Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Verbomat- Nowe Podejście Do Procesu Spalania. Testy

energotop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście. Ale są tacy, co zwalają winę na wodny ruszt. A jak go nie ma, to palacz do ...... Wygodne.

Opublikowano

tak na 24 godz powruciłem na mój stary cud techniki-zdrowy komin zdrowy ja a i w kufajce jurz nie musze cierpiec nad nim

jutro po pułudniu wracam do euro 5

i wiadomo będzie co i jak

a ja nie pierd sie urzywaj  gorzkich słów jak prawda jest B)

mój stary ten na 24 godz  wechikół  ma ruszt wodny nie do zajechania hee

bez zachwal- spalam obecnie pył 24klc czyszczę skład  w kotł ale palnik mam mega zajeb -obrotowy całkowicie żaden palnik brucerowaty mu nie dorówna do pięt :D

i swoje nastawy do werbomata

Opublikowano

Rajmund, skąd ludzie mają wiedzieć o czym piszesz ? Szklane kule, wróż Maciej ?

Opublikowano

Bernard jesteś obcokrajowcem? Wklejasz posty bezpośrednio z translatora?

Opublikowano

Ładnie to wygląda - jeszcze tak dwa dni i trzeba czyścić.

Poza tym jeszcze tak dwa tygodnie i znowu trzeba będzie wygasić i otwory nadmuchowe przetykać bo będą zatkane lub zarośnięte.

Wy macie modyfikowane palniki - ja nie no i dałem filmik że można bez modyfikacji też jako tako spalać.

A ty nie piernicz - bo masz lepiej - bielej w kotle :(

Ja nie narzekam że mi się źle pali, no ale jak mi (odpukać) pierdyknie po 5 latach podajnik to grubo będę się zastanawiał czy brać taki sam, bo co to za sprzęt co ja mam walić po 1500 co 5 lat. Kumpel ma Sas-a już 10 lat i na oryginalnym ślimaku chodzi, a tu - śpisz na szpilkach czy ci czasami dziura nie wypadnie w podajniku albo ślimak nie pęknie.

Niestety ale nasze "wypusty" lepiej spalały miał niz groch. Te nowsze są trochę lepsze, ale... Popadliśmy w kałabanie i tyle. Jedno co mnie pociesza że mogło być gorzej (np OEP 25). Co mnie powstrzymuje przed kupnem nowego palnika? Na pewno nie będzie przynosił zbyt duzych realnych oszczędności (jeśli wogóle będzie przynosił), nie licząc rzadszego czyszczenia.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
...

Przy okazji: IE są już u ostatnich testerów. Jeden wraca do makoga, drugi idzie na żeliwniaka z fają, i tam sobie poleży dłużej.

Przykro mi że nie wszyscy się załapali.

No a moja rynienka?

Opublikowano

Sorry, ale musi poczekać. Muszę przebudować algo, uprościć. Tak się nie da tego używać jak ktoś zielony.

Ja wiem, że Ty byś dał radę, ale muszę działać w innym kierunku.

Może w trzecim tygodniu lutego uda się u Ciebie zawiesić ster.

Opublikowano

Po kobrze, jak jeszcze będziesz zainteresowany. Mam nadzieję, że soft będzie już bardziej przyjazny.

Opublikowano

Sorry, ale musi poczekać. Muszę przebudować algo, uprościć. Tak się nie da tego używać jak ktoś zielony.

No cóż. Fajka to najprostszy, najłatwiejszy do ustawiania i z natury swojej czysty palnik. Przez jakieś 10 lat w takiej paliłem, trawiła sporo różnych węgli. Od jareta przez Piasta, Ziemowita, Piekary, Chwałowice, Bobrek, Wieczorek, Wesołą po różniste mieszanki z antracytem i chudym węglem włącznie. Nadal leży w kotłowni gotowa do użycia gdyby mnie znudziły rynnowe eksperymenty. Myślałem że wyzwań szukasz.

Opublikowano

Nie martw się, w lutym ma być jeszcze zima :> Zdążysz się pobawić.

Jeden tester odpadł od razu... właśnie dostałem info. Chciałbym to skomentować, ale admin miałby obiekcje co do użytych słów.

Opublikowano

Myślę, że słuszna droga.  Przyjazność obsługi jest bardzo ważna

Pisałeś zresztą na początku,że droga rozwoju ma być taka, aby na przyszły rok zdążyć.

Jak coś wymyślisz na koniec lutego, to może się akurat jakoś ułoży z zamówieniem od Leszka i będę mógł na zakładowym zobaczyć

Opublikowano

Trza go zrobić mniej zaawansowanym. Wychodzi na to, że jak za dużo do grzebania, to źle.

Leszkowi już przekazałem co i jak, teraz wszystko zależy od wolnych mocy przerobowych ;)

W przyszłym tygodniu będziecie się widzieć... tak, że będziesz tworzył raczej na obecnym sofcie.

Opublikowano

Sterownik na 1 strzał jest faktycznie "mało" czytelny dla usera, dla świerzaka nie do przejścia. Mowa jest o nastawał z pozycji samego sterownika, ale może na platformie będzie można zrobić to prościej/inaczej z odpowiednimi wskazówkami.

Jak dla mnie najlepszą opcją jest, aby wszystkie nastawy były umieszczane przy danym palniku. W sytuacji dużego namieszania powrót do nastaw fabrycznych i tyle.

Opublikowano

Ten temat śledzę raczej hobbystycznie , ale widzę w przypadku sterów do pelletu ile jest kłopotów z prawidłowym nastawieniem palnika na pellet - moim zdaniem jest za dużo opcji , których przeciętny człowiek nie rozumie , a serwis chyba też.

Dodatkowo różni producenci mają różne nazewnictwo, co utrudnia pomoc na forum.

W kotłach na eko jest trochę mniejszy bałagan, ale ja widzę to tak

W menu musi być wybór palnika i do niego co można zmienić, ew w jakich zakresach, tak +-20% nie więcej.

Chce więcej mieszać to tryb serwisowy ew inaczej to zrobić.

Dla wymieniających ster info w instrukcji które dane z jakiego stera można przepisać wprost, a które muszą być zmienione.

Opublikowano

tak to było wczoraj -nie będę pisał po % ppoprawię sięę

w skrucię

miałem na myśli piec rbr nie będzie już pracował w tym sezonie  zastąpiłem go nieśmiertelnym viadrusem 23 kw z podajnikiem obrotowym sam

w rbr mam palnik burner 3 s -pięknie pracuje na groszku a ja takiego nie mam ot i taka prawda

Opublikowano

Instrukcję mogę Ci wysłać, ale już jest nie do końca aktualna, a wersja finalna będzie zrobiona jak wprowadzimy wszystkie zmiany.

Cena zależy od konfigu, tzn. co ma obsługiwać, od 350 do 500pln. W te ceny nie wchodzą dodatki typu czujnik klapy, zawleczki, ani czujnik zewnętrzny. Moduł łączności to też dodatkowa kasa.

Opublikowano

są takie piykne wehikuły nazwa zaczyna się na D

a i drabinka do wsadu paliwa  plus kary-taczki na popiół  oferują :)

mam kol z takim wehikułem wysoki wręcz aż strach przed nim stać- bestja jak dla mnie 170 cm wzr

Też mam taki na D. 13-sty sezon ciągnie i ani myśli zdychać. Po 11 latach wymieniłem pierwszy ślimak w zastosowanej w nim fajce Ewmar Ness. Poza tym - awaria sterownika ST 37 (2 kondensatory żelowe + przekaźnik - razem naprawa 5 dych, ster do dzisiaj chodzi, na wypożyczenia idzie kiedy komuś z klientów jego ustrojstwo padnie i czeka na serwis ) i awaria dmuchawy. Więcej problemów z kotłem na D nie pamiętam. A pali w sezonie 5 do 6 ton, smok 29 kW w chacie 230 metrów typ szałas, CWU całorocznie grzeje.

Opublikowano

dla przestrogi nie zakładajcie hińs pompek

Opublikowano

Rajmund klawiatura za mała czy ci się ręce trzęsą? czy hińs pompki to są chińskie pompki?

Weź sobie ostropest na wątrobę jak słepiesz. Taki prawdziwy do zmielenia smakuje trochę jak kotlet z psa zmielony razem z budą chyba, że kupisz sobie jakieś tabsy z Herbapolu. Wtedy nie smakuje.

@vmilo

Odezwij się na pw jak będziesz miał finalną wersję. Podam maila.

Opublikowano

:angry:

Opublikowano

@vmilo

Odezwij się na pw jak będziesz miał finalną wersję. Podam maila.

Trudno żebym pamiętał o rozsyłaniu instrukcji... śledź temat, na pewno będzie info.

PS: Trochę nieładnie wyskoczyłeś na Rajmunda, byłem wczoraj u niego bo miał awarię, i nic nie wciągał.

Opublikowano

Bądź obiektywny. Dobra rada w postaci wzięcia ostropestu łatwo dostępnego, który pomoże w detoksie przemilczana.  Jeżeli Rajmund tak to odebrał to sorry. Nie wiem co to jest hińs pompki w dalszym ciągu.

Opublikowano

Chińska pompa, tak. Zdechła, ale agonia trwała jak się okazuje, kilkanaście miesięcy.

Pompki dla bogaczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.