heineken22 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 #1 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 SKM_C224e17032423510.pdf Witam, który schemat z załącznika podłączenia bufora do pieca jest według was poprawny. Bufor 1000 l, piec 24 kw, powierzchnia ogrzewana to ok 140 m podłogówka i ok 100 m grzejniki zasilane poprzez zawór 3d - max temp na nich to 60 stopni
Gość Digitrax Opublikowano 9 Kwietnia 2017 #2 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Wszystkie rozwiązania są złe.
sambor Opublikowano 9 Kwietnia 2017 #3 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Daj rysunki w jpg. Widzę że kolega już napisał - źle , jest tyle tematów na ten problem ( temat) a kolejny kolega jak zwykle na opak, wg zasady co można zrobić źle - to musi być tak zrobione.
heineken22 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor #4 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Czyli najlepszym rozwiązaniem będzie podłączenie zasilania z kotła bezpośrednio do bufora a powrót np przez zawór termostatyczny i pompa na powrocie? Zawór różnicowy jest zbędny.
tomtomek Opublikowano 9 Kwietnia 2017 #5 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zobacz do mojego wątku: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/21388-m%C3%B3j-bufor-wykonanie-i-koszty/ Co prawda schematu całości nie ma, ale jest rozrysowane podłączenie do kotła. Obecnie na zasilaniu mam jeszcze założony zawór zwrotny klapowy, jednak i tak nie trzyma. W rysunku 1 masz opisane; "Grzejemy bufor do temp. x i wtedy włącza się pompa CO" - to się robi trochę inaczej. Pompa CO włącza się gdy tego potrzeba - załącza ją np. sterownik pokojowy, a w kotle palisz wg. potrzeby, tak aby w buforze była odpowiednia ilość ciepła. Nawet, gdy wychłodzisz bufor całkiem to po rozpaleniu w kotle ciepła woda na CO jest dostępna już po kilkunastu minutach (zależy od mocy kotła, jego pojemności wodnej oraz sposobu podłączenia do bufora).
heineken22 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Autor #6 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Możesz napisać jaki typ teplomixu posiadasz? Gdzie lepiej podpiąć zailanie instalacji do bufora, do najwyższego króćca na boku zbiornika czy może do tego w górnej dennicy?
tomtomek Opublikowano 10 Kwietnia 2017 #7 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Mam zawór Teplomix 55-63*C nr. katalogowy: 1 7766 13 zawory te sprzedawane są bez pół śrubunków. Do tego pasują te od pomp obiegowych, które są drogie. Gdybym miał ponownie kupić taki zawór to wziąłbym ten większy z gwintem przyłączeniowym 6/4" do niego pasują połówki śrubunków ocynkowanych, które są tanie. Podłączenie chyba lepiej z boku, a w dennicy odpowietrznik.
heineken22 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Autor #8 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Dzięki za info. Z racji tego, że krućce mam 6/4 to i zawór zastosuje 6/4 który to z kolei ma większy przepływ. Co do podłączenia instalacji co to niby wyżej w zbiorniku w dennicy jest więcej ciepłej wody Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
4slawek Opublikowano 18 Kwietnia 2017 #9 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Wszystkie rozwiązania są złe. Cześć Pozwolicie, że podepnę się pod temat , wrzucając schemat z buforem jaki na forum był pokazywany m.in w wątku kolegi tomtomek - odpowiedzi Sambora W tym tu załączonym zmodyfikowałem jedynie odbiory z bufora i mam 2 pytania: 1. Czy planowane wysokości wyjść z bufora są do zaakceptowania? Mogę to zmienić - bufor w zamawianiu (grzejników będzie tylko 5 szt., w schemacie nie ma też 2 rozdzielacza - plan jest by 2-gi rozdzielacz podłączony był niezależnie do bufora - oba rozdz. będą miały po 7 sekcji na niezależnych pompach i 3D) 2. Obieg kotłowy ma chodzić jak na schemacie ale mam w planie awaryjnym (brak zasilania) pozostawić możliwość grawitacji (kocioł<> bufor będzie na 2 calach). Co proponujecie? Pozdrawiam serdecznie
sambor Opublikowano 18 Kwietnia 2017 #10 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Ad1 - daj oba wyjścia na podobnej wysokości Ad2 - to skórka nie warta wyprawki, lepiej dać dodatkowe źródło zasilania np przetwornicę z aku
4slawek Opublikowano 19 Kwietnia 2017 #11 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Ok dzieki za odp., a z bufora to wystarczą wyjścia na cal i ćwierć (1,1/4") - w kierunku rozdzielaczy, co Sambor? ; zawór 3d, pompka i rozdzielacz będą 1 calowe (przepływ jaki mi wyszedł na rozdzielacz to 0,8m3/h, przy temp. 40/30, pętle max 80m.b.) Pozdrawiam
sambor Opublikowano 19 Kwietnia 2017 #12 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Przy wyjściach 5/4" musisz od razu robić redukcję na 1", po co się tak bawić, daj od razu wyjścia 1" - ale dwa , a nie jedno.
4slawek Opublikowano 8 Listopada 2017 #13 Opublikowano 8 Listopada 2017 Oprócz obwodu cwu i grzejników zrobione, podłącze sterowanie St409n i chcę testować Proszę o uwagi. Pozdrawiam
odpowietrznik Opublikowano 8 Listopada 2017 #14 Opublikowano 8 Listopada 2017 Czegoś tu nie rozumiem.Ten powrót z rozdzielacza grzejnikowego powinien być po drugiej stronie bufora? (po stronie odbiorów)Ten zawór różnicowy będzie działał w tej pozycji?nie lepiej było dać klapowy?
4slawek Opublikowano 8 Listopada 2017 #15 Opublikowano 8 Listopada 2017 Ten rozdzielacz jest od zwu, z niego puściłem 1/2" do uzupełniania wody w układzie CO. Roznicowy- producent podaje, że może być w poziomie, jak będzie źle to go wywale
4slawek Opublikowano 8 Listopada 2017 #17 Opublikowano 8 Listopada 2017 Dzięki Ci Odpowietrznik. Wiesz jak mam podłączyć i sterować pompą kotłową przez St-409n?. Z forum wyczytałem - heineken22 pisał żeby ustawić ją na złączu nr 5 - styk dodatkowy 4 i ustawić jako CWU z czujnikami :czujnik1na kotle - C1,złącze 22 oraz czujnik2 góra bufor -C4,złącze 18 (oba na 99 stopni?) Pozdr. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
4slawek Opublikowano 8 Listopada 2017 #18 Opublikowano 8 Listopada 2017 Dodam że kociołek na drewno KusIII Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.