Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy może ktoś doradzić  co może być przyczyną słabej  mocy nadmuchu. Od jakiegoś czasu mi ten wentylator dmucha coraz słabiej  palnik kipi 20 kw

W środku wentylatora czysto niema żadnego pyłu czy może być za to odpowiada jakiś kondesator 

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie. Prawdopodobną przyczyną słabej pracy wentylatora, jest zużyty kondensator. Jak zdejmiesz obudowę palnika, to go zobaczysz. Groszowa sprawa, a wentylator znowu odzyska wigor. 

https://allegro.pl/oferta/kondensator-silnikowy-pracy-rozruchowy-mkp-sl7-2uf-do-dmuchawy-dm120-dm80-15139773157

Coś takiego. Bynajmniej u mnie w trzydziestce szóstce taki jest. Też wymieniałem.

Edytowane przez cezar76
Opublikowano

Taki u mnie jest w 20 kw dziękuję za pomoc i pozdrawiam 

20260209_175441.jpg

Opublikowano

Witam a może ktoś wypowiedzieć się na temat ochrony powrotu bo taka funkcja jest u mnie na sterowniku i są  tam dwie opcje  OFF  i  WŁACZONA 4D.U mnie jest dodadkowa pompa która odpowiada za ochronę  powrotu. U mnie jest to na off czyli wyłączone czy tak jest prawidłowo .Minimalną temperaturę ochrony mam na 50st. I drugie  pytanie czemu ciężko jest mi osiągnąć temp . zadaną  na  mieszaczu  60 st ,dodam że kocioł ustawiony jest na 67st i taką temp.osiąga.Zawór mieszający otwarty na 100%.Z góry dziękuję za podpowiedź 

Opublikowano

Osobiście uważam, że wymuszanie ochrony powrotu sterownikiem jest złe i ochrona powrotu powinna być realizowana w inny sposób, choćby np dodatkową pompą. 

Ad.2 60 stopni na mieszaczu to bardzo dużo. Musiałbyś zwiększyć raczej mocno temperaturę na kotle, aby taką osiągać. Pozostaje pytanie, czy taka temperatura na mieszaczu jest potrzebna? Osobiście uważam, że jest mocno przesadzona.