Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozdzielenie Podłogówki Od Grzejników I Ochrona Powrotu

kurakk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przygotowałem pod cyrkulację ale pompy nie mam ponieważ działa grawitacyjne. Ciepła woda pojawia się w kranie dopiero po kilku sekundach od spuszczenia. Dopuki nie odkręcenisz kranu to nie krąży tylko stoi i nie wychladza to kotła. Montaż zaworu 3D nie spowoduje potrzeby montażu pompy cyrkulacyjnej. O ile nie chcesz ciągle latać i kręcić zaworem termostatyczny to będziesz musiał założyć 3D. Jeżeli woda plynie grawitacyjne to tak zostaw bo cyrkulacja zacznie schładzać bojler a co za tym idzie kocioł będzie częściej pracował.

Opublikowano

No to ja mam podobnie, przygotowane jest pod pompę ale nie kupowałem, bo instalator powiedział żeby zobaczyć czy będzie działać zadowalająco grawitacyjnie i działa. Też mam pod prysznicem po ok 5 sek. ciepłą wodę. Mi chodziło o założenie zaworu termostatycznego na wyjściu bojlera żeby zmniejszyć temp wody ale jeszcze będę sprawdzał z przełączeniem tej pompy na 3 bieg jak pisałeś i zobaczę. Puki co mam teraz włączony PID oraz tryb pompy równoległe, temp. zadana kotła 59, zadana bojlera 50 i pompa cwu nie drgnęła od 2 dni bo temp bojlera nie spada poniżej 55. Powrót po zmianie tego czujnika mam 47 wiec jest spoko poza za wysoką temp. wody w kranie :(

Jak chodzi o ten 3d na podłogówkę to już decyzja podjęta, właśnie szukam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.