sambor Opublikowano 3 Stycznia 2017 #601 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Dziś ster trafia do CooleRa, CooleR ma instalację kotłowni ze sprzęgłem i ochroną powrotu, tam dużo nowego taki ster nie wyczyni, ale sam chętnie zobaczyłbym podgląd pracy jego kotła.
energotop Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor #602 Opublikowano 3 Stycznia 2017 U mnie +0,3. Do kitu z taką zimą, jeszcze sanek nie było okazji wyciągnąć. U mnie też 0 tylko że trochę zaczyna wiać. Od jutra ma mrozić. Zresztą ja nie patrzę na samą temp tylko na odczuwalną ona bardziej mi pasuje do zapotrzebowania. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
hajtaler428 Opublikowano 3 Stycznia 2017 #603 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Nie na nikim się nie wzorowałem. Miałem wcześniej ustawione rzadsze podawanie w podtrzymaniu (nie pamiętam chyba co 30 min albo więcej) ale jak kombinowałem z ręcznym sterowaniem to ustawiłem tak żeby mi się palenisko nie cofało. To jak ustawić w podtrzymaniu? Teraz przerzuciłem na auto i nadmuch max do przodu (+8%)
energotop Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor #604 Opublikowano 3 Stycznia 2017 CooleR ma instalację kotłowni ze sprzęgłem i ochroną powrotu, tam dużo nowego taki ster nie wyczyni, ale sam chętnie zobaczyłbym podgląd pracy jego kotła.Na razie podglądu brak. Chyba karta mu padła. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 3 Stycznia 2017 #605 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Da się coś z tym zrobić czy przy tej pogodzie czy ciężko. Podpowiem Ci... podtrzymanie jest ustawione ekstremalnie źle. Doładowuje Ci palnik węglem ale nie ma szans go spalić.
Griszah Opublikowano 3 Stycznia 2017 #606 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Szczególnie z pierdnięciem na poziomie 25%.
Gość vmilo Opublikowano 3 Stycznia 2017 #607 Opublikowano 3 Stycznia 2017 CooleR ma instalację kotłowni ze sprzęgłem i ochroną powrotu, tam dużo nowego taki ster nie wyczyni, ale sam chętnie zobaczyłbym podgląd pracy jego kotła. Chciał, to ma. Widocznie ma powody :) No kartę to mógłby spróbować naprawić... bez wykresów nie będzie zabawy :rolleyes:
Griszah Opublikowano 3 Stycznia 2017 #608 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Zresztą ja nie patrzę na samą temp tylko na odczuwalną ona bardziej mi pasuje do zapotrzebowania. Zgadza się. Parafrazując słowa Górskiego: "Jak jest zimno i nie ma wiatru to jest ciepło. jak jest ciepło i jest wiatr to jest zimno"
Gość vmilo Opublikowano 3 Stycznia 2017 #609 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Szczególnie z pierdnięciem na poziomie 25%. No ma to źle, z tego co pisze, chyba nie bardzo rozumie jak to działa... wytłumacz mu :)
hajtaler428 Opublikowano 3 Stycznia 2017 #610 Opublikowano 3 Stycznia 2017 No najwidoczniej - dlatego tu napisałem ale nie musicie się nade mną pastwić ;) Zmieniłem na takie jak miałem kiedyś - 3x 5sek co 45min nadmuch 45%
kobra64 Opublikowano 3 Stycznia 2017 #611 Opublikowano 3 Stycznia 2017 No to wreszcie ster będzie mógł rozwinąć skrzydła, bo teraz to tak leniwie sobie pyka :rolleyes: A kolejowa nie może być ? :P To u Was luzik. U mnie nocami pod 6 podchodzi, raz się o 8 otarło. W dzień też poniżej 0 trzyma. Na Trzech Króli coś przebąkują o 20 w nocy i 10 - 12 w dzień. No i tak chociaż do końca lutego gdyby zostało :P . Ale poważnie - ja sądzę że ster prawdziwy test przechodzi kiedy ma palić z niewielkim ułamkiem znamionowej mocy kotła. Kiedy idzie tak na 5 do 25% mocy znamionowej, wtedy pokazuje co naprawdę umie. Jak już idzie powiedzmy na tych 50 - 60% mocy znamionowej to jeżeli opał nie jest syfiasty, ster ma luzik. Ponownie na schody dociera kiedy trzeba wydać pełną moc albo i ją przekroczyć.
energotop Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor #612 Opublikowano 3 Stycznia 2017 U mnie na zachodzie w tym sezonie często jest nocami pod -5. W dzień trzyma się około 0. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
energotop Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor #613 Opublikowano 3 Stycznia 2017 No najwidoczniej - dlatego tu napisałem ale nie musicie się nade mną pastwić ;) Zmieniłem na takie jak miałem kiedyś - 3x 5sek co 45min nadmuch 45%Ten typ tak ma, ale zawsze pomogą ;) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 3 Stycznia 2017 #614 Opublikowano 3 Stycznia 2017 No najwidoczniej - dlatego tu napisałem ale nie musicie się nade mną pastwić ;) Zmieniłem na takie jak miałem kiedyś - 3x 5sek co 45min nadmuch 45% Lepiej. Ale jak już zaszedłeś tak daleko to Ci powiem... wklep w podtrzymanie prawie takie nastawy jak dla trybu grzanie: Czas pracy podajnika 6 sek Czas postoju podajnika 45 min - tu musisz popilnować, bo wesoła długo na palniku nie poleży. Czas krótkiej przerwy 70 sek Ilość powtórzeń 3 Moc dmuchawy 55 %
Gość vmilo Opublikowano 3 Stycznia 2017 #615 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Ale poważnie - ja sądzę że ster prawdziwy test przechodzi kiedy ma palić z niewielkim ułamkiem znamionowej mocy kotła. Kiedy idzie tak na 5 do 25% mocy znamionowej, wtedy pokazuje co naprawdę umie. To już wiemy, ale nie wiemy jak będzie na max. Może będzie okazja sprawdzić.
bodziasty Opublikowano 3 Stycznia 2017 #616 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Na Trzech Króli coś przebąkują o 20 w nocy i 10 - 12 w dzień. No to coś tak jak u mnie się zapowiada - Krosno Oj dostanie burek po zaworach :D
Griszah Opublikowano 3 Stycznia 2017 #617 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Na moim ponad 4 letnim sterze min. temp. -15.2*C była 04-01-2016 nad ranem. Zboczymy czy tych Trzech Koleżków w sukienkach przyniosą nowy rekord.
CooleR Opublikowano 3 Stycznia 2017 #618 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Informuję, że karta naprawiona, podgląd jest i kreski również. Mam nadzieję, że tak zostanie. Słowem wstępu. Co do instalacji to jest jaka jest, ochrona powrotu 55 st C i sprzęgło, ale swoje na instalacje musi iść i nie ma że boli. Budynek nie uznaje półśrodków (powierzchnia i kubatura robi swoje, a kocioł swoje) i rodzina również. Ochrona powrotu jest przecież kosztem mocy kotła i żaden zaworek termostatyczny nie zrobi z kotła perpetuum mobile, kocioł swoje ciągnie, a przy takiej instalacji każdy stopień to jest "walka". Najważniejsze dla mnie jest, jak ster będzie dochodził do zadanej i jak ją zamierza utrzymać. Bo jest do tego stworzony. Zamierzam zrobić testy z 3 rodzajami pali: miał kl 24, ekogroszek wesoła i no name, ale uczciwy. O ile z groszkami nie przewiduje kłopotów, wiem ile schodzi przy ecoalu to z miałem będzie miał wyzwanie. Obecnie miału (jako podstawowe paliwo) schodzi ok 35-40 kg w zależności od podmuchów. Nie liczę na mniejsze spalanie ale na to co będzie na palniku i wymienniku. Mam nadzieję, że będę potrafił jak najczytelniej opisać swoje spostrzeżenia, stosowna dokumentacja foto również będzie, wykresy się naprawiły, zobaczymy. PS. jutro ok południa mam nadzieję, że nowy ster będzie prowadził kocioł https://esterownik.pl/device/5167 Pozdrawiam
Gość vmilo Opublikowano 4 Stycznia 2017 #619 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Po menu umiesz się poruszać ? Dzwoń w razie potrzeby.
Griszah Opublikowano 4 Stycznia 2017 #620 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Najważniejsze dla mnie jest, jak ster będzie dochodził do zadanej i jak ją zamierza utrzymać. No przy cyklicznym dogrzewaniu CWU prostej kreski raczej nie będzie.
CooleR Opublikowano 4 Stycznia 2017 #621 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Witam Jak widać sterownik już ruszył, zaczyna zmierzać w kierunku zadanej. Griszah co proponujesz?
energotop Opublikowano 4 Stycznia 2017 Autor #622 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Ja bym nic nie zmieniał póki co tzn. pracy pomp. Jaka jest zadana wg ecoal? 58? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Griszah Opublikowano 4 Stycznia 2017 #623 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Witam Jak widać sterownik już ruszył, zaczyna zmierzać w kierunku zadanej. Griszah co proponujesz? Nic szczególnego, odniosłem się jedynie do Twoich słów, w kontekście ustawień stera. Osobiście wolę jak CWU non-stop nabija, ale tu nie o tym mowa. Najważniejsze abyś miał mógł łatwo porównać do tego co było wcześniej, a zamiany temu nie służą.
CooleR Opublikowano 4 Stycznia 2017 #624 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Temp zadana kotła to 62 st C, wszystkie temp takie jak na ecoalu
Gość vmilo Opublikowano 5 Stycznia 2017 #625 Opublikowano 5 Stycznia 2017 Coś tam widać grzebałeś, wykres CO do złudzenia przypomina ten z grupowego, za to spaliny gorzej...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.