Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Przymierzam się do wymiany kotła z podajnikiem na gazowy. Rozważam Junkers Cerapurmaxx ZBR 65-2 kondensat. Powierzchnia domu to ok 430m2 (ok 1200m3) budownictwo z lat 30 ocieplony okna wymienoine (izolacja średnia) Czy ktoś jest mi w stanie pomóc w orientacyjnym wyliczeniu kosztów jakie będę ponosił za korzystanie z tego typu ogrzewania? Dodam że tylko c.o. bez wody nowe grzejniki jak i instalacja. Z góry dziękuje

Opublikowano

Witam.

Chyba kosmos rzeczywiście.... na pewno coś źle wprowadziłeś.

Ale do rzeczy: jak grzałem gazem ok.400 m2 domu nieocieplonego spalałem ok 8000 - 8500 m3 gazu gz50.

Więc u Ciebie  /ocieplony/ powinno być zdecydowanie mniej.

Pozdro

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Rzeczywiście kosmos  ....  na pewno coś źle wprowadziłeś.

Jak ogrzewałem ok. 400 m2 dom , to spalałem  ok. 11,5 tony ekogroszku na sezon; ok.14 ton razem z cwu.

Póżniej gazu GZ50 szło 8000-8500 m3. - nie był to kocioł kondensacyjny.

Pozdro

Sorki , coś komp nie zapisał, albo za dużo...

Edytowane przez dorecho
Opublikowano

A u mnie się zgadza zapotrzebowanie wyliczone do rzeczywistego z dokładnością 5%,oczywiście grzanie gazem butan też wychodzi kosmos wg cen z dzierżawą . Napisz ile i czego spalałeś do tej pory rocznie średnio.poz Hermogenes

Opublikowano

Witaj.

Zakładając 7 ton x 50%sprawność rzeczywista x 7,2 kW/kg węgla to około 25200 kWh; czyli z kotła kondensacyjnego powinno być rzędu 2520 m3  GZ50.

Czyli taniocha.. 30 tys. to na ogrzewanie bloku kilkurodzinnego.

Pozdro

Opublikowano

Witaj.

Zakładając 7 ton x 50%sprawność rzeczywista x 7,2 kW/kg węgla to około 25200 kWh; czyli z kotła kondensacyjnego powinno być rzędu 2520 m3  GZ50.

Czyli taniocha.. 30 tys. to na ogrzewanie bloku kilkurodzinnego.

Pozdro

sprawność wg info jest 107 przy gazowym , jaka stawka za gaz na dziś?

Opublikowano

Bodek! Sprawność kotła podaje sie z wyników w laboratorium, nie w rzeczywistym sposobie grzania.Nie myl węgla z gazem.

Myślę,że  dziś cena GZ50 to będzie około 2,6 zł   za m3, teraz nie używam , grzeję tylko prądem.

Pozdro

Opublikowano (edytowane)

dzięki za info a pytanie grzejesz prądem korzystniejsze rozwiazanie czy brak alternatywy

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Przeliczając tak po łebkach zużyty przez Ciebie węgiel, przy sprawności kotła 60%, na gaz przy kotle kondensacyjnym to wyjdzie około 3200 m3 , a przy takim zużyciu cena gazu z wszystkimi opłatami wyjdzie w okolicach 2 zł za 1 m3

Edytowane przez olinek
Opublikowano

Bodek; Grzeję prądem , bo mam  wygodne i najtańsze dla mnie  ogrzewanie - pompy ciepła;

Ekogroszek , Gaz , propan-butan - wszystko zlikwidowane; Chodzą tylko pompy ciepła i mam zostawiony  10 kW kociołek DS   na czarną godzinę, lub do spalanie drewna z ogrodu.

Ogrzewam 494 m2 domów.

Pozdro