mat181 Opublikowano 3 Lutego 2017 #1 Opublikowano 3 Lutego 2017 Witam jak w temacie peosze o pomoc w soborze mocy mam so ogrzania jakies 75 m i bojler 120 litrow posiadam ogniwo s6wc 13 kw os 7 lat spisuje sie dobrze rypije w podajnik ogniwa ze wzgledu na gabaryty mam mala kotlownie ale opinie o wytrzymalosci tych kotłow mnie przerazaja jakie jest wasze zdanie
energotop Opublikowano 3 Lutego 2017 #2 Opublikowano 3 Lutego 2017 Posiadam OEP 6 lat, parę kotłów też już widziałem i moje zdanie jest takie. Nigdy więcej OGNIWA. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
mat181 Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor #3 Opublikowano 3 Lutego 2017 Posiadam OEP 6 lat, parę kotłów też już widziałem i moje zdanie jest takie. Nigdy więcej OGNIWA. A moglbys cos wiecej napisac i co bys polecil Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
szelest Opublikowano 3 Lutego 2017 #4 Opublikowano 3 Lutego 2017 Może coś wybierzesz. http://kociołcenowy.pl/defro-ekr/1960-kociol-defro-ekr-10kw-z-podajnikiem.html http://ezelazny.pl/piec-sas-smart-10-kw.html http://www.sas.busko.pl/pl/produkty/sas-slim.html http://www.sas.busko.pl/pl/produkty/sas-multi.html
mat181 Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor #5 Opublikowano 3 Lutego 2017 Dzieki za zainteresowanie tematem moze jesCze jakies sugestie ktos podpowie
karoka65 Opublikowano 3 Lutego 2017 #6 Opublikowano 3 Lutego 2017 Na 75m chcesz dalej kocioł węglowy?
mat181 Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor #7 Opublikowano 3 Lutego 2017 A mogbys cos wiecej napisac o OEP tak z ciekawosci pytam
mat181 Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor #8 Opublikowano 3 Lutego 2017 Na 75m chcesz dalej kocioł węglowy?Tak i nikt mnie juz wiecej do gazu nie przekona
Andrzej_M_ Opublikowano 3 Lutego 2017 #9 Opublikowano 3 Lutego 2017 ,,,, RBR firmy Instalco - rewelacyjny kocioł w kwestii eksploatacji. ,,,, ,,,, + komora spalania wyłożona szamotem. ,,,, Zawsze interesowała mnie ta komora spalania, wyłożona pieczołowicie od środka szamotem. Czy ten szamot w dalszym ciągu "gromadzi w sobie ciepło", by po czasie "przekazać to ciepło" do wymiennika kotła ?.
karoka65 Opublikowano 3 Lutego 2017 #10 Opublikowano 3 Lutego 2017 Andrzej a nie interesowały Cię inne komory wyłożone ceramiką w innych kotłach nawet tych 5-to klasowych? Co one tam robią? jakiś zbytek? podniesienie wagi kotła?
Griszah Opublikowano 3 Lutego 2017 #12 Opublikowano 3 Lutego 2017 Zawsze interesowała mnie ta komora spalania, wyłożona pieczołowicie od środka szamotem. Czy ten szamot w dalszym ciągu "gromadzi w sobie ciepło", by po czasie "przekazać to ciepło" do wymiennika kotła ?. Wyłożenie szamotem pozwala utrzymać wyższą temp. w komorze spalania w czasie postoju, co ma duże znaczenia przy pracy w dwustanie, przekłada się to na lepsze dopalanie a co za tym idzie mniej syfu w kotle. Dodatkowo wyłożenie szamotem eliminuje całkowicie jakiekolwiek jego czyszczenie, nawet jeśli coś się tam zgromadzi samoistnie odpadnie. No i akumuluje ciepło to logiczne, zwiększa bezwładność, ale to akurat nie musi być zaleta, wszystko zależy od instalacji.
marcin Opublikowano 4 Lutego 2017 #13 Opublikowano 4 Lutego 2017 Proszę o dyskusję na temat (to nie na temat w koszu). Do prywatnych dyskusji proszę używać opcji wiadomości prywatnych.
karoka65 Opublikowano 4 Lutego 2017 #14 Opublikowano 4 Lutego 2017 Tak i nikt mnie juz wiecej do gazu nie przekona No to może bufor z grzałkami i prund w dwóch taryfach? Grzejesz bufor w godzinach taniego prądu a później instalacja zasila się z bufora? jeśli marzy Ci się Ogniwo to najmniejszy OEP 10kW i tak będzie za duży. Możesz wtedy już we własnym zakresie przeprowadzić 'zabieg" zmniejszenia jego "gęby" Palniki w 10,16 i 25kW są identyczne wielkością, różnią się tylko ilością szczelin napowietrzających niczym więcej. Nowe M-ki mają mniejsze japki i zamiast starszego OEP wolałbym wziąć nową M-kę 14kW, będzie lepszym wyborem niż starszy Eko Plus mimo że teoretycznie ma podaną większą moc.
mat181 Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor #15 Opublikowano 4 Lutego 2017 A mam pytanie czy musze.zakladac zawor 3d lub 4d jak mam termostaty i bojler blisko pieca co mam ustawione na 51 stopni a powrot ma temp 50'stopni
pab11o Opublikowano 4 Lutego 2017 #16 Opublikowano 4 Lutego 2017 Jak tak bardzo chcesz tą konstrukcje pieca to weź Sigme od defro ze sterownikiem smart tam masz półki szamotowe i fajnie drzwiczki ocieplane plus mechanizm czyszczenia
karoka65 Opublikowano 4 Lutego 2017 #17 Opublikowano 4 Lutego 2017 A mam pytanie czy musze.zakladac zawor 3d lub 4d jak mam termostaty i bojler blisko pieca co mam ustawione na 51 stopni a powrot ma temp 50'stopni nie potrzeba Ci tego zaworu.
karoka65 Opublikowano 4 Lutego 2017 #18 Opublikowano 4 Lutego 2017 Jak tak bardzo chcesz tą konstrukcje pieca to weź Sigme od defro ze sterownikiem smart tam masz półki szamotowe i fajnie drzwiczki ocieplane plus mechanizm czyszczenia Pab z tego co mi wiadomo Sigma nie jest już dostępna ze Smartem, chyba że stoi jeszcze gdzieś u kogoś na sklepie.
gilal Opublikowano 4 Lutego 2017 #19 Opublikowano 4 Lutego 2017 Witam Ja w sigmie mam półki ceramiczne. Pozdrawiam :)
Griszah Opublikowano 4 Lutego 2017 #20 Opublikowano 4 Lutego 2017 Do trzech razy sztuka :) Palę 5 rok w OEP i opinia identyczna jak użytkownika energotop. Mogę za to polecić kocioł firmy Instalco, który pracuje u rodziców od lata - spisuje się bardzo dobrze. Poczytaj o kotach RBR. A mogbys cos wiecej napisac o OEP tak z ciekawosci pytam Największe wady OEP:- szybko zarasta sadzą.- bardzo kłopotliwe czyszczenia, mechanizm zastosowany w nowym kotle M do czyszczenia kanałów pionowych nie rozwiązuje problemu,- bardzo mała szuflada na popiół, co ok. 3 dni trzeba opróżniać, aby jej nie przesypało,- przeciwzój na ślimaku - nic nie wnosi, powoduje jedynie nierównomierne dopalanie na palniku, oraz dodatkowo kruszy groszek, jak masz większą frakcje to spokojnie kocioł który masz w piwnicy usłyszysz na 1 piętrze.- marnej jakości ślimak - chudnie i łamie się,- segmenty palnika mają tendencję do rozszczelnienia - szczególnie jak palisz wysokokalorycznym groszkiem,- rdzewiejący zasobnik, brak zastosowanego dosuszania,- konstrukcja wymiennika która ułatwia korozje niskotemperaturową, dlatego też aby się nie rozpadł po paru sezonach trzeba utrzymywać wysoką temp. na kotle, no i na powrocie. Ostatnio wymieniałem kocioł u rodziców, na RBR firmy Instalco - rewelacyjny kocioł w kwestii eksploatacji.+ bardzo łatwe czyszczenia.+ ogromna szuflada+ dosuszanie zasobnika.+ komora spalania wyłożona szamotem.+ dużo lepszy palnik firmy Batory, w automacie super współpracuje z eCoal-em, nawet na opale wysokokalorycznym.+ konstrukcja wymiennika minimalizująca negatywny wpływ zimnego powrotu.
pab11o Opublikowano 4 Lutego 2017 #21 Opublikowano 4 Lutego 2017 Pab z tego co mi wiadomo Sigma nie jest już dostępna ze Smartem, chyba że stoi jeszcze gdzieś u kogoś na sklepie.A to ciekawe no ale może być prawda.No chyba że to jest zależne od tego co sprzedawca może załatwić. No bo sigma nie była też sprzedawana z bocznym czopuchem a taką mam. Można by zadzwonić do sk kotły i zapytać z ciekawości.
Griszah Opublikowano 4 Lutego 2017 #22 Opublikowano 4 Lutego 2017 Nie wiem jak Sigma, ale taki OEP to potrafił na magazynie postać, kotły szły do klientów ze starym sterem ponad rok od momentu jego wycofania.
pab11o Opublikowano 4 Lutego 2017 #23 Opublikowano 4 Lutego 2017 Tego pieca to ja się nie mogłem doczekać miał być w 2 tyg. Zrobiło się 5 tyg. Pół Polski poruszyłem. Tylko ciągłe wymówki że to sezon już myślałem że moja kasa poszła w kosmos jak przyszedł to jeszcze farbą śmierdział.
mat181 Opublikowano 4 Lutego 2017 Autor #24 Opublikowano 4 Lutego 2017 nie potrzeba Ci tego zaworu.To jeszcze dwa pytania kolego do ciebie jaka moc 10kw czy cos wiecej zeby cisgle nie musial prscowac i zuzywac sie i jaki bys kociol polecil
papasmurfek Opublikowano 4 Lutego 2017 #25 Opublikowano 4 Lutego 2017 rbr. Piszę poważnie! Ja też bym go wolał od ogniwa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.