czp01 Opublikowano 4 Października 2017 #1851 Opublikowano 4 Października 2017 Spoko - dopisze do listy rzeczy, które powinny być :(
Gość vmilo Opublikowano 4 Października 2017 #1852 Opublikowano 4 Października 2017 A na co Ci to na fufufu ? Przecież zdalnie węgla nie nasypiesz. Jak na stronie zobaczysz, że baniak pusty, to i tak pójdziesz do kotła. Coś czuję, że za bardzo się związałeś z poprzednim sterem :rolleyes: Gdyby on jeszcze spalał odpowiednio, to sam bym z nim został...
czp01 Opublikowano 4 Października 2017 #1853 Opublikowano 4 Października 2017 Może coś w tym jest - tak samo jak szukam teraz samochodu dla siebie chyba F30 i jak mam do wyboru silnik diesla i benzyniaka to te benzyniaki jakoś mi nie leżą i zawsze kusi diesel :) No postanowiłem i cyrkulację CWU uniezależniam od sterownika kotłowego tak, że ta część funkcjonalności stera może być jaka chce. Po prostu sterowanie cyrkulacją pozostawiam temu niezależnemu sterowniczkowi CSC 1.4 pracującemu w cyklu 3 na 6 min z tym, że nie będzie on pracował w trybie powiadamiania tylko będzie inicjowany przez czujki alarmu z trzech stref t.j. dwóch łazienek i kuchni. Całość pomoże mi właściwie podpiąć znajomy od instalacji alarmowych ( sam mógłbym w tej centralce pewnie coś sknocić) . Termin realizacji w przyszły wtorek wieczorem - to dam znać jak będzie to już hulać. Na wiosnę korzystając z zaplanowanego remontu w salonie wymienię jednak 200 litrowy (9 letni) baniak CWU na wiszący jakiś 120 lub 100 litrów ( dwupłaszczowy tylko nie wiem jeszcze dokładnie jakiej firmy) i rurki cwu i cyrkulacje puszcze prosto do góry w ścianie kominowej to będzie krótko i być może sama grawitacja wystarczy i będzie po problemie :)
Gość vmilo Opublikowano 4 Października 2017 #1854 Opublikowano 4 Października 2017 Czy ja wiem, czy Ci się opłaca grzebać w tej cyrkulacji... jak na wiosnę puścisz rurki jak piszesz, to będzie to hulać grawitacyjnie. Baniak to może Kospel ? Tylko nie dawaj ZZ na zasilaniu - jak będziesz już tak daleko to powiem jak zrobić.
Kijasr Opublikowano 4 Października 2017 #1855 Opublikowano 4 Października 2017 Ja bym ta grawitację odradził. To dopiero będzie wychladzac. Pomysł z czujka uważam za dobry Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 4 Października 2017 #1856 Opublikowano 4 Października 2017 Mam cyrkulację grawitacyjną i nie narzekam. Ważne jest porządne ocieplenie rurek... Poza tym: zero prądu, pełny komfort. Komfort coś tam zwykle musi kosztować ;)
czp01 Opublikowano 4 Października 2017 #1857 Opublikowano 4 Października 2017 Licząc tylko do granicy kuchni z łazienkami to od bojlera rurki CWU biegną mi na łączną długość 19,8 mb (plus dochodzi razem w łazienkach i kuchni ok 10 mb). Te 19,8 mb to dwie rurki czyli zasilanie CWU i cyrkulacja to razem jest 39,6 mb rurki pcv którą gna ciepła woda i się wychładza. Dokonując przeróbki będzie to 4 mb czyli łącznie 8 mb rurki licząc ją pojedynczo czyli aż 31,6 mb rurki będzie mniej i tyle mniej będzie miejsca do wychładzania i to powinno być widoczne a właściwie odczuwalne. Tak czy siak przeróbkę i tak robię bo tak właściwie powinno boć zrobione od początku a jak grawitacja będzie wychładzać to ZZ z pompką można włożyć a czujki alarmu już i tak będą gotowe do puszczania cyrkulacji :) Teraz tylko muszę dobrze bojler wybrać :)
form Opublikowano 4 Października 2017 #1858 Opublikowano 4 Października 2017 Ja bym ta grawitację odradził. To dopiero będzie wychladzac. Pomysł z czujka uważam za dobry Jak dobrze zaizoluje rurki i dołoży izolację na baniaku to będzie tyle co nic. Na pionowym dwupłaszczu grzanie to bajka - porcja wody na kąpiel z 35 stopni na 45-47 robi się w max 5 minut przy 55 na piecu. Ja mam Ermet wiszący bezanodowy. Wziąłem z grzałką 3 kW w razie awarii, ale niepotrzebnie, bo przez parę lat 1 raz użyłem, aby sprawdzić czy i jak działa, a w ubiegłym roku 2-gi raz, aby sprawdzić czy jeszcze działa ;)
czp01 Opublikowano 4 Października 2017 #1859 Opublikowano 4 Października 2017 Tak palnik wygląda dzisiaj :)
Gość vmilo Opublikowano 4 Października 2017 #1860 Opublikowano 4 Października 2017 Nie za łagodnie poszedłem z tym wiatrem ? Cosik ciemny ten wymiennik... :blink: Dodałem mu sekundę w przerwie, jutro daj znać.
czp01 Opublikowano 4 Października 2017 #1861 Opublikowano 4 Października 2017 No ten wymiennik jest specyficzny no i nie czyściłem go od tych I zdjęć :)
czp01 Opublikowano 5 Października 2017 #1862 Opublikowano 5 Października 2017 Po zmianie na palniku się nie zapada (zaglądałem teraz) - jest jakby jaśniejszy odcień na wymienniku :)
Gość vmilo Opublikowano 5 Października 2017 #1863 Opublikowano 5 Października 2017 Niech jeszcze pochodzi, zanim szampana otworzysz :]
czp01 Opublikowano 5 Października 2017 #1864 Opublikowano 5 Października 2017 No aby w 100 % prawidłowo ocenić to muszę - należy wyczyścić wymiennik a tak mi się nie chce no :(
Gość vmilo Opublikowano 5 Października 2017 #1865 Opublikowano 5 Października 2017 Nie czyść, "kolory" przecież widać bez tego. Ooo...andy czujnik spalin zamontował :)
damianlupsczyk Opublikowano 5 Października 2017 #1866 Opublikowano 5 Października 2017 Ile powinno być na spalinach Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 5 Października 2017 #1867 Opublikowano 5 Października 2017 Jak najmniej, ale to też od kotła zależy. Ile masz ?
damianlupsczyk Opublikowano 5 Października 2017 #1868 Opublikowano 5 Października 2017 Zamówiłem czujnik jutro będzie robię rozeznanie Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
damianlupsczyk Opublikowano 5 Października 2017 #1869 Opublikowano 5 Października 2017 Jak najmniej, ale to też od kotła zależy. Ile masz ? Zamówiłem czujnik jutro będzie robię rozeznanie Na innym kotle sterowniku Sppv2 mam między 60 a 140 Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 5 Października 2017 #1870 Opublikowano 5 Października 2017 Zamontujesz, to się dowiemy co i jak. Już niewielki nadmiar powietrza powoduje spory przyrost temperatury spalin. U Czesława np, w żeliwniaku, spaliny obecnie rzadko przekraczają 100st. Z kolei u mnie trzymają się w okolicy 60 - 70st. A w kotle z ceramiką, niewiele powyżej 50st. https://esterownik.pl/device/10804
energotop Opublikowano 5 Października 2017 Autor #1871 Opublikowano 5 Października 2017 U mnie w OEP waha się pomiędzy 60-90st ale to na Czechu i póki co mam wyjęte dwa zawirowacze. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
czp01 Opublikowano 5 Października 2017 #1872 Opublikowano 5 Października 2017 To fakt czasem przekracza 100 st C - ale to dlatego bo wyjąłem akumulator ceramiczny bo z nim to spaliny były na czopuchu 50 do 60 st C a mam to drugie ogniwo grzewcze i tam spaliny jeszcze się schładzały a wtedy nie miało to sensu bo woda idąca tam z kotła ma się jeszcze dogrzewać a tak spaliny byłyby chłodniejsze od wody. Jak będę grzał centralne na wyższych mocach to może jeszcze podejmę próbę z akumulatorem jak spaliny będą wyżej. Akumulator zbija mi spaliny ok 40 st C. Wniosek taki, że czasami dwa grzybki w barszcz (akumulator plus drugie ogniwo) to za dużo :)
andy46 Opublikowano 5 Października 2017 #1873 Opublikowano 5 Października 2017 Nie czyść, "kolory" przecież widać bez tego. Ooo...andy czujnik spalin zamontował :) ale ja czujnik spalin mam dawno przez jakiś czas wypięty bo na jego miejsce wpiąłem czujnik temp. wewnętrznej(nieświadom że ster go nie obsługuje) jak przyszedł panel to go wpiąłem z powrotem
Gość vmilo Opublikowano 5 Października 2017 #1874 Opublikowano 5 Października 2017 Jak będę grzał centralne na wyższych mocach to może jeszcze podejmę próbę z akumulatorem jak spaliny będą wyżej. Akumulator zbija mi spaliny ok 40 st C. Wniosek taki, że czasami dwa grzybki w barszcz (akumulator plus drugie ogniwo) to za dużo :) Za dużo to ten kielar... dla niego stale lato i lato :)
Gość vmilo Opublikowano 5 Października 2017 #1875 Opublikowano 5 Października 2017 ale ja czujnik spalin mam dawno przez jakiś czas wypięty bo na jego miejsce wpiąłem czujnik temp. wewnętrznej(nieświadom że ster go nie obsługuje) jak przyszedł panel to go wpiąłem spowrotem Aaa.. takie buty. Przedtem nie widziałem temp spalin, myślałem że nie masz :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.