Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nooo te numerki mi się mylą. To wyjdzie taniej niż mój używany bruli.

Palę zawsze sprawdzonym ekogroszkiem kupowanym na kopalni - żadne tam miały i inne składowe wynalazki w grę nie wchodzą to przynajmniej z opałem mam w ten sposób spokój.

:)

Opublikowano

Około 11 Verbo odpalone. Pierwsze skoki temperatury związane z regulacjami. Teraz myślę że powinien się w miarę stabilizować, bo na palniku wygląda mniej więcej normalnie. Rynna Ewmar Ness w Skamie 17 kW, dmuchawka WPA  06, pali się miał 23 MJ z Piasta. Podgląd na www.ekotlownia.pl/sterownik-5/158  . Ma do obsłużenia prostą instalację na 1 pompie ze stałym przepływem, ale ciulowy palnik. Jak się z nim tutaj dogadam to zabiorę go do chaty, tam będzie miał fajny palnik ale instalację na dwóch pompach w strefach i z siłownikiem mieszacza. Od razu dodam odnośnie tej domowej instalacji - nie przyjmuję żadnych porad typu załącz na stałe to czy tamto, zlikwiduj sio czy owo.Obsługuję tą instalację tyle lat że wiem kiedy pali najoszczędniej. Z innej beczki - nie wiem czy on potrzebuje czujnik spalin? Bo na razie wyjąłem ten od SPP i założyłem jego czujkę w czopuch, nie ma podglądu na spaliny. 

Opublikowano

Ja jechałem bez czujnika spalin - nie potrzebuje :)

Opublikowano

Gdzie się można zapisać na testy ?

Mój piec to tłok 25kW .

Chętnie przetestuję.

Opublikowano

Tłok nie bardzo... znaczy obsługuje, ale ja w tym nie grzebałem.

Opublikowano

Rynna Ewmar Ness w Skamie 17 kW, dmuchawka WPA  06, pali się miał 23 MJ z Piasta. Podgląd na www.ekotlownia.pl/sterownik-5/158

Zobaczymy co z tego będzie... Dmuchawka porządna, opał też, teraz wszystko w Twoich rękach ;)

Opublikowano

Tłok Nie bardzo ?

Energotop na pierwszej stronie pisze :

"Dostałem nowy sterownik do testów z ciekawym algorytmem prowadzącym spalanie w kotłach z palnikiem retortowym jak i tłokiem"

Obecnie mam Sppv2 i chciałbym porównać pracę  IE 42 z Sppv2.

Poza tym do IE mam blisko , mieszkam rzut beretem od Radoszyc ;-)

Opublikowano

Mnie zależy na testach softu sterującego podajnikami ślimakowymi.

Ster obsługuje tłok, ale ja nawet nie wiem jak to działa, Leszek sam to oprogramował już dużo wcześniej.

Zadzwoń do niego, pogadaj, na pewno powie Ci więcej niż ja.

Opublikowano

Zobaczymy co z tego będzie... Dmuchawka porządna, opał też, teraz wszystko w Twoich rękach ;)

Po tych paru godzinach i kilku kilogramach w kotle jest czysto ( jak na rynnę zasilaną miałem ), temperatury się w miarę trzyma, co najważniejsze - nie grzeje podajnika. Popiół przyzwoity. Ustawienie - no dla laika może być kłopotliwe. W sumie... nuda. Chyba go tylko dobę, max dwie zostawię na tym kotle, bo widzę że na równym odbiorze poradzi sobie naprawdę fajnie. Dobę, żeby policzyć mu mniej więcej sprawność - wynik z ciepłomierza będę miał i spalanie też sobie przeliczę. Dwie, jeżeli sprawność słabo wyjdzie - bo uznam że to wina moja i moich niewłaściwych nastaw. Trochę mnie zastanawia że sporo wyżej od SPP idzie na spalinach - ale może to nie wada, wyjdzie na spalaniu. Zabawa zacznie się w chacie - tam dostanie strefy CWU, strefy mieszacza i jeszcze krzywą grzewczą na dokładkę.

Opublikowano

Może bida na palniku, że spalina taka ? Spróbuj przerwę przyciąć. Zresztą..co ja będę uczył speca.

Opublikowano

Okej, nie miałem okazji na czymś takim palić, nie znam się.

Opublikowano

Teraz myślę, że może po prostu czujnik się przeczyścił przy wyciąganiu i wkładaniu :rolleyes: . I to za jakąś część tego wzrostu temp. spalin może odpowiadać. Bo nie był czyszczony od początku sezonu grzewczego. Wychodząc z zakładu do domu podostrzyłem mu dynamikę z 3 na 2, chyba niezbyt to było dobre bo się z lekka telepać zaczął. Rano się zobaczy co i jak.

Opublikowano

No tak, szybciej reaguje. Może zakres ograniczyć ?

Napisz mi na pv na co na podglądzie zwrócić uwagę, tzn co mam zaznaczyć, aby jakoś to ogarniać.

Opublikowano

Na podglądzie i wykresie to w zasadzie Cię interesuje temperatura kotła, powrotu i spalin. Może jeszcze moc bieżąca. Wskazanie czujnika SPP jest wyższe około 4 stopni od Verbomatu. Czujnik SPP jest w studzience na rurze ( czujki CO i powrotu - to ze względu na ciepłomierz, są w środku strugi ) a Verbomat ma czujkę przylgowo na rurze zasilania. Dociśnięta i zaizolowana, no ale i tak różnica jest spora. Również reakcja czujnika SPP jest szybsza tak ze te wahania temperatury na czujniku Verbomatu są sporo mniejsze. A co do zmian jakichś - to dopiero jutro. Zakład zamknąłem po 17, teraz w chacie siedzę 20 kilometrów od kotła zakładowego.

Opublikowano

Da się jakoś zrobić coby na wykresie były tylko te dane które podałeś ? Klikam np w moc bieżącą, to mi wywala temp powrotu.

Opublikowano

Odznacz w tym okienku z kolorami nad wykresem to co Cię nie interesuje ( spalanie dobowe, chwilowe, moc kotła i temperaturę zewnętrzną ), wtedy to schowa. A potem trzymając klawisz Ctrl zaznacz w okienku "Parametry" te dodatkowe ( moc bieżącą i temp. powrotu ) i kliknij pokaż. Zostanie na wykresie to co chcesz widzieć.

Opublikowano

Osobiście uwielbiam takie instalacje, proste i skuteczne. Może i nudne, ale wg mnie oszczędne B)

Opublikowano

ja wam co poniektórym werbomat  chodzi -mój świruje  nie widzi podawania po kolei od 1 do ... lubi najlepej co 2 s podawanie brrrrr  2 sek to równa się przerwa w podawaniu 20 sekund odpadam z gry :angry:

jest błąd w oprogr lub ten typ stera  się u mnie przepracował hee B)

Opublikowano

Rajmek. Zamiast siedzieć ze stoperem przy piecu, powinieneś wnuczkę bawić.

Jest błąd, bo się myli w podawaniu o ułamki, ale da się palić. Programista ogarnie tyrystor jak trza i "po ptokach".

Ty próbujesz skumać jak to działa, ale tego to ja nie będę opisywał.

Propozycja: oddaj ster, i zapominamy o sprawie.

Opublikowano

szajs

nie mam zamiaru ciągnąć tematu-bo dostanę się do wariatkowa -rybnika

Opublikowano

Wiem Rajmek że szajs. Tym bardziej nalegam, abyś oddał i bawił się w swoim grajdołku beze mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.