maniek76 Opublikowano 25 Lutego 2017 #1 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Poniżej przedstawiam fragment instalacji z prośbą o poradę. Czy przenosząc pompę za mieszacz 3d, na powrót, taki układ będzie prawidłowo funkcjonował? Zamiar jest taki aby mieszacz pogodowo sterował temperaturą na grzejnikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mak Opublikowano 25 Lutego 2017 #2 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Jak konieczne chcesz sterować temperaturą na grzejniki to tak. Powinieneś sobie tylko zadać pytanie to co Ci sterowanie temperaturą grzejników? Tak naprawdę to ważna jest temperatura pomieszczenia a do tego wystarczy zawór termostatyczny na grzejniku i problem jest rozwiązany. a 3D zastosuj do ochrony powrotu kotła (montaż 3D na powrocie, pompa pomiędzy kotłem a zaworem), ale decyzje podejmujesz Ty. Patrząc na ten sposób podłączenia kotła do instalacji ciekawi rodzaj instalacji i sposób zabezpieczenia kotła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odpowietrznik Opublikowano 25 Lutego 2017 #3 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Bomba.Niezły składzik amunicji mamy już na tym forum ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek76 Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Co masz na myśli bo nie kumam.... ^_^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odpowietrznik Opublikowano 25 Lutego 2017 #5 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Gdzie jest rura do naczynia wyrównawczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek76 Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Jest jest ,ale tam gdzie być nie powinna ^_^ Co do zabezpieczenia kotła to w krućcu spustowym kotła jest zawór bezpieczeństwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayo007 Opublikowano 26 Lutego 2017 #7 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 ..pewnie masz pociągniętą od jednego z pionów....sądząc po rozmiarze rur od kotła to stare budownictwo, a tak kiedyś robiono... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek76 Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 To jest u mojego ojca instalacja. Tak , rura do naczynia wyrównawczego idzie od jednego z pionów, jest to stara instalacja, same grzejniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gersik Opublikowano 26 Lutego 2017 #9 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Jak chcesz pogodowo sterować mieszaczem i zmieniać temperaturę czynnika grzewczego na grzejniki to pompa powinna być za zaworem 3d na zasilaniu. W tym momencie zawór 3d rozdziela Ci obiegi i podgrzewa powrót. Dawniej podpinano zbiornik wyrównawczy do pionu grzejnikowego dlatego że robiono instalacje grawitacyjne i wszystko było według przepisów. Dziś "partacze" dokładają do tych instalacji pompę na zasilaniu bez przerobienia podłączenia naczynia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek76 Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor #10 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 U mnie jest to tak że mam 4d i pompa na powrocie i wszystko ładnie działa pogodowo. Instalacja również stara na jednej pompie, stąd moje pytanie czy tak samo dobrze będzie w przypadku 3d dając pompę na powrocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.