Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Z Kotłem Na Pelet, Jak To Poprawnie Pospinac

Hadziajluk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Schemat następujący układ otwarty bojler cwu spięty zaraz za piecem zawor czterodrozny potem grzejniki i w zasilaniu wpiety zawor 3 D do podlogowki oczywiście do każdego obiegu pompa. Hydraulik proponuje mi podlogowek na rtl tylko nie bardzo wiem jak ten zawor działa.

• Odpowiedzi 230
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nikt nie podpowie nic

Opublikowano

Mam takie dwa schematy podobno obydwa dobre. Jakie pompy zawory najlepiej zastosować chce to podpiąć pod sas bio efekt na pelet

post-70500-0-67709400-1479826513_thumb.png

post-70500-0-18625200-1479826539_thumb.jpg

Opublikowano

Drugi schemat jest lepszy ale i drozszy.Brak pompy na CWU Pompy sugeruje Grundfos. Ile tego ogrzewania podłogowego?bo jak sporo to nie warto bawić sie w RTL-e.ona są do małej powierzchni podłogi.Zawory 3D firmy ESBE VRG 130 +siłownik ARA 600 można sterowac to pogodowo o ile sterownik kotła ma taką funkcję

post-32948-0-35806900-1479843040_thumb.jpg

post-32948-0-66038000-1479843082_thumb.jpg

Opublikowano

Czy na grzejniki przypadkiem nie jest sugerowany zawór 4d?

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

opis co obsluguje sterownik:

TECH ST-550zPID

• standard: algorytm PID, obsługa pomp (c.o., c.w.u., dodatkowa 1, dodatkowa 2), obsługa dwóch zaworów mieszających, czujnik temperatury spalin, czujnik pogodowy, wbudowany ETHERNET (eModul)

• opcja: moduł ST-430RS lub ST-431 sterujący do dodatkowego zaworu mieszającego, moduł GSM ST 65, regulator pokojowy ST-298 lub ST-280 (kolorowy panel dotykowy), lub ST-280 + ST-260 (komunikacja bezprzewodowa), moduł ST-67 sterujący zewnętrznym podajnikiem paliwa, moduł obsługi bufora ciepła

Opublikowano

Czy na grzejniki przypadkiem nie jest sugerowany zawór 4d?

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

NIE

Opublikowano

Ale skoro 2 jest lepszy więc może lepiej nie kombinowac

Opublikowano

Ten z #3 z lewej bardzo prosty, tani w częściach i w pełni sterowalny.

a dużo masz tej podłogówki?

Opublikowano

Tak jak mi to narysowales Sambor proponował tez

Opublikowano

Najlepszym rozwiązaniem jest najprostsze rozwiązanie. Schemat po lewej jest prosty i skuteczny. Niezależne temperatury obiegów i kocioł zawsze wygrzany.

Opublikowano

A to ten ze sprzeglem aż taki drogi

?

Opublikowano

Dochodzi koszt sprzęgła i termostatycznego zaworu mieszającego. No i pompa kotłowa pracuje stale a w schemacie po lewej cyklicznie wtedy kiedy musi.

Opublikowano

Czyli tak orientacyjnie okolo?

Opublikowano

Tylko czy sterownik ktory opisałem to obsłuży

Opublikowano

Pisałem na ten temat z Samborem i powiem że schemat ze sprzeglem bardziej mi podoba. Hydraulik z którym rozmawiałem też wspominał o sprzegle ze na tym robi więc chyba będzie wiedzial

Opublikowano

Kotłownia 9m2

Opublikowano

A przy grzejnikach bufor się sprawdzi

Opublikowano

Jeszcze się wtrącę , choć temat na priv już zamknęłem - jak bufor to większy kocioł i dużo droższa automatyka, bez przesady.

Przy kotłowni 9m2 to bufor chyba na ścianie powiesicie.

Opublikowano

Dlatego wydaje mi się że pierwsze rozwiązanie będzie wporzadku

Opublikowano

opis co obsluguje sterownik:

TECH ST-550zPID

• standard: algorytm PID, obsługa pomp (c.o., c.w.u., dodatkowa 1, dodatkowa 2), obsługa dwóch zaworów mieszających, czujnik temperatury spalin, czujnik pogodowy, wbudowany ETHERNET (eModul)

• opcja: moduł ST-430RS lub ST-431 sterujący do dodatkowego zaworu mieszającego, moduł GSM ST 65, regulator pokojowy ST-298 lub ST-280 (kolorowy panel dotykowy), lub ST-280 + ST-260 (komunikacja bezprzewodowa), moduł ST-67 sterujący zewnętrznym podajnikiem paliwa, moduł obsługi bufora ciepła

Lepiej wybrać rozwiązanie z pompą kotłową tym bardziej ze Twój sterownik ją obsługuje.Tanie i skuteczne)

Opublikowano

Czyli rozumiem że obydwa rozwiązania są dobre jedno tańsze drugie droższe. Tylko jak ktoś zauważył sprzeglo będzie takim małym buforem

Opublikowano

Oglądałem dziś biawar pellex compact prosił bym o jakie kolwiek informację na temat tego zestawu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.