Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Garaż Wolno-Stojący Jak Ogrzewać?

ren84

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem nowy na tym forum więc witam wszystkich.

Potrzebuję porady. Jestem na etapie projektowania swojego domu. I mam problem z wyborem ogrzewania garażu.

Garaż jest duży ma 41m2 prawie kwadrat. Wysokość na razie planowana jest 3.20m. Obecnie jest on wolnostojący, przyklejony przy budynku. W obecnym projekcie jest garażem nieogrzewanym z względu na swoją powierzchnię.  

Ale lubię dłubać i przydało by się jednak jakieś ogrzewanie. I nie mam pojęcia jak to rozwiać wpinać się w ogrzewanie domu i grzać cały czas, czy może lepiej oddzielne ogrzewanie załączane w razie potrzeby. Oczywiście ocieplenie w chwili obecnej można dowolnie modyfikować w zależności od wybranego sposobu.

Jak stałe to ocieplenie zewnętrzne jak na całym budynku 20cm styropianu 0,031 aby ściana była akumulatorem ciepła. Podłoga tak samo jak w domu na płycie.

Jak sporadycznie to myślałem, żeby jednak od wewnątrz ocieplić żeby niepotrzebnie nie ładować ciepła w ściany i na normalnym fundamencie żeby jakieś tam ciepło brać od gruntu.

Sporadycznie to znaczy dwa dni w miesiącu. Komfortowa temperatura pracy dla mnie to jakieś 15 stopni.

Wiadomo że tu chodzi o kalkulację kosztów ogrzewania. Mi się wydaje, że taniej wyjdzie dogrzewać w zależności od potrzeb, niż ładować cały czas.

Prosił bym o wasze zdanie. 

Opublikowano

Pamiętaj tylko, że jako oddzielny budynek zapłacisz inną stawkę podatku niż w przypadku gdy garaż będzie "doklejony" do części mieszkalnej.

Ja bym wstawił sobie piecyk elektryczny i odpuścił kombinowanie z hydrauliką. Odpada kłopot zamarzania itp.

Opublikowano

wpinać się w ogrzewanie domu i grzać cały czas,

Wpiąć się do domu rurą 1/2 cala. Na rurze zamontować zawór termostatyczny bez głowicy.

Pracujesz w garażu nastawę wstępną na zaworze ustawiasz na przykład 6.

Nie pracujesz w garażu nastawę wstępną na zaworze ustawiasz na przykład 1.

Opublikowano

Ważne by woda w grzejnikach mimo wszystko nie zamarzła, więc utrzymanie 5 stopni będzie konieczne. Pozostaje ci albo montaż zaworów termostatycznych lub oddzielna instalacja. Nagrzewnica elektryczna lub nagrzewnica spalinowa gazową którą kupisz poniżej 1k zł jedyne musisz zrobić to wyprowadzić spaliny na zewnątrz budynku z czym nie powinieneś mieć problemów.

Wydaje mi się że taka nagrzewnica spalinowa wyjdzie ci taniej niż przerabianie układu w domu do tego podwyższone spalanie.

Opublikowano

O jakim ty podwyższeniu spalania mówisz? Ile w przeciągu całego sezonu spali więcej paliwa?

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ile więcej? To zależy od ocieplenia garażu, odległości od domu oraz czy tam będzie pracował czy tylko trzymał auto. Ogrzewany garaż to niezbyt dobry pomysł na trzymanie auta bo w połączeniu ze solą i ciepłem rdza wcina autko aż słychać mlaskanie...

Opublikowano

Przecież napisał że lubi sporadycznie podłubać przy aucie. Jak trzy razy w miesiącu odkręci grzejnik na maksa na 6 godzin to ile spali więcej opału przez cały sezon? Nawet niech ro będzie 100 kilo, to jakie to są koszty w porównaniu do zakupu nagrzewnicy, a ona przecież też chyba czymś jest zasilana.

Opublikowano

czy ktoś może wytłumaczyć jaki jest sens ocieplania garażu wolostojącego? co da takie ocieplanie w budynku który musi mieć wentylację i nawiew. Przecież w garażu jest  dużo wilgoci, która powinna wydostać się przez wentylację, dodatkowo dochodzą aspekty bezpieczeństwa.

Opublikowano

@CooleR by kapcie w ulubionym aucie nie zmarzły. A na poważnie to chociażby po to by elewacja całości była zgodna. Tym bardziej iż garaż jest doklejony do domu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.