Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kryzowanie Grzejnika Czy Zmniejsza Moc Grzejnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę o pomoc w doborze odpowiedniej nastawy krzyz na grzejnikach.

Obecnie wszytskie 15 grzejników ma ustawione nastawy na "N"

Częśc z grzejników najbardziej oddalonych od kotłowni nie nagrzewa się nawet do połowy.

Żeby poprawić troche sytuację , w zeszłym sezonie przykręciłem trochę zawory powrotne na grzejnikach na piętrze .Ale nie wiem czy tak powinno się robić.

Opiszę w skrócie instalację.

Dom 200 m2 użytkowej , lata 80-te, w trakcie modernizacji.

Kocioł 25kW ( podajnik) , nastawa CO 55-65'C

Obieg z pompą Wilo smart 25/60, ustawiona na I

Kotłownia znajduje się w narożu budynku ( nie centralnie w domu ) , więc niezbyt szczęśliwie.

Rury główne ( zasilająca i powrót ) wychodzą z kotłowni górą i są rozprowadzone po całym parterze przy suficie.

Grzejniki płytowe (Kermi) dolnozasilane na piętrze podłączone sa bezposrednio przez strop z rurami głównymi.

Grzejniki aluminiowe bocznozasilane na parterze podłączone są bezposrednio z rurami głównymi znajdujacymi się przy suficie.

Schemat instalacji.

http://img117.imageshack.us/img117/6379/schemat.jpg

Pompy są oznaczone "kółkami"

K - kocioł

W - wymiennik płytowy

CWU - bojler

Czarne kółko - zbiornik układu zamkniętego

Szara elipsa - zbiornik przelewowy.

Grzejniki pokazane są na rysunku w kolejności od najbliżej do najdalej umiejscowionego od kotła.

Grzejniki dolnozasilane płytowe piętro.

Nr.1 salon 51,5 m3 500/1800 v22 dwupłytowy

Nr 2 pokój balkonowy 41,7 m3 600/1800 v12 jednopłytowy

Nr 3 pokój 43,0 m3 500/1400 v22

Nr 4 sypialnia 16,7m 3 500/1400 v22

Nr 6 klatka schodowa 11,2 m3 600/1000 v11

Nr 9 łazienka drabinka 986 W Z ZAWOREM Z NASTAWĄ WSTĘPNĄ ALE BEZ GŁOWICY TERMOSTATYCZNEJ

Nr 8 łazienka ( drugi grzejnik) 7,4m3 600/500 v22

Nr 7 korytarz 8,5m3 600/900 v11 Z ZAWOREM Z NASTAWĄ WSTĘPNĄ ALE BEZ GŁOWICY TERMOSTATYCZNEJ

Nr 5 spiżarka 4,7m3 600/600 v11

Grzejniki bocznozasilane aluminiowe parter

Nr 10 salon 20,7m3 20 szt żeberek

Nr 11 pokój 21,17m3 20 szt żeberek

Nr 12 kuchnia 16 m3 12 szt żeberek

Nr 13pralnia 16,4m3 18 szt żeberek

Nr 15 klatka schodowa 14,4m3 15 szt żeberek

Nr 14 korytarz 8,4m3 6 szt zeberek

Proszę o pomoc , poniewaz grzejniki grzeją mocno nierównomiernie.W największych grzejnikach na parterze ( najbardziej oddalone) mimo ustawienia głowicy na 3,5 czy 4 temp pomieszczenia ledwo osiąga 20-21'C, powrót z grzejników zwykle jest zimny.

Nie wiem czy wpływ na to ma również sposób podłaczenia gzrejników.

U mnie jest tak, że do grzejników na parterze woda musi "zejść" - zasilanie rurami w dół i wrócić "w górę" - powrót ( rury główne są rozprowadzone przy suficie) , przez co łatwiej jej jest popłynąć najpierw do grzejników na piętrze ( dolnozasilane) .

pozdrawiam

Opublikowano

Połowa grzejników gorąca , a połowa nagrzewa się tylko górą .....W jednych pomieszczeniach temp 21-22'C a w innych 19-20'C .Wszytskie głowice ustawione na "3"

Czy ktoś może mi pomóc w ustawieniu nastaw wstępnych na zaworach termostatycznych ( wszystkie są na N ) ? Grzejniki tak jak pisałem grzeją mocno nierównomiernie, szczególnie traz kiedy nocą jest blisko 0'C .

Z góry dziękuję

pozdrawiam

Opublikowano

Witaj,

Przypuszczam, że oprócz zaworów z głowicami, na których hydraulik, który wykonał instalację, powinien wykonać kryzowanie grzejników, jak dobrze się przypatrzysz są tam cyfry i cecha, która wskazuje jedną z nich. Cechy i cyfry, o których piszę są widoczne po zdjęciu głowic termostatycznych.

Obracając elementem z cechą - kreską lub nacięciem w pierścieniu, możesz ograniczyć przepływ wody przez grzejnik.

Nie jest to jednak jedyna metoda. Możesz lekko dokręcić zawory powrotne na grzejnikach , które dobrze grzeją i metodą prób i błędów dojdziesz do właściwego ustawienia kryz lub zaworów powrotnych.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

PS. Nie dokonuj dużych zmian w ustawieniach, regulacja to żmudna i wymagająca cierpliwości praca ale po jej wykonaniu będziesz miał dużą satysfakcję i spokój.

Opublikowano

Aby podać Ci nastawy na zaworach z głowicami trzeba by znać to co podałeś typ i zdolność przekazywania ciepła przez grzejniki, ale i długość, średnicę rur i ilość łuków użytych w instalacji dlatego, podanie ego przez internet jest praktycznie nie możliwe, najlepiej zrobić to doświadczalnie i tutaj trzeba badać różnicę temperatury zasilania i powrotu z grzejnika. Tam, gdzie masz cały grzejnik gorący i różnica ta wynosi 1-2 stopnie trzeba zmniejszyć kryzę, lub przepływ przez zawór odcinający - powrotny (lepiej zmniejszyć kryzę na głowicy). Różnica temperatur pomiędzy zasilaniem, a powrotem powinna nie być większa niż 5 - 7 stopni.

Ważnym, w czasie takiej regulacji jest ustawienie na pompie. Im większa wydajność pompy tym różnice temperatur będą mniejsze, dlatego na czas regulacji należy zmniejszyć intensywność przepływu wody, wtedy woda będzie przepływać wolniej i w dłuższym czasie woda będzie oddawać ciepło w grzejnikach i dzięki temu lepiej będzie odczuwalna różnica temperatur. Idealnie będzie, gdy uzyskasz jednakowe temperatury powrotów z grzejników, ale jak wiesz ideałów nie ma.

Opublikowano
Witaj,

Przypuszczam, że oprócz zaworów z głowicami, na których hydraulik, który wykonał instalację, powinien wykonać kryzowanie grzejników, jak dobrze się przypatrzysz są tam cyfry i cecha, która wskazuje jedną z nich. Cechy i cyfry, o których piszę są widoczne po zdjęciu głowic termostatycznych.

Obracając elementem z cechą - kreską lub nacięciem w pierścieniu, możesz ograniczyć przepływ wody przez grzejnik.

Nie jest to jednak jedyna metoda. Możesz lekko dokręcić zawory powrotne na grzejnikach , które dobrze grzeją i metodą prób i błędów dojdziesz do właściwego ustawienia kryz lub zaworów powrotnych.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

PS. Nie dokonuj dużych zmian w ustawieniach, regulacja to żmudna i wymagająca cierpliwości praca ale po jej wykonaniu będziesz miał dużą satysfakcję i spokój.

Witam,

Grzejniki bocznozasilane na parterze mają nastawy N, natomiast te u góry mają fabrycznie zamontowane zawory termostatyczne z nastawą i sa pewnie jakoś wstępnie wykalibrowane ( ustawione) w stosunku do mocy grzejnika.Także , bez wstęnego toeretycznego wyliczenia nastaw i ewentaulnym ich doregulowaniu , czeka mnie trochę pracy.Od poczatku trzeba w ciemno kręcić nastawami. Trochę rosyjska ruletka.

Po zdjeciu głowicy z grzejnika dolnozasilanego , widzę coś na kształt mosiężnej nakrętki sześciokątnej z nacięciem.W środku tej nakretki umieszczony jest plastikowy element , na którym są rozmieszczone cyfry.Czyli zmianę nastawy wstępnej dokonuję obracając ten mosieżny element z nacieciem ? ( przyglądając się temu wcześniej myślałem , że kręci się tym środkowym , plastikowym.

Dzięki za pomoc.

Opublikowano
Rozmiar kryzy zależy od mocy grzejnika, odległości od źródła, miejsca na instalacji. Przeważnie końcowe grzejniki kryzuje się mniej. Ale do tego trzeba dość dużo obliczeń.Przy przepływie wody , ta płynie po najmniejszej linii oporu , znajdzie przepływ, tam popłynie. Najpierw przez najbliższe grzejniki,później dalsze. Następnie przez mały przepłynie szybciej , duży dłużej się rozgrzewa. Dlatego przy regulacji trzeba trochę czasu odczekać.

Opór przepływu wody przez grzejnik zależy od strumienia jej masy. Dla grzejników jednopłytowych typu C11 spadek ciśnienia w grzejniku określa się równaniem:

delta p = 0,0160 x q2 kv = 2,5 m³3/h

Dla grzejników wielopłytowych typu C22 i C33

delta p = 0,0105 x q2 kv = 3,1 m³/h

gdzie:

delta p - opór przepływu wody przez grzejnik, wyrażony w paskalach [Pa]

q - strumień masy wody płynącej przez grzejnik, wyrażony w kilogramach na godzinę [kg/h]

Przykład doboru nastawy wstępnej.

Dane:

zapotrzebowanie ciepła

Qc = 1160 Wat

różnica temperatur

delta t = 20 K (80/60C)

strata ciśnienia

Δp = 6 kPa = 6000 Pa

stała przeliczeniowa

C = 1,163

Obliczenia:

przepływ masy

q = Qc/ C *delta t = 1160/( 1,163 x 20) = 50 kg/h

Dla przepływu q = 50 kg/h i straty ciśnienia 6000 Pa odczytujemy z nomogramu wartość nastawy wstępnej 3.

Dla przepływu q = 50 kg/h i straty ciśnienia 6000 Pa wartość z nomogramu to 2 nastawy wstępnej, a nie 3 .

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie zaworów powrotnych.

Chcąc otworzyć maksymalnie powrót z grzejnika , to przy grzejniku dolnozasilanym wykręcam tą małą śrubkę maksymalnie ( nie wypadnie ? ) czy tylko ustawiam ją w określonej pozycji ?

I to samo odnosnie grzejnika bocznozasilanego, po zdjęciu kołpaka wykręcam tą srubkę do oporu bez obawy o całkowite wykręcenie ?

Pytanie czysto laickie, ale kto pyta jest głupcem przez chwilę , kto wogóle nie pyta pozostaje nim na całe życie.

pozdr

Opublikowano
Witam

Dobry wieczor quitar.

Bardzo bym poprosil o kryzowanie grzejnkow na jaki numer nastawy musialbym ustawic grzejnki w swoim domu.

Stelrad Novello z wbudowanym zaworem termostatycznym wysokość 600.

Pomieszczenia o wysokości 2,65,

....

Chcę powyliczac sobie wielkości kryz. Podeślijcie proszę linka do mongramu zaworów stosowanych w Stelradach novello.....przeszukałem siec, ale nie znalazłem....

Z góry dziękuje.

Opublikowano

Witam

Dobry wieczor quitar.

Bardzo bym poprosil o kryzowanie grzejnkow na jaki numer nastawy musialbym ustawic grzejnki w swoim domu.

Stelrad Novello z wbudowanym zaworem termostatycznym wysokość 600.

Pomieszczenia o wysokości 2,65,

Odpowiedź

typowe

Dom 130m2 + zasobnik 140litrow. Nie dotyczy, ale kryza dla 1,5 kW przy delta T = 10st. 130l/h nastawa 6 (można wykorzysta zawór jako zamykający z nastawną kryzą (bez głowicy termostatycznej, a z pokrętłem)

Kocioł z podajnikiem 25kw temperatura zadaniowa 55-60 stopni.

Typy grzejników typ11 jednopłytowe i typ 22 dwupłytowe.

Parter domu

typ 22 - korytarz 600x 1400 - powierzchnia 10m2 - numer na rysunku 1 1000W/( 1,163 x 20) = 43 l/h nastawa 3,5

typ22 - salon 600x 1600 - 26m2 2 2600W = 112 nastawa 5,5

typ11 pokój 600x 1600 13m2 3 1300W = 55,8 nastawa 4,0

typ 11 sypialnia 600x1400 12m2 4 1200W = 51,6 nastawa 3,5

typ22 łazienka 600x 800 8m2 5 1200W = 51,6 nastawa 3,5

typ22 kuchnia 600x 1400 14m2 6 1400W = 60,2 nastawa 4,0

piętro domu

typ11 korytarz 600x 800 7m2 7 700W = 30 nastawa 2,5

typ 11 pokój 600x 1400 8m2 8 800W = 34,4 nastawa 3,0

typ22 pokój 600x 1600 25m2 9 2500W = 107,5 nastawa 5,5

c.o. łącznie 12.700W = 546

c.w.u 1.500W = 130

łącznie 14.200W = 676 l/h

Kuchnia + salon+ korytarz przestrzeń otwarta.

Pomimo wymiany powietrza liczy się dla każdego pomieszczenia.

witam guitar

Mam pytanie z zwiazku z kryzowaniem grzejnika ?

Czy jezeli skryzuje wiecej niz podajesz czyli

np: nastawa na 5 powinna byc a ja zrobie na 3 co bedzie sie dzialo?

Spadnie sprawnosc grzejnika i przy wiekszych mrozach bedzie pomieszczenie nie do grzane?

Czy bedzie mozna wtedy zlikwidowac danfosy i grzac bez nich?

Moze co innego bedzie sie dzialo .

Prosze o wypowiedz w tej kwesti.

Pozdrawiam Stanislaw

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Dzień Dobry quitar.

Mam wielką prośbę o pomoc w kryzowaniu grzejników, tj. na jaki numer nastawy musialbym ustawic grzejnki w swoim domu. Rok temu przeprowadziłem gruntowną modernizację kotłowni, zainwestowałem w kocioł kondensacyjny, ale niewiele to przyniosło oszczędności bo zostały stare grzejniki żeliwne z nastawami jak dla instalacji 90/70. Grzejników nie chciałbym wymieniać, bo podobno dobrze wspólpracują z tego typu kotłem (w domu cały czas ktoś jest, także nie stosuję obniżenia temperatury).

W załaczeniu przesyłam scany rzutów. Na rzucie piwnicy napisałem wszystkie dane jakie mogą się przydać.

pozdrawiam z góry dziękując za pomoc

Bartek W.

PIWNICA.pdf

PARTER.pdf

PI_TRO.pdf

Opublikowano

Kryzowanie dopasowuje przepływ do mocy grzejnika. Zwiększony przepływ nic nie pomoże a zmusza pompę do niepotrzebnego pompowania wody. Nastawę wylicza się do konkretnego grzejnika(dobranego do pomieszczenia). Wstępnie ustala się parametry pracy grzejnika. Następnie wylicza się nastawę wstępną. Kryzowanie optymalizuje pracę instalacji.

Witam wszystkich

Chcialbym sie dowiedzie c czy kryzowanie grzejnikow zmniejsza moc grzejnika?

Czy to ma zwiazek na jakiej cyfrze skryzujemy grzejnik kazdy.

Jezeli tak to o ile zmniejszymy moc.?

Pozdrawiam Stanislaw

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich po raz pierwszy. :)

Odgrzewam bardzo starego kotleta i kieruję go głównie do Guitara bo nie wszystko jest dla mnie jasne. Chcę sobie obliczyć nastawy wstępne na grzejnikach. Znam zapotrzebowanie na ciepło, znam również moce zainstalowanych grzejników. Nie jestem natomiast do końca pewny jak korzystać ze wzoru q = Qc/ C * dT. Tak jak rozumiem to określa on przepływ masy dla parametrów 80/60/20 i tu pojawia się problem. Chcę sobie zróżnicować temperatury w pomieszczeniach (18,22,24) i zmienić parametry zasilania (60/45). Grzejniki mam sporo przewymiarowane więc powinny dać radę na tych parametrach - jak nie to je podniosę i przeliczę. Potrzebuję jednak wiedzieć jak to teraz liczyć. Zapewne potrzebuję współczynniki korekcyjne zarówno dla T jak i parametrów zasilania. Pytanie jak je policzyć ew. skąd wziąć tabele? Wstępnie wykorzystałem współczynniki ze strony PURMO dla ich grzejników CV i o te współczynniki zwiększyłem moc wynikającą z obliczonego zapotrzebowania. Następnie tę moc podstawiłem do wzoru i podobierałem nastawy. Pytanie czy to właściwa droga?

Edytowane przez darzur
  • 2 miesiące temu...
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich

Chcialbym sie dowiedzie c czy kryzowanie grzejnikow zmniejsza moc grzejnika?

Czy to ma zwiazek na jakiej cyfrze skryzujemy grzejnik kazdy.

Jezeli tak to o ile zmniejszymy moc.?

Pozdrawiam Stanislaw

tak Edytowane przez automatyk
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)
Witam,

czy bylby ktos w stanie poomoc mi w obliczeniach nastaw wstepnych?

pisalem 2 tyg temu na emaila do Pana AdamGuitar ale nie dostalem do dzisiaj zadnej odpowiedzi

wysylam plik obliczenia nastaw wstepnych - prze przygotowalem (mysle) ze wszystkie potrzebne dane

pliki pietro i parter sa to rzuty domu wraz z aznaczonym obszarem podlogowek i miejscami zawieszenia kaloryferow

jeszcze wysylam katalog producenta kaloryferow pokojowych - skad bralem wartosci dla 70 i 50.

wysylam katalog SCHLOSSER w celu odczytu nomogramu (wykres dla serii 6012)

wysylam katalog comap w celu odczytu nomogramu ustawienie zaworow powrotnich 2438 JT 1/2 oraz prostych 2429 1/2

Dodam ze w kotlowni mam obieg otwarty z pomna alpha2 25-60 (ustawiona pelna moc 43W) pomiedzy piecem defro kompakt plus 20 a zbiornikiem na wode 200l, potem mam wymiennik plytowy ciepla i za nim obieg zamniety z pomna alpha2 25-60 (ustawiona na auto moc 7-8W) instalacji CO

dodam jeszcze ze nie wiem w tych zaworach grzejnikowych 
DN15 GZ ½ x M22 x 1,5 GZ kątowy firmy SCHLOSSER co oznacza nastawa wstepna na 6 a co na 1 (gdzie otwarty calkiem a gdzie przymkniety?)

na pietrze raczej mam chlodniejsze kaloryfery niz na parterze i wszedzie gora kaloryfera grzeje a dol jest zimny - tylko kaloryfery lazienkowe grzeja cale.

chociaz nie wiem czy zawory powrotnie to comap, (takie mam na fakturze) ale wygladaja one tak jak na zdjeciu zawory.jpg

Jakby bylo potrzeba jeszcze kilka danych to prosze o info.

Z gory bardzo dziekuje

Rafal

ctc_serir-s4-pl.pdf

obliczenie nastaw wstepnych.xls

post-58080-0-06249200-1392389630_thumb.jpg

post-58080-0-99553300-1392389633_thumb.jpg

schlosser zawory termostatyczne.pdf

comap Katalog z charakterystykami.pdf

post-58080-0-50229000-1392391957_thumb.jpg

Edytowane przez rafal178
Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze gdzie ten dom ? Syberia, Północna Europa?

Np do salonu 23,3m2 a dajesz grzejnik który ma moc obliczeniową przy zasilaniu 50C prawie 3000W. -128,7W/m2!!!!

To jakieś chore.

Co do przepływów to na str 18  Schlossera są przepływy dla nastawów wstępnych zaworów a w kat grzejników są przepustowości żeberek.

Mając wydajność pompy i zapotrzebowanie na przepływy ustawiasz to co trzeba.

Podejrzewam że tu czegoś brak np przepływu przez grzejniki aby powstało to ciepło o którym piszesz i wtedy ustawiasz to co trzeba.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

lokalizacja, tarnow malopolska

co do ilosci, zeberek to tez wydaje mi sie ze za duzo, ale tak liczyli 'fachowcy'...

kaloryfery jakie sa duze, juz tego nie zmienie, moge tylko przykrecic ustawienia...

Probowalem sam obliczac z tych wzorow, ktore tu byly publikowane, ale nie za bardzo mi to wychodzilo, tzn, po odczycie z nomogramu dla wielu pomieszczen musialbym ustawic nastawe wsteona na 0?

Opublikowano

nie znam sie na tych obliczeniach za bardzo chodz probowalem zglebic temat, widze ze delta p uzywa sie do obliczenia PA, ale nie wiem jak jak ogliczyc dla takich grzejnikow jak moje?

wiec jak pisalo dalej przyjmowalem 1000PA, ale wlasnie wtedy wychodzi mi w wiekszosci przypadkow nastawa wstepna 0...

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli masz wykonaną tą instalację, to ustaw na grzejnikach mniejszych np 3 a na dużym 4 i zobacz czy będzie grzało równo ,

Tu do prawidłowego ustawienia nastawu wstępnego  jest potrzebna wiedza ile ma przez zawór płynąć czynnika grzewczego, a ty tej danej nie masz.

Czyli trzeba empirycznie, przy pompie ustawionej na pracę za stałym ciśnieniem ( nie na AutoAdapt) regulujesz tylko nastawami na zaworach , zawory powrotne zostaw otwarte na max.

Do takich obliczeń z ze stratą ciśnienia trzeba by przeliczyć wszystkie ciśnienia w całej instalacji , a nie tylko na grzejnikach.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

nie znam sie na tych obliczeniach za bardzo chodz probowalem zglebic temat, widze ze delta p uzywa sie do obliczenia PA, ale nie wiem jak jak ogliczyc dla takich grzejnikow jak moje?

wiec jak pisalo dalej przyjmowalem 1000PA, ale wlasnie wtedy wychodzi mi w wiekszosci przypadkow nastawa wstepna 0...

Pytanie główne, na które nie widzę odpowiedzi to:

Jaki jest problem?

[Czyli na Węgrzech byłoby: Co Pan chce przedać?] :lol:

Opublikowano

problem jest w grzaniu kaloryferow (na pietrze) i w tym ze dol kaloryferow i powrot jest zimny - oprocz kaloryferow lazienkowych one cale grzeja (ale sa inne od pokojowych)

Opublikowano

Jeżeli masz wykonaną tą instalację, to ustaw na grzejnikach mniejszych np 3 a na dużym 4 i zobacz czy będzie grzało równo ,

Tu do prawidłowego ustawienia nastawu wstępnego  jest potrzebna wiedza ile ma przez zawór płynąć czynnika grzewczego, a ty tej danej nie masz.

Czyli trzeba empirycznie, przy pompie ustawionej na pracę za stałym ciśnieniem ( nie na AutoAdapt) regulujesz tylko nastawami na zaworach , zawory powrotne zostaw otwarte na max.

Do takich obliczeń z ze stratą ciśnienia trzeba by przeliczyć wszystkie ciśnienia w całej instalacji , a nie tylko na grzejnikach.

3 oznacza mniejsze otwarcie przepustu niz 4? czy wieksze? - ustawienie 1-6, ktora cygra oznacza max otwarcie?