Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Tytanic Piec28 Kw Ustawienia

Darek621

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prosze o podzielenie sie ustawieniami bo nie moge dojs do ladu z tymi ustawieniami ja mam 50 na piecu czas podawania 1,3min czas przedmuch 25sek cw 45c krotnosc 1,czas w podczymaniu 10min zostaja spieki i nie dopalony groszek piec spala 25 kilo na 12godzin prosze o pomoc

Opublikowano

ale jak podajesz węgiel przez 1,3 min = 78 sekund bez przerwy? a interwał? bo to dawka spora bardzo by była. Więc jak masz spieki pierwsza sprawa to zejdź z nadmuchem a druga podawaj mniej węgla w mniejszych interwałach czasowych - u mnie na tym samym sterowniku podaje 4 s co 32 s - i jest ok :) a dmuchawa 2 bieg i przesłona zamknięta w 75% - prz 220m2 te 25kg - katastrofy ze spalaniem niema. No i ta temperatura 50C - marnie to wygląda nachajcuj ponad 60 to poprawisz sprawność kotła, wyrzucisz wilgoć, zadbasz o powrót a u mnie nawet węgiel się wtedy lepiej dopala

Opublikowano

Darek 1 rzecz za duzy kociol Ci wcisnęli. Sterownik to dwu stan kiepskie rozwiazanie na dzisiejsze czasy. Narysuj schemat jak to u Ciebie wyglada. Potem będziemy kręcić sterownikiem.

Opublikowano

Przepraaszam moze zle to opisalem zaczne od nowa posiadam piec tlokowy z podajnikiem 28kw ,sterownik tytanic dom 220m2 dzis ustawilwm piec na:

Nastawienia kotla 51

Czas miedzy podawaniem 2min 30s

Wydajnosc dmuchawy 3

Czas przedmuch 25s

Czas przerwy w podtrzymaniu 10

Krotnosc 3

Cwu 42 mam tez termostat pokojowy ustawiony na 23C pale ekogroszkiem z brico dragon 24,26mj pozostaja mi spieki i duzo mi sie wydaje ze pali prosze o pomoc pale pierwszy raz w zyciu.

Opublikowano

dużo powiadasz na taki domek to spalanie wydaje się rozsądne zważywszy że nie dysponujesz mega energetycznym paliwem. Mało tego kocioł  28kw wydaje się lekko przewymiarowany co nie sprzyja ekonomi a 23C świadczy ze lubicie tyłek dobrze wygrzać :P   Co do spieków niezależnie od formy podawania paliwa zasada jest podobna częściej wzruszać paleniskiem i dozować nieco mniej tlenu - ale jak paliwo jest spiekliwe a teraz prawie każde takie jest to cieszyć się trzeba że spada z palnika bo popiołu jak z papierosa to szukać można tylko w opowieściach   złośliwego sąsiada co spala 800kg na sezon :D Ja bym mu tam na tym kotle dał 60C minimum - tyle jeśli chodzi o nastawy.

Opublikowano

Dalem na 60 podawanie na 3minuty dmuchawe 5 czas przedmuchu 15 przerwe na 10minuty krotnosc 2 cwu 43 ALE ZMIENILEM EKOGROSZEK NA SZTYGART ULTRA jestem bardzo zadowolony do 60 dochodzi bez zadnego problemu tylko tyle samo pali a popiolu jest bardzo malo chce mu zwiekszyc krotnosc tak do 3 i chyba zmiejsze mu dmuchawe na 3 co ty na to?

Opublikowano

A i zastanawiam czy pomorze mi sterownik pokojowy do tytanika pilot g czy jakos tak co ty na to?

Opublikowano

To jest tlokowiec jak dom mu 1minute w podawaniu to jest nie dopalony

Opublikowano

Czas podawania 60 sekund? I przerwa 3 minuty?

Jak masz jakies propozycje to napisz

Opublikowano

pilot G do sterownika to opcja wyłącznie poglądowa - wygoda zapalają się kontrolki wskazujące na pracę pompy, dmuchawy  czy mechanizmu podawania opału. Wygodna opcja bo ma się "jakiś" nadzór i wchodząc do domu możesz ogarnąć inne rzeczy niż piec. Pilot G wyświetla również kody alarmów w razie zaistnienia problemu, ma też opcję termostatu w tym trybie w chwili gdy osiąga w pomieszczenia temperaturę zadaną wyłacza pompę wody w obiegu. No i poglądowo widzisz ile czasu jest w trybie pracy jaka jest temperatura. Daje pewne poczucie bezpieczeństwa na wersalce przed TV :p

Opublikowano

Dziekuje wiecej nie grzebie chyba ze na swieta sprawie sobie pilot g

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.