husky Opublikowano 16 Listopada 2016 #1 Opublikowano 16 Listopada 2016 WItam. Od jakiegoś czasu (1.5 roku) testuję nowy system ogrzewania w domu, wnioskami z którego chciałbym się wreszcie podzielić. Większość osób być może temat zna i samemu używa - więc to nie będzie dla nich żadne odkrycie, ale być może kilku osobom da pomysł na dodatkową możliwość grzania domu i oszczędzania - a w dzisiejszych czasach to chyba najbardziej porządane pod naszą szerokością geograficzną, gdzie pół roku jest zima i gdzie koszty ogrzewania stanowią istotną część domowego budżetu. Założyłem sobie w lipcu 2015 roku Klimatyzator inwerterowy z funkcją pompy ciepła... firma nieistotna bo jest to w wielu, ale wybrałem SAMSUNGA ze względu na wbudowany moduł WiFi. Czemu to ważne powiem za chwilę. Jeszcze w zeszłym sezonie grzewczym notowałem zużycie rzędu 5.5 przy +5 st. C; 7.5 m3 przy -2 -5 st C; grzeję jak już pisałem w układzie dwóch stref czasowych 5:00 - 7:30 i 16:30 - 22:30 temp grzania 21.0 temp. oszczędzania 19.0; Wpadłem na początku tego sezonu - zdalnie wykorzystując sterownik WiFI i tzw TIMER - włączać pompe ciepła, żeby "pomagać" kotłowi gazowemu nadmuchując ciepłe powietrze (to rano) lub powodować łagodniejszy rozruch pieca (to o 16:30 - kiedy to od 15:30 chodzi już pompa i kocioł zastaje "nagrzane w domu" przez co jego start jest "łagodniejszy"). Pompa ciepła włączona razem z grzaniem powoduje mega szybki przyrost temperatury i przyjemne ciepełko kiedy siedząc rano przy śniadaniu jest nam po wyjściu z ciepłej pościeli chłodno, lub kiedy "stygniemy" oglądając wieczorem TV.... Efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania kocioł za ostatnie dość chłodne z przymrozkami w nocy 30 dni zużył ... 93 m3 gazu !! czyli ok. 3.1 m3 / dobę !!!! "Ha...haaaaaaa cwaniaczku zawołają niektórzy !" - co to za matematyka że oszczędzasz gaz ale płacisz 2 razy tyle za prąd :-) ??? Otóż sprawdziłem to, ponieważ moja pompa ma wbudowany licznik energii elektrycznej i na dobę tak pracująca pompa zużywa ok 1 kWh pradu czyli 0.52 zł. Słowem udało mi się zbić zużycie gazu o ok. 2 m3 ( 5.00 zł) na dobę, kosztem 0,5 zł energii, większy komfort cieplny to już wartość dodana. Jak dla mnie to się opłaca i zachęcam wszystkich do prób z taką formą ogrzewania - u mnie świetnie się sprawdza. P.S. Oczywiście samo urządzenie służy głównie to chłodzenia w lato (miła funkcja w upały, które u nas na południu nie są rzadkością) oraz do osuszania (np. podłoga pięknie schnie po wytarciu mopem ;-)) a to już dodatkowe plusy urządzenia.
theopaw Opublikowano 16 Listopada 2016 #2 Opublikowano 16 Listopada 2016 To godzina pracy pompy robi takie oszczędności?
Logan Opublikowano 16 Listopada 2016 #3 Opublikowano 16 Listopada 2016 Fajnie, fajnie... Trochę pytań? - jakie jest koszt nowego klimatyzator z montażem? - jaki jest roczny koszt serwisowania klimatyzatora? - jaki jest roczny koszt serwisowania kotła gazowego? - jakie były koszty ogrzewania samym gazem (średnia z trzech lat)? - jakie są koszty pracy klimatyzatora w sezonie grzewczym (niestety tu średniej nie wyciągniemy, mamy tylko jeden sezon)? - awarie urządzeń (tu różnie bywa, ale doświadczeni potrafią coś napisać)? Pozdro
sambor Opublikowano 16 Listopada 2016 #4 Opublikowano 16 Listopada 2016 Są na rynku takie firmowe rozwiązania np Daikina, ale ta cena :angry:
husky Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor #5 Opublikowano 16 Listopada 2016 Fajnie, fajnie... Trochę pytań? - jakie jest koszt nowego klimatyzator z montażem? Ja zapłaciłem 3500 zł brutto. - jaki jest roczny koszt serwisowania klimatyzatora? Ja płacę 80 zł za serwis bez ruszania czynnika, 150 ze sprawdzeniem czynnika. - jaki jest roczny koszt serwisowania kotła gazowego? Ja płacę 200 zł za serwis bez analizy, z analizą 300 zł - jakie były koszty ogrzewania samym gazem (średnia z trzech lat)? ok 2600 zł na sezon grzewczy. - jakie są koszty pracy klimatyzatora w sezonie grzewczym (niestety tu średniej nie wyciągniemy, mamy tylko jeden sezon)? To zależy ile potrzeba grzać, aby było ciepło - nie ma uniwersalnej jednej odpowiedzi - awarie urządzeń (tu różnie bywa, ale doświadczeni potrafią coś napisać)? Ani piec gazowy ani klima nigdy mi się nie popsuły (w przeciwieństwie do awarii instalacji - tu miałem już dwie) Pozdro
Logan Opublikowano 16 Listopada 2016 #6 Opublikowano 16 Listopada 2016 Żeby tu konkretnie coś policzyć, to musiało by to działać przynajmniej 3 sezony, na zasadzie tj napisałeś. Wtedy można powiedzieć ile gazu mniej poszło a ile więcej prądu. Tak to można sobie gdybać.
Plumpi Opublikowano 21 Grudnia 2016 #7 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Teraz zrób drugi eksperyment. Włącz klimatyzator na ogrzewanie, a kocioł gazowy niech tylko dogrzewa wieczorami to, czego nie da się zagrzać klimatyzatorem. Myślę, że oszczędności będą jeszcze większe :)
automatyk Opublikowano 25 Grudnia 2016 #8 Opublikowano 25 Grudnia 2016 nie ma co eksperymentować grzanie pompą ciepłą a tym bardziej samsungiem w okresie do -10st zawsze bedzie tańsze od gazu ja grzeje samsungiem 430m2
olinek Opublikowano 25 Grudnia 2016 #9 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Mamy w firmie ogrzewania gazowe i klimatyzatory Samsunga z funkcją grzania , specjalista z firmy która montowała klimatyzatory zalecał używanie ich do ogrzewania do temperatury 2-3 st. powyzej zera ,poniżej takiej temperatury ekonomiczniej jest w/g ich wyliczeń ogrzewać gazem ,ale to przy austriackich cenach gazu , może u nas wychodzi to inaczej ???
automatyk Opublikowano 25 Grudnia 2016 #10 Opublikowano 25 Grudnia 2016 no jeszcze pytanie ćzy funkcja grzania czy pompy ciepła z mozliwoscią chłodzenia bo to istotne
olinek Opublikowano 25 Grudnia 2016 #11 Opublikowano 25 Grudnia 2016 A tego to nie wiem ,ale raczej jakieś porządne bo szef jest zwolennikiem rozwiązń droższych w wykonaniu ale ekonomiczniejszych w uzytkowaniu .
olinek Opublikowano 26 Grudnia 2016 #13 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Nic mi o tym nie wiadomo , fachman mówił,ze grzać tymi klimatyzatorami można nawet przy - 20 st. ale jak jest możliwość grzania gazem to poniżej 2-3 st. + wychodzi to taniej.
automatyk Opublikowano 26 Grudnia 2016 #14 Opublikowano 26 Grudnia 2016 podaj model ,bo jak masz do -20st to masz wersję arktic czyli typowy do grzania opłacalność jego wgledem gazu koczny sie na -15st a szczyt mocy ma na -5st na zewnatrz
olinek Opublikowano 26 Grudnia 2016 #15 Opublikowano 26 Grudnia 2016 To nie ja mam ( niestety ) tylko mój szef , model moge podać dopiero po urlopie - po 10 stycznia. W nowej hali ,która właśnie kończy zrobił ogrzewanie podłogowe - około 1000 m2 - napędzane gruntową pompą ciepła , 10 odwiertów po 120 m - koszt samych odwiertów wraz z instalacją w nich 170.000 € i tutaj będzie pracowała sama pompa ciepła bez wspomagania gazem.
automatyk Opublikowano 26 Grudnia 2016 #16 Opublikowano 26 Grudnia 2016 a pompa powietrze woda samsung 80kW na taką powierzchnie to zaledwie 120-150 tys zł ful opcją
olinek Opublikowano 26 Grudnia 2016 #17 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Tyło,że to 1000 m2 ale kubatura ponad 7000m3
automatyk Opublikowano 26 Grudnia 2016 #18 Opublikowano 26 Grudnia 2016 no taką sama hale robiłem na pompie 80kW w celu odpiecia sie od gazu gdze grzanie gazem to 36gr na kwh na firmę (bo gaz jest strasznie drogi na firmę ) teraz koszt sredni ogrzewania od wrzesnia do teraz wychodzi 11 gr za kWh
olinek Opublikowano 26 Grudnia 2016 #19 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Taż wydaje mi sie drogawo,ale inne realia , on twierdzi,że tak to mniej wiecej kosztuje i spacjalnie go to nie przeraża , chociaż sam koszt odwiertów będzie sie zwracał kilkanaście o ile nie kilkadziesiat lat - nie moja kasa nie mój problem :)
automatyk Opublikowano 26 Grudnia 2016 #20 Opublikowano 26 Grudnia 2016 odwierty w zgledem dobrej powietrznej sie nie wroca nigdy a dochodzi jeszcze kost wymiany glikolu czy solanki w zależności od modelu
dorecho Opublikowano 26 Grudnia 2016 #21 Opublikowano 26 Grudnia 2016 "Ha...haaaaaaa cwaniaczku zawołają niektórzy !" - co to za matematyka że oszczędzasz gaz ale płacisz 2 razy tyle za prąd :-) ??? Otóż sprawdziłem to, ponieważ moja pompa ma wbudowany licznik energii elektrycznej i na dobę tak pracująca pompa zużywa ok 1 kWh pradu czyli 0.52 zł. Słowem udało mi się zbić zużycie gazu o ok. 2 m3 ( 5.00 zł) na dobę, kosztem 0,5 zł energii, większy komfort cieplny to już wartość dodana. Witam. Husky, coś mi z tą matematyką nie bardzo pasuje... oszczędność 2 m3 gazu to ok. 20 kWh ciepła...skoro udało się to zastąpić 1 kWh energii elektrycznej to podziwiam.COP pompy =20 ? Takie coś to tylko w Erze/jeśli pamiętam/. Obawiam się ,że następuje wychłodzenie domu, i po kilku dniach trzeba uzupełnić ciepło. Kiedyś prowadziłem takie doświadczenie z kotłem podajnikowym: nagrzany dom prowadziłem 2 - 3 dni z mała wydajnością kotła; było super, ale póżniej trzeba było nagrzać dom i wtedy kocioł pożerał 2 x więcej ekogroszku. Gdzie podziewa się Twoje zaoszczędzone 20 kWh ciepła? A może niepotrzebnie pracował kocioł gazowy tak mocno... Pozdrawiam P.S Olinek. Podziwiam gościa za 10 odwiertów po 120 mb za 170.000 Eureków. Pozłacane sondy?
olinek Opublikowano 26 Grudnia 2016 #22 Opublikowano 26 Grudnia 2016 P.S Olinek. Podziwiam gościa za 10 odwiertów po 120 mb za 170.000 Eureków. Pozłacane sondy? Też dwa razy pytałem bo to jakiś kosmos,ale tak jest cena - 140 € za 1 mb. odwiertu wraz z instalacją
husky Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor #23 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Wyliczenia wyliczeniami, w tro wchodzi wiele zmiennych, w tym ciągłe działanie pieca, ale ogólnie widzę że grzanie klimą jest o.k. Co do mrozów to wtedy zdecydownie lepiej chodzi kocioł. U mnie mrozy na moim systemie to ok.- 8 st i mniej, wtedy kocioł zaczyna chodzić okej. No i od razu pali dużo więcej, ostatni miesiąc kiedy u nas co noc był spory mróz - spalanie ok. 8 m3/dobe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.