gmaj22 Opublikowano 1 Stycznia 2017 #551 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Czy z platformy online będzie możliwość zmiany parametrów "menu instalatora", czyli tego po dłuższym naciśnięciu przycisku "MENU"?
energotop Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor #553 Opublikowano 1 Stycznia 2017 I ma być jeszcze parę funkcji niedostępnych w sterowniku. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Gość vmilo Opublikowano 1 Stycznia 2017 #554 Opublikowano 1 Stycznia 2017 No coś tam będzie... gadgety wspomagające :) kobra64, rzuć jakimś adresem i fonem na prv. W drugiej połowie stycznia się wybiorę.
gmaj22 Opublikowano 1 Stycznia 2017 #555 Opublikowano 1 Stycznia 2017 Sterownik przygotowany do wysyłki i leci jutro do makoga Czas na podsumowanie moich zmagań. Dwutygodniowy test sterownika przerodził się pod koniec w test opału. Czasu było niewiele, do tego okres świąteczno-noworoczny nie pozwalał na poświęcenie zbyt wiele czasu testom. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że nowicjuszowi może zająć sporo czasu, zanim zapozna się i opanuje z mnogością ustawień sterownika, zwłaszcza dmuchawy. Wersja finalna pewnie będzie miała wszystko uproszczone, ale testowa jest zdecydowanie dla zaawansowanych użytkowników. Sterownik bardzo dobrze radzi sobie z pilnowaniem temperatury zadanej kotła, jego dynamika ( w zależności od ustawień) pozwala na natychmiastowy wzrost mocy kotła w razie nagłego rozbioru czy spadku zadanej. Bardzo ważne jest ustabilizowanie instalacji, przepływów. Wszelkie zawory 3/4D jeśli gwałtownie będą się zmieniać ich nastawy, będą na pewno przeszkadzać. Nie byłem w stanie tego sprawdzić, ale sądzę, że gdy zawór 4D mamy w celu regulowania temperatury na grzejniki (bez głowic termostatycznych), nie będzie zbyt mocno destabilizował instalacji. Przydatna jest funkcja ustawienia minimalnego otwarcia zaworu 3/4D. Moja opinia nie może być pełna, bo zbyt mało czasu poświęciłem temu sterownikowi, ale na pewno jest godny polecenia komuś, kto ma prosta i stabilną instalację. Pozwala też na mnogość własnych ustawień, co może okazać się przydatne przy trudniejszych węglach. Z zainteresowaniem poczekam na jego finalna wersję. Dobrze, ze sterownik trafi w ręce kogoś bardziej doświadczonego ode mnie :)
Gość vmilo Opublikowano 2 Stycznia 2017 #556 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Dziękuję za podsumowanie. Pozwolę się nie zgodzić z twierdzeniem, że "jest godny polecenia komuś, kto ma prosta i stabilną instalację" - w ten sposób sugerujesz nieprzydatność w instalacji *** znaczy skomplikowanej B) Ster da radę, tylko kreski ładne nie będą (czemu muszą ?). Tak czy inaczej zyskałeś nowe doświadczenia, i stabilną własną instalację :P Ja na tych testach zyskuję więcej, tak że dzięki :)
Gość vmilo Opublikowano 2 Stycznia 2017 #557 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zapraszam do siebie. Serdecznie. Rynna to trudny palnik, ale spróbować można. Jestem gotowy i zapraszam. Czekam na dane, bo chyba się nie będziesz przeprowadzał w ciągu najbliższych dni ? ;) Na dniach ster ma dolecieć do Jarka, więc jakoś specjalnie nie muszę szukać nikogo więcej z waszej ekipy. Czy temat czyta ktoś z nieprzerabianym OEP25 ? Najlepiej z okolic Pszczyny, do +50km.
gmaj22 Opublikowano 2 Stycznia 2017 #558 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Vmilo: pisałem wręcz,że ster doskonale radzi sobie z chwilowymi i nagłymi spadkami czy wahaniami temperatury. Powinienem jedynie sprostować,że niezadowoleni mogą być jedynie tacy co mają zbyt rozbudowane instalacje i chcieli by mieć proste kreski. Ale takim to raczej żaden ster humoru nie poprawi:)
Gość vmilo Opublikowano 2 Stycznia 2017 #559 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Pisałeś, pisałeś.. ale wiesz że ja czepliwy jestem jak rzep :P Proste kreski ładnie wyglądają.. czasem myślę, że robią więcej szkody niż pożytku. Uwierzysz ? Od kiedy opyliłem bruli, zyskałem spokój. Interesuje mnie tylko czy w baniaku jest opał, czy grzejniki ciepłe i wody użytkowej dość :) Jak były kreski, to jeszcze próbowałem poprawiać, a może tak, a może srak :rolleyes:
kobra64 Opublikowano 2 Stycznia 2017 #560 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Czekam na dane, bo chyba się nie będziesz przeprowadzał w ciągu najbliższych dni ? ;) Na dniach ster ma dolecieć do Jarka, więc jakoś specjalnie nie muszę szukać nikogo więcej z waszej ekipy. Czy temat czyta ktoś z nieprzerabianym OEP25 ? Najlepiej z okolic Pszczyny, do +50km. Poszły dane na priv. Jakby co, to na forum Bolca w podpisie i w profilu mam telefon i adres. Co do Ogniwa to ostatnio oswajałem koło siebie jedną taką bestię po tym jak ją odpalił jakiś fachowiec polecony przez AS-a Ogniwa który to montował. Ze 2 kilometry ode mnie. W kilkuletnim domu 150 metrów pod 15 cm styropianu, okna nowe, komin fi 14, kotłownia na poziomie mieszkalnym. Jest fun.
Gość vmilo Opublikowano 2 Stycznia 2017 #561 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Powiesiłeś SPP na nim ? Mówisz, że gut ? Czyściej jest ?
kobra64 Opublikowano 2 Stycznia 2017 #562 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Nie, przeszedłem na dwustan ( retorta - ręczny ) żeby się to jako tako grzało i kazałem gostkowi fachurę wołać z powrotem. Czujniki zewnętrzny i wewnętrzny w pudełku, o internecie zapomnij, siłownik mieszacza wisi niepodpięty - a gość kasę wziął.
Gość vmilo Opublikowano 2 Stycznia 2017 #563 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Ktoś znany na forach ? Walnij nickiem, coby dziada napiętnować.
Gość vmilo Opublikowano 2 Stycznia 2017 #566 Opublikowano 2 Stycznia 2017 No dobra, nowy rok, więc oficjalne info o sterze: nazywa się IE42, producent Inter Electronics, właściciel firmy Janicki Leszek. Stera na www producenta jeszcze nie ma. Strona jest w budowie w związku z przyszłą obsługą online. Można u producenta dowiadywać się szczegółów, kupować ster (cena wyliczona wg. żądanego konfigu) oraz liczyć na wsparcie techniczne.
Pieklorz Opublikowano 2 Stycznia 2017 #567 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Pisałeś, pisałeś.. ale wiesz że ja czepliwy jestem jak rzep :P Proste kreski ładnie wyglądają.. czasem myślę, że robią więcej szkody niż pożytku. Uwierzysz ? Od kiedy opyliłem bruli, zyskałem spokój. Interesuje mnie tylko czy w baniaku jest opał, czy grzejniki ciepłe i wody użytkowej dość :) Jak były kreski, to jeszcze próbowałem poprawiać, a może tak, a może srak :rolleyes: Z kreskami to jest trochę racji Widzisz, ja teraz na drugim kotle testuje palnik, z którego widziałeś filmik Dzisiaj zarządzanie kotłem przejmie ster Talos z softem pisanym pod ten palnik ze spalaniem innego typu, pozioma kreska się skończy, będzie falowany wykres kotła, ale popiół powinien być dobry. Na forum kolegi jest mój wątek z relacją z testów. Będzie można w zasadzie po 17ej zobaczyć jak chodzi. (o 17 strefa grzania) Sterownik, który teraz zapne będzie sterował tylko procesem spalania tj. temp. na kotle, dmuchawa, podajnik resztą tj zaworem mieszającym, pompami będzie rządził spp
Gość vmilo Opublikowano 2 Stycznia 2017 #568 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Rzuć linkiem do podglądu, ciekawi mnie ten palnik bardzo.
DanielJu Opublikowano 2 Stycznia 2017 #569 Opublikowano 2 Stycznia 2017 vmilo podjedź do mnie masz 70km zamontujemy ster potem sobie na nartach pośmigasz wypijemy po browarku :blink: nocleg masz u mnie
bernard Opublikowano 2 Stycznia 2017 #570 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Nie, przeszedłem na dwustan ( retorta - ręczny ) żeby się to jako tako grzało i kazałem gostkowi fachurę wołać z powrotem. Czujniki zewnętrzny i wewnętrzny w pudełku, o internecie zapomnij, siłownik mieszacza wisi niepodpięty - a gość kasę wziął. witam kol mam do ciebie prośbę -przyjedź do mnie z spp i ustawisz go jak tylko potrafisz abym ja był chociaż na chwilkę uszczęśliwiony - zobaczysz jak mój pracuje i musisz mu sprostać bo droga powrotna może nie być ciekawa :angry: spalam na połowy doby 25 kg czegoś czarnego z ziemowita instalacja najprościejsza jaka może być po drodze możesz wstąpi do Milo ciekawym jestem czy spełnisz moje noworoczne życzenie :)
Gość vmilo Opublikowano 2 Stycznia 2017 #571 Opublikowano 2 Stycznia 2017 vmilo podjedź do mnie masz 70km zamontujemy ster potem sobie na nartach pośmigasz wypijemy po browarku :blink: nocleg masz u mnieJa i narty ? Odpada. Piwa też nie piję :wacko: Za to możesz mnie zainteresować swoim kotłem :P
bodziasty Opublikowano 2 Stycznia 2017 #572 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Fajna ta czarna z lewej... wolna ? :P Ewa - zajęta - ten koło niej to mąż :D No ale mąż jest jak kabzel na butelce - pstryk i już go nie ma :D Trochę daleko mieszka bo w Goole w UK.
bodziasty Opublikowano 2 Stycznia 2017 #573 Opublikowano 2 Stycznia 2017 vmilo podjedź do mnie masz 70km zamontujemy ster potem sobie na nartach pośmigasz wypijemy po browarku :blink: nocleg masz u mnie Ja to bym się bał go zaprosić - toż to pies na baby :D
Gość vmilo Opublikowano 2 Stycznia 2017 #574 Opublikowano 2 Stycznia 2017 I jeszcze Ewa... piękny komplet :wub: Pies..tak, ale ino poszczeka i ucieka :P
hajtaler428 Opublikowano 2 Stycznia 2017 #575 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Witam Panowie i od razu przepraszam za offtop ale się zdecydowałem z racji że w temacie sami spece i wytrawni palacze. Jak coś to niech moderator wytnie albo wywali. Pozatym zakładałem już wcześniej temat i nie za bardzo uzyskałem pomoc. Do rzeczy - palę groszkiem z Wesołej eCoalem z palnikiem mała Ekoenergia + went WPA07. Wygląda to tak Przez ostatnie kilka dni ustawiłem go ręcznie na małą moc żeby się nie odstawiał ale spieki tak samo były. Ustawienia 3/54 wiatr 35-36%. Dziś przeszedłem na automat. Podawanie 3s, dmuchawa -6% Ktoś coś doradzi? Link do stera https://esterownik.pl/device/9119
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.