Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zabezpieczenie Na Wypadek Braku Prądu / Grawitacja

Paweł27kw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

DOM 270M2, styropian, 15CM, wełna dach 30cm

Piec 27kw śmieciuch,

Pompka Duża LFP SPRINTA 32/80  zasilanie co

Pompka Mała LFP EXPERIA 25/40 CWU

pierwsza rura od prawej -zbiorniczek wyrównawczy 1"

obieg kotłowy z rury 6/4"

za pompami zawory zwrotne: CO 5/4",  CWU 1"

Ciśnienie jak widac na zasilaniu CO (skala 1-6 , do Jedynki dużó brakuje....)

Moje pytanie jest takie, czy przy pompce cwu mogę zamontować zawór róznicowy z obejściem....?  Do bojlera jest około 13m po rurach 3/4" za zaworem zwrotnym.

Chodzi o to że jak braknie prądu to żeby chociaż cwu pracowało na grawitacji......bo CO jest na rozdzielaczach.

Opublikowano

czemu nie moge dodac zdjęcia?

Opublikowano

Opublikowano
  W dniu 13.12.2016 o 18:03, Paweł27kw napisał(a):

czemu nie moge dodac zdjęcia?

Witam,

Aby dodać zdjęcia do postu należy:

Kliknąć w czarny przycisk „Więcej opcji” w prawym dolnym rogu. Pokaże się: „Wybierz plik”, kliknąć w przycisk z tym napisem i wybrać plik z komputera, a następnie zatwierdzić przyciskiem: „Załącz ten plik”.

Pozdrawiam

Opublikowano

?jak foto podoba się?

Opublikowano

Przez zz grawitacja nie pójdzie.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Układ poprawny. Dlaczego do zasobnika cwu idzie tylko 3/4? Powinno być 1"

Opublikowano

idzie 3/4, teraz zmieniam na 1",  tylko zastanawia mnie dlaczego przy bojlerze stojącym który planuje kupic przyłącza sa na 3/4?

ZZ nie będzie, planuje przerobic na różnicowy ( tylko czy jest sens jak do bojlera jest ok 13m z zakrętami....?

Opublikowano

Ale jak będziesz miał napalone w takim kotle i braknie prądu to i tak zagotujesz układ i nie pomoże tu grawitacja do CWU.

Oczywiście zawór różnicowy możesz dołożyć, ale i tak w tym układzie, który masz zawór ten będzie bezużyteczny.

To jest typowy i dość często powtarzany przykład nowocześnie spier....... instalacji, czyli kocioł zasypowy i to jeszcze mocno przewymiarowany, bo z tego co widać na zdjęciu jest to w miarę nowy dom (nowoczesny komin systemowy, nowe tynki, strop nie był rozkuwany pod komin, czyli powstawał w tym samym czasie co komin), a do tego instalacja z rozdzielaczami i prawdopodobnie PEX. W nowoczesnych domach ocieplonych styropianem 10-15cm przyjmuje się moc grzewczą na poziomie 60-80W/m2 czyli w Twoim przypadku jeżeli dom jest/będzie ocieplony wystarczyłby kocioł o mocy 16-21kW

Ale dostrzegam jeszcze poważniejszy problem, który sam w sobie może doprowadzić do zagotowania i uszkodzenia kotła i instalacji. Ten problem to czujniki temperatury przymocowane do rur przy pomocy taśmy klejącej. Jak taka taśma "puści" np. pod wpływem temperatury czy też po prostu się odklei to czujnik spadnie i będzie mierzył temperaturę otoczenia, a nie temperaturę wody kotłowej. Wtedy kocioł zacznie grzać na pełną moc i nawet STB (o ile w ogóle jest przy tym sterowniku) nie zdąży powstrzymać kotła przed zagotowaniem. Gorąca para wodna może doprowadzić do zatarcia pomp oraz stopienia plastikowych wirników w pompach, a do tego może zniszczyć plastikowe rury w instalacji.

Czujnik powinny być mocowane stalowymi opaskami zaciskowymi, a następnie osłonięte otuliną, żeby mierzyły temperaturę wody w rurze, a nie temperaturę powietrza wokół rury. Otulina dopiero oklejona taśmą naprawczą lub tzw. trytkami (opaski samozaciskowe).

Opublikowano
  Cytat
idzie 3/4, teraz zmieniam na 1",  tylko zastanawia mnie dlaczego przy bojlerze stojącym który planuje kupic przyłącza sa na 3/4?

Bo jak są cieńsze rurki to jest mniej wody i wtedy możesz zaoszczędzić na opale :)

Oczywiście to tylko ironia pod adresem tych, którzy takie brednie opowiadają.

Poważniej mówiąc chodzi o to, że zakłada się, że i tak bojler będzie ładowany pompą.

Jeżeli chodzi zaś o grawitację to przyłącze 3/4" przy bojlerze nie ma większego znaczenia. Znaczenie ma natomiast średnica rury, bo to ona wprowadza opory przepływu. Samo przewężenie do 3/4" stawia o wiele mniejszy opór dla przepływu jak te 26m rury (zasilanie i powrót po 13m).

Opublikowano

Kocioł nie jest przewymiarowany, to jest stary dom a kotłownia dobudowana nowa, dom jest ciągle w rozbudowie i mysle że 50kg groszku na 3 dni to teraz mało, mimo tego że piec chodzi 24/dobe.

Co do czyjników się zgadzam z tą izolacją:) ale to jest na chwile bo instalacja kilka dni temu przerabiana....

Opublikowano

A nie chodzi o cienki rurki tutaj. I tak dałem 6/4" przy kotle :) ludzie mają miedz 22 :) to jest porąbany pomysł!!!   6/4" wokół pieca to ok. Zawór 4D działa pięknie ( zawór tez 6/4")

instalacje było łatwiej i taniej zrobić na rozdzielaczach i pexach.

Ide założyć opaski metalowe :) i to odrazu :)

grawitacje na cwu dołoże - może w minimalnym stopniu pomoże w razie W

no i chyba zaraz kupie UPS z pełnym sinusem i  akumulator.

Opublikowano

Odnośnie czujników to nie jest tak źle. TEN CZUJNIK CO JEST NA TASME TO TERMIK.  A czujnik CO JEST w KOTLE  :)

CZUjnik od cwu to i tak sztuka bo cwu jest daleko 13m....a czujnik przy zasilaniu cwu za pompką......

PS. JAKIE TO CIKAWE W POLSCE.... NIEDAWNO TEMU SPRAWDZAŁ INSTALACJE GOŚĆ INSTALATOR  30 LAT PROJEKTUJE INSTALACJE I SIE NIE PRZYCZEPIŁ>>> ON NAWET CHYBA NIE WIEDZIAŁ CO TO 4D   :)

Opublikowano

W razie W to zamontuj zawór schładzający dwu funkcyjny,wiem że droższy  ale wojny kosztują zarówno te rozpoczęte jak i powstrzymane. poz .Hermogenes

Opublikowano

Nie wiem czy to dobry pomysł ten zawór.... różne opinie o nim piszą....

reduktory, filtry, rury, i zawór.... cena wyjdzie jak dobry ups + aku i bez roboty a działanie w 100%b pewne

Opublikowano

UPS to ma być obowiązkowo szczególnie jak mieszkasz na wsi ten zawór to zamiennie za różnicowy bo bojler najwyżej 3 kWh energii odbierze a co z resztą.poz.Hermogenes

Opublikowano

75% instalacji jak się wejdzie w google przy piecu jest  w ocynku.... :)

Opublikowano

Ocynk najwyżej spłynie powyżek 65stC a kształtki i tak są odlewane  z żeliwa

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ponieważ będę instalował kocioł (p2ar z wężownicą schładzającą, ale podłączoną do hydrofora) w układzie zamkniętym, jestem żywotnie zainteresowany bezpieczeństwem eksploatacji.

Oczywiście zamontuję UPS-a, ale co jeszcze można zrobić, żeby było bezpieczniej?

Kolega WojtB proponuje dzwonek podłączony do czujnika temp. uruchamiający dzwonek po przekroczeniu temp. np. 90 stopni  https://goo.gl/XvA2yB . IMHO to b.dobry pomysł. Co jeszcze można zrobić?

Tak już na zupełnie inny temat: odwiedziłem Forumowicza vr5 i jestem pod wrażeniem. Z komina nie widać dymu, piec pięknie ustawiony.

Opublikowano

kupiłem sinus pro 800E + akumulator AGM 100ah działa aż miło

łącznie 1100zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.