Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instrukcja Palenia W Kotle Dolnym

RemWarlubie1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie jak w temacie. Mam kocioł gorno-dolny. Chcę go przerobić na dolny (zalepie górny otwór). Proszę o instrukcje jak w tym palić.

Dziękuję

Opublikowano

Jeżeli przerobisz na dolnego spalanie to śmiało możesz palić tzw "tradycyjnie" czyli rozpalasz ognisko na ruszcie i jak już się zajmie dobrze zasypujesz do pełna.

Opublikowano

Mam jeszcze drugie pytanie. Jak to ustrojstwo szybko wygasić. Chodzi o sprawę zagotowania wody.

Mamy zbyt duży kocioł no i ostatnio był wrzątek, pracuję nad zmniejszeniem paleniska ale to inny temat.

Jak to szybko ostudzić. Sprawa wyglądała tak wszystko pozamykane pompa obiegowa na max a woda wrze.

Zasypałem górę śniegiem i zacząłem rozgrzebywac palenisko. Na szybko to mi przyszło do glowy. Zastanawiam się nad jakimś systemem awaryjnego zakrywania rusztu od dołu.

Pozdrawiam

Opublikowano

Podaj więcej danych o instalacji kotle i zapotrzebowaniu na ciepło bo wygląda że masz za duży kocioł i potrzeba będzie go lekko przerobić.

Tu masz standardowe dwa linki do zapoznania i podania wyniku z obliczeń:

http://cieplowlasciwie.pl/  -  tu oblicz potrzebną moc

http://czysteogrzewanie.pl/ -  a tu dowiesz się jak poskromić bydlaka.

Opublikowano

To masz farta że po takim gaszeniu Tobie i kotłu nic się nie stało

Opublikowano

Strachu było dużo ale jak kocioł sam nie może wychodzić się i ciągle wrze trzeba ryzykować. Zwłaszcza że nie ma już jak odciąć dopływ powietrza.

Chociaż zgadzam się że sposób że śniegiem to głupota ale ostateczność jak wszystko zawiedzie.

Opublikowano

Trzeba mieć w kotłowni wiaderko z zapasem popiołu i tym zasypywać żar a i tak trzeba uważać, żeby sprawdzając czy wygasa (przez otwarcie drzwiczek załadowczych) nie sprowokować zapłonu zgromadzonych w kotle gazów i wybuchu w twarz.

Opublikowano

O gazach wiem i uważam na to a z popiołem to nie tak łatwo. Żar zasypany a w komorze czarno zimno i zakopcone bo dopływ powietrza jest od dołu.

Opublikowano

Zastanawiam się czy nie byłoby dobrym pomysłem mieć na podorędziu gaśnicę proszkową i jak co to fuuu do popielnika.

Nie wiem jaki skutek może mieć dmuchniecie takim strumieniem zimnego gazu ale może to jest sposób. Taka samochodowa gasnica kosztuje 30 PLN a ma się spokój.

Opublikowano

Kocioł trzeba tak uszczelnić aby w każdej chwili można było go wygasić, ale palić z głową. Jaki sens jest ładować kocioł do pełna jak brak jest odbioru ciepła i gasić go " gaśnicą", to chyba jakieś nieporozumienie. W sytuacjach awaryjnych dobrze mieć wiaderko piasku w kotłowni ale to już wyjątkowo.

Opublikowano

Miej ryzykancie w kotłowni wiadro piasku piasku - do kupienia w markecie budowlanym wygaszając otwierasz wyczystkę . Z tą  proszkową gaśnicą to też odleciałeś, ty myślisz że ten proszek ot tak się sypie, ciśnienie wystrzeliwuje proszkiem nawet do 10 metrów . Gaszenie śniegiem to jak zalanie wodą palącej się oliwy. Podstawy bezpieczeństwa się kłaniają. Jak to się lakonicznie mówi "selekcja naturalna". Wiesz jest jeszcze gaśnica śniegowa , ale po jej użyciu to ani kotła ani ciebie nie będzie.

Opublikowano

Kocioł trzeba tak uszczelnić aby w każdej chwili można było go wygasić, ale palić z głową. Jaki sens jest ładować kocioł do pełna jak brak jest odbioru ciepła i gasić go " gaśnicą", to chyba jakieś nieporozumienie. W sytuacjach awaryjnych dobrze mieć wiaderko piasku w kotłowni ale to już wyjątkowo.

Ten kocioł pierwotnie był gorno-dolny. W sobotę zalepilem górny otwór i mam dolniaka. Dzisiaj jest czwarty dzień testów tego cudeńka więc dopiero się uczę.

Teraz już wiem jaka jest wydajność tego kotła i jak trzeba uważać. Teraz sypie do środka niewiele. Wszystkie otwory pozamykane a temperatura w okolicach 70 - 80 deg. Uprzedzam komentarz mam za duży kocioł ale nie ja go odbierałem. Ja używam go około 3 lata a stoi może z 10.

Opublikowano

Miej ryzykancie w kotłowni wiadro piasku piasku - do kupienia w markecie budowlanym wygaszając otwierasz wyczystkę . Z tą proszkową gaśnicą to też odleciałeś, ty myślisz że ten proszek ot tak się sypie, ciśnienie wystrzeliwuje proszkiem nawet do 10 metrów . Gaszenie śniegiem to jak zalanie wodą palącej się oliwy. Podstawy bezpieczeństwa się kłaniają. Jak to się lakonicznie mówi "selekcja naturalna". Wiesz jest jeszcze gaśnica śniegowa , ale po jej użyciu to ani kotła ani ciebie nie będzie.

Staram się rozważyć i przemyśleć różne przypadki, nawet te z pozoru głupie.

Opublikowano

Witam tez posiadam kocioł dolno-gornego spalania powiedz mi czym zaslepiles gorny wylot spalin? I dlaczego w tych kotłach trzeba to robić skoro jest to kocioł dolno gornego spalania?

Opublikowano

Bo paląc w górno dolnym ,robisz masakrę okolicy tym co wylatuje z komina i choć pewnie dla wiekszości palczy to "nieistotny szczegół " ,bo z komina  musi dymić  ,to jest jeszcze  coś co już jest  wymierną  stratą  ,bo palac w ten sposób ,marnujesz bezpowrotnie cześć gazową swojego paliwa która stanowi w przypadku węgla ok.30%  ,a w przypadku drewna znacznie wiecej...tylko spalajac tak jak w kotle dolnego spalania mozna spalić czysciej i ekonomiczniej ,bo spalasz ,a przynajmniej powinieneś spalic ,to co ucieka ci kominem ,czyli gaz z twojego opału ,który palac tradycyjnie w "górniaku " nie ma możliwosci się spalic i ucieka bezpowrotnie kominem.Poczytaj http://czysteogrzewanie.pl/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.