Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie popiół wygląda tak. Na razie Czech. Dzisiaj pójdzie znowu miał na tapetę. Poprzednio poległem. Był bardzo wilgotny - nie można było się przebić na palniku z żarem, ale i wieszał się w zasobniku. af185a327732292461d5784df8ade924.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Popiołek elegancki. Bo palisz te papierosy i se popielniczkę w szufladzie zrobiłeś.... :rolleyes:

Opublikowano

Dawno już rzuciłem.

Opublikowano

Jak ktos ma dużo czasu można sobie pykac, albo pracę w której moze sobie pykac. Fajka dużo mocniejsza od papierosów mimo że się nie zaciagasz

Wysłane z mojego Nokia 3310 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie kocioł wziął dzisiaj więcej niz 25kg ale może tyle potrzebowal. Jest tak czysciutki że aż skusilem się na gruntowne czyszczenie. Wymiennik rurowy to te parę minutek zeszło ale ze tak czysto się prowadzi to niech ma :)

Opublikowano

Kwestia jaka powierzchnia jaka instalacja jaki kocioł jakie ocieplenie :)

Opublikowano

Zobaczę jak to będzie wyglądało na nowym sterowniku, gdy dojedzie.

Mam nadzieję, że spełni moje oczekiwania i będzie lepiej kocioł spalał jak na skrypcie, a na skrypcie jest bardzo przyzwoicie.

Niemniej może będzie lepiej :)

Opublikowano

To co grzejesz bo nie mogę znalezc a z chęcią takie spalanie bym przyjął :)

Opublikowano

Grzeję obecnie ok. 110m2 powierzchni mieszkalnej, część pokoi jedynie do temp. ok.17-18oC.

Są puste, niezamieszkałe i prawie nie grzeję. Całkowita powierzchnia grzewcza to 165m2.

Dom piętrowy z lat 80-tych nieocieplony styro. Zamieszkana 1 kondygnacja.

Opublikowano

No to ja grzeje trochę ponad 300m2 do temp 22-23 stopnie. To jednak Ty dużo spalasz :)

Opublikowano

:)  Może masz lepsze ocielenie, bo u mnie takiego nie znaleziono.

Temp. 18oC dotyczy pomieszczeń niemal nie ogrzewanych, Pomieszczenia ogrzewane to ok 22,5oC, sypialnia 21,5, a łazienka 24oC.

Opublikowano

No mam właśnie pierwszy sezon teraz grzeje po ociepleniu, ale i tak grzeje 3x tyle powierzchni co Ty noi do wyższej temp a to swoje zżera. Wiadomo że chciałbym palić jak najmniej ale przy tych ok 25 narzekać nie mogę. W układ obecnie idzie mi 31 stopni. Jeszcze nie spalilem 1 tony(choć ostanie worki załadowane do zasobnika) to jest duża różnica jak bylo bez ocieplenia. Zobaczymy jak to dalej będzie

Opublikowano

Wyłączyłem sterownik pogodowy z siłownikiem zaworu 4D i zostawiłem tylko głowice termostatyczne.

Być może testowo wrócę do sterowania pogodówką i zaworem 4D, tak dla porównania.

Od 22 września do dzisiaj spaliłem 420kg.

Whisky się skończyła :), idę kimać. Rano do pracy, niestety.

Opublikowano

ale ciiiiisza, mam takie pytanko czy mozna u kogos podejrzec jak wyglada interfejs w necie tego sterownika. Czy dostepna jest juz jakas stronka z wykresami parametrami etc?

Opublikowano

Wykresów jeszcze na stronie nie ma. Musisz wejść na ie.net.pl zarejestrować się i będziesz miał podgląd na sterowniki. Niestety nie ma podglądu "z miasta" bez logowania.

Opublikowano

czy nie majac sterownika mozna sie zarejestrowac? jakie czunjniki( takie kluczowe) sa konieczne do prawidlowej pracy tego sterownika tzn prowadzenia prawidlowo spalania?

ok na 1sze pytanie odpowiedz znam ->mozna 

Opublikowano

Oczywiście że można się zarejestrować bez sterownika. Sterownik jest dodawany dopiero w dostępnych opcjach. Do prowadzenia sterownika potrzebne są podstawowe czujniki: CO, podajnika i CWU (jeśli posiadasz pompę CWU), ewentualnie spalin - póki co informacyjnie do ustawienia poprawności spalania.

Opublikowano

dzięki energotyp że masz na względzie moją skleroze

Opublikowano

Robi się zimniej(temp na grzejniki większą dałem) ciekawe jak spalanie będzie wyglądać. Mimo że ktoś tu pisał żeby nie oczyszczać palniki to zlitowalem się nad nim. Było tak i nie mógł dobić do temp chodził i chodzil. Zrzuciłem to co na około 2 min i kocioł dobił (przypomnę mam 2 stana). Mam wrażenie że samemu to nigdy by nie spadło. Czy do podwyższenia mocy lepiej zwiększyć podawanie czy nadmuch i przerwę

Obecnie 6/24 37%wiatrak

A teraz 2 kwestia bo nie wiem od czego to może bycbl

Otwieram wyczystke a tam taki widok jak na zdjęciu. Dobrze się przyjrzalem i na rurze biegnące do komina od czopucha podobny kolor i to nawet na zewnątrz. Opał był suchy i stąd mnie zastanawia co to może być. Czy to sprawka niskich spalin (raczej wątpię bo rura wydaje mi się ok, nie mam termometru) eddbb69d7a2f48e1ba299d303c314823.jpg6203903b8fb8346c3a8ffb2ddd1b5aac.jpg

Opublikowano

Mocy nie podniesiesz jednym parametrem. Trzeba i wiatr i paliwo ruszyć.

Jakąś felgę tam masz czy co ?

Opublikowano

Nie no tj okrągła wyczystka bardzie mnie zastanawia co na niej jest takie rudobrszowe.

Czyli podawanie i wiatr w razie potrzeby

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.