mark3k Opublikowano 24 Listopada 2017 #2951 Opublikowano 24 Listopada 2017 Masz rację, Tyś po prostu postanowił zrobić mnie/nas w konia. Roman, o czym ty mówisz ????? Miałem Cię za uczciwego faceta. poniżej Twoje słowa: "Ja Widzę i na innym pomiarze temperatur przy altance mam podobny wykres 16:29 verb dobra niema sprawy ster kupie przyda mi sie 16:30 Ja Co tak w gorącej wodzie jesteś kapany. kąpany 16:30 verb a po co ci on, skoro nie dziala jak chcesz 16:31 Ja Może da się to jakoś ustawić. Sam jestem zaskoczony, bo spodziewałem się innego wyniku finalnego. 16:31 verb jak na skrypcie umiesz palic mniej niz 2kW, i to sie oplaca, to po co sie meczyc i wqrwiac jeses drugi, co polegl jeden bo palil mialem w fajce a tu to nie wiem co jest nie tak" To są Twoje słowa, nie moje. To kto poległ? Ja ???, czy Ty, bo nie umiałeś doradzić jak to ustawić prawidłowo, mimo, że ster masz opanowany jak nikt inny. Mówiłeś, że do ustawienia palnika nie są Ci potrzebne żadne wykresy, a u mnie miałeś wykresy i nie dałeś rady. Tak trudno przyznać się do porażki ? Twój algo u mnie sobie nie poradził i tyle. O czym mówisz, pisząc "Tyś po prostu postanowił zrobić mnie/nas w konia." W takim razie po co kupuję sterownik, biegam kilkanaście razy do kotła w ciagu doby, aby robić kogokolwiek w konia ???? Kupiłem, bo chciałem mieć porządny sterownik, który potrafi ogarnąć mój kocioł i moją instalację CO, ale ten sterownik sobie nie poradził. Kropka. Tak trudno to zrozumieć ?
17kw Opublikowano 24 Listopada 2017 #2952 Opublikowano 24 Listopada 2017 Niech wykresy wystartują (historia spalania) a i internet do czekającego modułu się znajdzie i user na mapce sie pojawi. Same temperatury to mam na wyswietlaczu
energotop Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor #2953 Opublikowano 25 Listopada 2017 Mark3k nie kupiłeś - to po pierwsze... WIADOMOŚCI PRYWATNE mówi Ci to coś? to po drugie. Patrzę na "Twój " sterownik i stwierdzam że rzeczywiście instalacje masz wzorcową ;) i "Twój" skrypt radzi sobie "znakomicie" - to po trzecie.
Gość vmilo Opublikowano 25 Listopada 2017 #2954 Opublikowano 25 Listopada 2017 Mówiłeś, że do ustawienia palnika nie są Ci potrzebne żadne wykresy, a u mnie miałeś wykresy i nie dałeś rady. Jak już coś cytujesz, to może całość, a nie kawałek w którym miałem Ciebie i Twoich wynalazków serdecznie dość ? Gdy ktoś niekumaty, to nie mówię mu wprost, tylko daję szansę się godnie wycofać. Nawet z tego nie umiałeś skorzystać. Tak na marginesie... cytowanie priva to żenada, niegodna dorosłego człowieka.
gmaj22 Opublikowano 25 Listopada 2017 #2955 Opublikowano 25 Listopada 2017 Generalnie to cała ta strona tematu powinna się na privie odbywać. Cytowania rozmów prywatnych na forum publicznym nie komentuję...
karoka65 Opublikowano 25 Listopada 2017 #2956 Opublikowano 25 Listopada 2017 Hmmm? trochę to dziwne. U mnie jakoś sterownik sobie radzi i to chyba dość dobrze jak widać na wykresach, Gmaj widziałeś popiół :) Na każdym grzejniku głowica termostatyczna radiowa, jest i zawór 4D z siłownikiem sterowany pogodowo ( choć to u mnie akurat jest zbędne, bardziej ku reklamie a nie z jakiejś potrzeby ) na dodatek nie z Verbomatu a całe sterowanie głowic i zaworu jest z eCoala. Może cierpliwości zabrakło.
sambor Opublikowano 25 Listopada 2017 #2957 Opublikowano 25 Listopada 2017 Jak ktoś chce szybkie reakcje kotła na zmienne w krótkim czasie przepływy, niech bierze kocioł na olej, gaz, prąd, w ostateczności pelet. Z tego co wiem to pellet jest najbardziej podatny w- w sensie negatywnym- na zmiany i dlatego np nie powinno się go stosować z zaworem 4-D. Zalecany jest TZM na powrocie. Do szybkich zmian to najlepiej kocioł na paliwo ( dowolne) ale z buforem - bufor niweluje wszystkie skoki i dołki na obciążeniu, Dla kotła z podajnikiem bufor nie musi być duży, wystarczy nawet 300l, a już działa prawidłowo.
gmaj22 Opublikowano 25 Listopada 2017 #2958 Opublikowano 25 Listopada 2017 Nie paliłem peletem, ani nie mam zbyt dużego doświadczenia z tym paliwem. Dlatego napisałem "w ostateczności" :) I miałem raczej na myśli zdolność palnika peletowego do względnie szybkiej i szerokiej modulacji mocy, wygaszenia i ponownego rozpalenia (zapalarka). Ostatnia cecha sprawdzi się najlepiej w mojej ocenie własnie w połączeniu z buforem. @karoka..widziałem popiół i szczerze mówiąc, byłem zaskoczony. Te głowice radiowe to nie są typu "pełne otwarcie-zamknięcie", tylko działają krokowo. Dlatego nie huśtają tak przepływem. Tu kol. sambor ma całkowitą rację: najlepszą receptą jest sprzęgło, zwłaszcza jak multum pomp, lub najlepiej bufor.
czp01 Opublikowano 25 Listopada 2017 #2959 Opublikowano 25 Listopada 2017 kol. minertu aktualnie pali peletem na kociołku 12 KW gdzieś na 300 m2 (chyba 300 m2 z groszem) i mówi, że aby opanować większe wahania i skoki temperatury kotła to musi trzymać go na zadanej 74 st C a i tak ma spadki po ponad 10 st w dół :)
Gość vmilo Opublikowano 25 Listopada 2017 #2960 Opublikowano 25 Listopada 2017 Z tego co wiem to pellet jest najbardziej podatny w- w sensie negatywnym- na zmiany i dlatego np nie powinno się go stosować z zaworem 4-D. Zalecany jest TZM na powrocie. Do szybkich zmian to najlepiej kocioł na paliwo ( dowolne) ale z buforem - bufor niweluje wszystkie skoki i dołki na obciążeniu, Dla kotła z podajnikiem bufor nie musi być duży, wystarczy nawet 300l, a już działa prawidłowo. Instalowałem pelleciaka z 4D+siłownik w komplecie. Dostał jeszcze pompę kotłową, coby poprawić pracę. Zawór doregulowany tak, by nie "szalał", i pracuje to całkiem dobrze.
Gość vmilo Opublikowano 25 Listopada 2017 #2961 Opublikowano 25 Listopada 2017 Kolego andy, zabrakło paliwa ?
andy46 Opublikowano 25 Listopada 2017 #2962 Opublikowano 25 Listopada 2017 nie wiem jeszcze nie byłem w kotłowni nie było mnie w domu ale moim zdaniem nie powinno braknąć zaraz sprawdzę i dam znać co i jak
andy46 Opublikowano 25 Listopada 2017 #2963 Opublikowano 25 Listopada 2017 No niestety przeliczyłem się z ilością paliwa bo wcześniej dosypałem worek 25kg ale skleroza nie pozwala mi powiedzieć kiedy
Gość vmilo Opublikowano 25 Listopada 2017 #2964 Opublikowano 25 Listopada 2017 :lol: Tyś jest świetny, na koniec dnia się ubawiłem, dzięki :)
andy46 Opublikowano 25 Listopada 2017 #2965 Opublikowano 25 Listopada 2017 Cóż mam powiedzieć nie mam nic na swoje usprawiedliwienie
Gość vmilo Opublikowano 25 Listopada 2017 #2966 Opublikowano 25 Listopada 2017 A czy musisz się tłumaczyć ? Nie musisz :) Rozbawiłeś mnie, że zapomniałeś nasypać :P Ja nie czekam do końca, dosypuję po 2, 3 worki do pełna - mniej się kurzy, i nie muszę naraz pięciu worków nosić ;)
czp01 Opublikowano 26 Listopada 2017 #2967 Opublikowano 26 Listopada 2017 Jak na razie u mnie pali się nawet bardzo ok. - jak od czasu do czasu kocioł się bujnie to i niedopałków nie ma a jak długo pochodzi na 40% to czasem jakiś niedopałek się znajdzie. Jak dojdzie kiedyś w sterowniku funkcja czyszczenia dziur na 40 % to już będzie pełnia szczęścia :) Fotki z palnika i popielnika w załączeniu. :)
Gość vmilo Opublikowano 26 Listopada 2017 #2968 Opublikowano 26 Listopada 2017 No i fajnie. Spalanie też masz niewysokie, o ile dobrze Ci liczy. Póki co, czyszczenie wprowadzili właśnie do skzp.
czp01 Opublikowano 26 Listopada 2017 #2969 Opublikowano 26 Listopada 2017 Spalanie ok. np od 12 do 24 tego w tym miesiącu patrząc na wskazania ok 7 rano to palił od 12,9 do 16,4 kg na dobę (najwięcej). Liczy w miarę dobrze a średnią statystyczną i tak wyliczam też starym sposobem z zasypów po kolei na formularzu http://www.czp.pl/cieplnik/index.php Spalanie rośnie zawsze tak jak np. dzisiaj jak moja robi pranie i w pralni zamiast 18. st C daje prawie na full i robi suszarnię to zaraz widać po ilości grochu - no ale tak ma być. :) Czyli to czyszczenie to byłby jednak dobry pomysł - :) ALE I TAK PALI ELEGANCKO :) no jak dla mnie i porównując do moich poprzednich zwykłych sterów :)
Gość vmilo Opublikowano 26 Listopada 2017 #2970 Opublikowano 26 Listopada 2017 Zrobimy dmuchanie, ale już inaczej niż pisałem wcześniej.
czp01 Opublikowano 26 Listopada 2017 #2971 Opublikowano 26 Listopada 2017 Ale jak jak jak ?- zdradź jakiś szczegół :)
Gość vmilo Opublikowano 26 Listopada 2017 #2972 Opublikowano 26 Listopada 2017 Pompkę do opon każdy dostanie, i będzie deptał co ile tam będzie potrzebował ;) Pasuje ?
staryk Opublikowano 26 Listopada 2017 #2973 Opublikowano 26 Listopada 2017 Myślę że znajdą się tacy co pójdą na łatwiznę i zamienia pompke na elektryczna Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka
czp01 Opublikowano 26 Listopada 2017 #2975 Opublikowano 26 Listopada 2017 Jasne - ale ja mam lepszy wynalazek - sąsiad przychodzi z krafka i co piąty sztaganiec robimy jeden dmuch i gra :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.