Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sambor przeciez masz kociol dobuduj podajnik ;)  :D

no i zdublowało sie  :D

Opublikowano

Taki palnik chciałbym osobiście odpalić, coby zobaczyć co i jak, i ew wklepać wstępne nastawy.

Nie ma problemu. Tylko ja mieszkam na Mazowszu ok 50 km od Warszawy na wschód...

Opublikowano

Ciut daleko ;)

A z nowości: ster się wyłożył na Rokicie. Tzn. na moim palniku, który zrobiłem swego czasu pod groch.

Opublikowano

czujniki obrotu/ruchu.

Jako sygnalizacja blokady podajnika, czy...?

Opublikowano

Ja jej tam nie znalazłem... Bo jej tam nie ma. Dostałem wersję elektroniczną bo to są sterowniki do testów a nie do sprzedaży.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Instrukcję znajdziesz w pudełku ze sterownikiem. Powinna być pod sterownikiem w kartoniku.

Dziwny user z Ciebie... instrukcja jest dostępna dla testerów, również jako testowa.

Chyba nie rozumiesz na czym to polega ?

Dobrze że nie jestem testerem.

Bardzo dobrze. Ale Ty i tak tego nie rozumiesz :>

Opublikowano

Po paru dniach testów maszyna zaczyna się rozkręcać. Testy programatorów wypadły pozytywnie. Linia może nie jest idealna ale nie chcę obniżać mocy minimalnej. 8b612bf2257a98f4e2ff37e55735fd2c.jpg23bcecf477357d18773482d76793c4d4.jpgce6b6e26a0d7500e10c34ba098d081d8.jpg94befd161f2dd0664d91e4dfeb2be8ae.jpg 40% i 70% deklarowanej mocy. Praca sterownika w pełnym zakresie mocy. Wykresy przedstawione na ekranie SKZP który "śledzi" pracę.

Opublikowano

No i gitarra ;)

EdRed też już dostał. Zobaczymy co powie, jako pierwszy, który nie miał styczności ze skryptem.

Opublikowano

Energo, zeby nie bylo ze tylko u Ciebie to tak ladnie wyglada, to daje moje foty z wczoraj :

post-26963-0-46569400-1479933508_thumb.jpgpost-26963-0-50175700-1479933523_thumb.jpgpost-26963-0-03752800-1479933532_thumb.jpg

Kreska na wykresach prosciutka jak A4 :D 

Opublikowano

Na razie poszedł do pierwszego, potem jest jeszcze trzech pewniaków.

A czy pójdzie do kilkupostowców jest jeszcze tematem dyskusji.

Opublikowano

To może ja? Mam wiecej postów :D zresztą jestem weryfikowalny.

Opublikowano

Pomalutku. Na razie EdRed ma, a on się zna jak mało kto. Zobaczymy czy i co napisze.

Opublikowano

Aktualne foty z pracy palnika na roznych mocach :

40% - post-26963-0-96773200-1480011662_thumb.jpg 70% -  post-26963-0-49795900-1480011671_thumb.jpg Gora kotla - post-26963-0-46825700-1480011679_thumb.jpg

Pali sie obecnie mieszanka koksujacego starego groszku z Chwałowic z mialem o dosc drobnej frakcji w sotsunku 50-50% 

Opublikowano

Witam

Wywołany do tablicy odpowiem tak: otwieram kocioł a tu pali się na palniku i tak jest za każdym razem, aż nudno, a wcale dużo nie zmieniałem od ustawień fabrycznych tylko zestroiłem dmuchawę na słuch i dałem wyprzedzenie przedmuchu palnika przed podaniem na 5s (moja jest bardzo mulasta- jakiś zabytek chyba 80W) podawanie mam 4s na 40s bo fabryczne 7s wydawało się mi za dużo więc zmieniłem jeszcze przed podłączeniem sterownika zaraz po wyjęciu z paczki no i zmieniłem przesyp podajnika na taki sam jak w Cobrze która do tej pory pracowała, wyczyściłem też prawą część wymiennika i chyba 3 przeloty w "grilu",  płonie czesiek już ostatnia porcja jakieś 40 kg więc będzie porównanie choć nie dokładne bo Cobra zżarła ok 90kg od czyszczenia. Nie spodziewam się jakiś większych różnic w ilości spalanego opału i nie mam narzędzi aby zmierzyć ilość wyprodukowanej energii, zresztą to nie do porównania w domowych kotłowniach a budynek i tak o swoje się upomni. Cobra zostawiała trochę niedopału (bryłki popiołu w środku czarne) tu nie widzę takich (muszę dokładnie przy wybieraniu sprawdzić bo dopiero 26h ster pracuje) i mam wrażenie iż popiołu jest mniej ale to może być mylące. Następny opał to będzie "Czarna Perła" (nie ta z "Piratów z Karaibów").

Jeszcze jedna uwaga: nie oczekujmy po spalaniu paliw stałych czystości kotła gazowego, nawet olejaka trzeba czyścić a tylko pelletowy można odkurzać :-) , ale jak by można dzięki pomysłowi vmilo przełożyć czyszczenie o parę dni to byłoby dobrze, sprawność dzięki czystości na pewno też by urosła.

Pozdrawiam RedEd

Ps kopczyk ładny na minimum trochę bardziej płaski i trochę mniejszej średnicy niż na mocy maksymalnej ale cały czas płonie (bynajmniej jak do kotła zaglądam).

Ps2 może jeszcze zdążę przerobić ramkę w moim palniku rurowym to wtedy będą ciekawsze testy...

Opublikowano

Po paru dniach "zabawy" dzisiaj sterownik został przywrócony do ustawień fabrycznych ok godz 12. O godz 18 było po zawodach. Nie było co zbierać. Po niewielkiej korekcie dwóch parametrów ruszto-deflektor(kto ma to cudo Ogniwa ten wie jak pięknie zachodzi czystym węglem ;) ) cały biały. Tak załatwił rozbiór CWU i spadek powrotu o ok 8std133620b56eb91ab99aa272255867c56.jpg

Opublikowano

Energo, to zobacz sobie u mnie, jak sobie poradzil z rozbiorem CWU oraz jednoczesnym odkreceniem grzejnika w sypialni po calym dniu wietrzenia :) 

reded nawet nie wiesz ile bylo prosb i petycji do ES aby wpakowali algorytm w miska, niestety zadne argumenty nie docieraly do nich, nawet osobista wizyta w siedziebie ES stworcy tego algorytmu. 

Opublikowano

Chwałowice ładnie spala ten ster ,dajcie mu coś jeszcze trudniejszego np Jankowice typ 32,2 , ja bym mu dał nawet 34,2 ewentualnie domieszke miału dla zabawy  . ;)  :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.