małego wiaderka w cenie 6,5 tys to chyba przegięcie jednak

Opublikowano

4 tysiące a nie 6.5tys

Opublikowano

To teraz ustabilizuj temperature na poziomie 23 C plus minus 0,5 stopnia na 24h i wtedy porozmawiamy o kosztach co wychodzi taniej a takie gadanie to bez sensu i jestem pewien że te czarne g...o przegra!

Opublikowano

4 tysiące a nie 6.5tys

Wiem to ten podstawowy ale są jakies inne wynalazki w cenie 6,5 tys a to już cena całego prawie kotła pelletowego , jest jakiś atmos peletowy za 7 z hakiem do kupienia no ale ten za 4,5 tys a reszta na prawie 10 ton pelletu wystarczy

Opublikowano

Palnik Kipi najmniejszej mocy,oferta z montażem lokalnego dostawcy w granicach 5,500zł.

Sambor-porównuję dobre paliwa które mam w okolicznych składach,dobry węgiel z Wesołej >28MJ i dobry pellet ze Stelmetu.Mogę też kupić lokalny pellet z Barlinka za 1000zł/t.

Nie chcę krakać ale boję się że będzie powtórka z historii i skończycie jak użytkownicy oleju opałowego.

Opublikowano

Kipi 4 tys 16kw!!!!

Opublikowano

Palnik Kipi najmniejszej mocy,oferta z montażem lokalnego dostawcy w granicach 5,500zł.

Nie chcę krakać ale boję się że będzie powtórka z historii i skończycie jak użytkownicy oleju opałowego.

To prawie pewne jak w banku, tak jak tanie grzanie prądem (pompą ciepła), czy elektryczne samochody. Jak wchodzi nowość, to wszystko cacy ale jak rybki łykną haczyk, wtedy fiskus szarpie wędką i ciągnie ofiarę do siebie. Ponoć opodatkowują już akcyzą paliwo do e-papierosów ? Skądś tą kasę trzeba ściągnąć jak mniej fajek ludzie kupują. Jak mniej sprzeda się benzyny czy węgla, to podatkami obłożą prąd, pelet czy co innego tam jeszcze wymyślą...

Opublikowano

Jak was słucham i czytam to nie dobrze się robi. Palcie w tych smieciuchach i cieszcie się tanim i czystym spalaniem hahaha. Ciekawe jak wam zakażą węgiel na co przejdziecie. Pozdrawiam i zamykam ten temat

Opublikowano

Przypomina Panom , że to jest temat o przróbkach gs na ds a nie o kotłach podajnikowo - peletowych.

Opublikowano

Jak was słucham i czytam to nie dobrze się robi. Palcie w tych smieciuchach i cieszcie się tanim i czystym spalaniem hahaha. Ciekawe jak wam zakażą węgiel na co przejdziecie. Pozdrawiam i zamykam ten temat

Kolego, w śmieciuchu to Ty paliłeś i to jak widać kiepsko. Przeróbki też Ci nie wyszły a jedyne, co Ci wyszło, to zakup gotowca... Mój mądry sąsiad w takim momencie mawia:" gotowe ze sklepu, za kasę to każdy dureń potrafi kupić..." I to by było na tyle w tej sprawie.

Opublikowano

Noo kiepsko bo nie każdy ma komin odpowiedni, bo węgla nie może kupić dobrego i dużo innych niedogodności ale pomijając wszystko jak to mówią za wygodę trzeba płacić i tego się nie przeskoczy. Pozdrawiam Cię Sony. Poczytaj trochę to się przekonasz, że wyszło np. na czyste ogrzewanie haha

Opublikowano

Panowie nie obrzucajmy się , przecież każdemu chodzi o to samo czyli jak najtaniej i dobrze grzać a najlepiej nie kopcić przy okazji więc szukajmy wymieniajmy się wiadomościami oczywiście uczciwymi a nie naciąganymi , bo teraz takie czasy tych ukrytych reklamiarzy i trzeba to jakoś odsiać aby każdy był pewien że dobrze wydaje kasę niemałą , po to mamy takie forum aby sobie pomagać wzajemnie

Opublikowano

Masz rację nie ma co się przekonywać bo i tak każdy będzie miał swoje racje. Pozdrawiam i życzę samego czystego, ekonomicznego spalania i oczywiście taniego.

Opublikowano

To nie jest forum religijne żeby każdy nawracał na swoją wiarę.Każdy z nas ma inne możliwości techniczne,finansowe i życiowe że korzystamy z tego a nie innego opału.Mamy tutaj wykazać że dla jednego lepsza będzie marchewka a drugiemu wystarczy ogórek.

Obserwuję wszystkie wypowiedzi na temat używania każdego z możliwych paliw i na tej podstawie analizuję co mogę,na co mnie stać a czego powinienem unikać.Przedstawmy co mamy,dlaczego akurat to,jak wypada ekonomia a resztę pozostawmy do swobodnego wyboru.Nie krytykujmy kogoś że spala węgiel lub cokolwiek innego,bo nie wiemy czy technicznie może,nie stać go z jakiegokolwiek powodu akurat na inne paliwa.

Opublikowano

Piona Sony jak cię uraziłem sorki. Ale jak będziesz chciał włożyć palnik zapraszam daj znać. Może dogadamy się jakoś na spokojnie. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.