Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zimna Woda W Boilerze

skinsl45

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Hydraulik wykonał mi instalację jak na załączonym zdjęciu. Z uwagi na bardzo mało miejsca zostało to tak wykombinowane.

Na kominek z DGP założony jest wymiennik "spaliny-woda", całość zamknięta w "komorze" wyłożonej cegłą szamotową której zadaniem jest akumulacja ciepła. Woda w płaszczu bez problemu osiąga 70stopni. Grzejniki po przyłożeniu do nich termometrów również są tak gorące. Woda w bojlerze natomiast nagrzewa się do maks 30stopni. Wydaje mi się ze problemem jest to że pompka nie ciągnie wody przez bojler. Z płaszcza ciągnie ją na grzejniki, a bojler omija. Obieg płaszcz - bojler zbudowany na rurkach 3/4", dalej go grzejników plastik fi25. Teoretycznie jak pompka nie jest włączona to powinno iść grawitacyjnie na bojler, ale coś nie chce.

Mam jeden pomysł żeby dać pompkę na powrocie z bojlera  jest to chyba jedyne sensowne miejsce, ale tam jest tylko 18cm rurki 3/4" od kolanka do trójnika. Gabarytowo zwykła pompka też nie wiem czy się tam zmieści. Myślałem o jakiejś pompce cwu (mniejszej gabarytowo) najlepiej z podłączeniem 3/4". Znajdę coś takiego na rynku?

Poradzi coś ktoś?

post-62855-0-33702200-1477686368_thumb.png

Opublikowano

Pompa musi być , grzanie CW na grawitacji w tym układzie nie pójdzie.

Możesz dać pompę o długości 130mm, o 5 cm krótsza od zwykłej CO , albo pompę od cyrkulacji CW - ale ona może nie podołać.

Opublikowano

Tak też myślałem że pompa musi być. Wydaje mi się że nie dość że pompa musi być 130mm to jeszcze z przyłączami 3/4", bo jak pisałem tam jest tylko 180mm, pompa 130mm a gdzie redukcja... śrubunki... Znalazłem taką pompę LFP 25POr40K 130mm przyłącza 3/4". Zastanawiam się czy to jedyna na rynku pompa o długości 130mm i przyłączach 3/4"?

Opublikowano

Tam wejdzie zwykła pompa 180 mm tylko trzeba ją dać w pionie, zawiasy z kolan i robisz co chcesz nie musi być na tym poziomym odcinku, a jak się uprzesz to i zawór grawitacyjny wstawisz (klapowy)

Opublikowano

Może na zdjęciu wygląda to lepiej ale w rzeczywistości naprawdę jest tam niewiele miejsca. Ale racja nie pomyślałem że można dać pompkę pionowo, trochę zwiększy to możliwości. Dziękuje za pomysł :)  A czy pompka zainstalowana na powrocie bojlera nie będzie "tłukła" w powroty z grzejników? bo jak na to wszystko patrze to mam coraz więcej wątpliwości czy mi to będzie grzać jak należy.

Opublikowano

Jak wymienisz anodę magnezową przy takiej lokalizacji bojlera?

Opublikowano

Dokładnie bojler jest bez anody, z uwagi na mocno ograniczone miejsce taki właśnie został dobrany.

Co do tej pompki  to bardzo ciężko będzie mi ją tam upchnąć, a jeszcze zawór zwrotny ma tam się zmieścić. Spójrzcie na dokładniejsze zdjęcie tego zakamarka.

W środę ma przyjść instalator i będzie myślał jak to tam wszystko pomieścić.

Może ktoś ma jeszcze jakieś spostrzeżenie, pomysły, rady?

post-62855-0-39138900-1477771547_thumb.jpg

Opublikowano

Ja zrobiłbym to tak (zał.) myślę że rozwiązań byłoby tyle ilu będzie doradzało a Ty czy też instalator wybierzecie to właściwe pod względem wykonalności.

Byłaby wkomponowana podobnie jak ta wyżej.

post-69214-0-25491000-1477783512_thumb.jpg

Opublikowano

Bardzo się cieszę że coś podpowiadacie i doradzacie. Pewnie instalator będzie tez mia swoje 3 grosze do dorzucenia, ale po doświadczeniach z piewrwszy chcę też mieć coś do powiedzenia.

Czy dobrze rozumiem że miejscu gdzie jest zielona kropka trzeba zaślepić?

post-62855-0-70761700-1477816574_thumb.jpg

Opublikowano

Są dwa piony(zasilania)do grzejników?bo widzę trójnik( rys)

a jak by dac rurkę tam gdzie obecnie pompka, a pompka dac na powrocie do płaszcza??? i automatyczny odpowietrznik na zasilaniu do bojlera bo zapowietrzyć się może

post-63423-0-90557000-1477822729_thumb.jpg

Opublikowano

Wszystko jest zainstalowane na parterze. Te dwie rurki 16mm idą pod podłogą do łazienki do 1 grzejnika, a te rurki 25mm jedna w górę nad sufitem z karton-gipsu, powrót od dołu pod podłogą zasilają 2 grzejników w pokoju i kuchni + ewentualnie grzejnik w wiatrołapie który może nigdy nie będzie zainstalowany.

Taki układ wymusiło usytuowanie pomieszczeń i inne przeszkody.

Pop Twój pomysł z przeniesieniem pompy na powrót tez wydaje się fajny. Dużo łatwiej byłoby to wszystko przerobić. Znów dwie pompy to większa możliwość sterowania ciepłą wodą. Mam sterownik obsługujący 2 pompy

Opublikowano

Mam jeden pomysł żeby dać pompkę na powrocie z bojlera  jest to chyba jedyne sensowne miejsce, ale tam jest tylko 18cm rurki 3/4" od kolanka do trójnika. Gabarytowo zwykła pompka też nie wiem czy się tam zmieści.

Poradzi coś ktoś?

Jeżeli ta przeróbka będzie taka jak w załączniku to pompa cwu będzie właśnie na powrocie z zasobnika  i zmieści się razem z zaworem zwrotnym i zaworami odcinającymi  jak wcześniej pisałem , natomiast pompę CO zasilającą  grzejniki zostawiłbym tak jak jest.

Pop Twój pomysł z przeniesieniem pompy na powrót tez wydaje się fajny. Dużo łatwiej byłoby to wszystko przerobić. Znów dwie pompy to większa możliwość sterowania ciepłą wodą. Mam sterownik obsługujący 2 pompy

Ale przy tym układzie będzie tylko jedna wspólna pompa dla co i cwu i możliwość sterowania mniejsza. Co do przeróbki to chyba raczej trochę więcej roboty, a oszczędność to cena pompki

Czy dobrze rozumiem że miejscu gdzie jest zielona kropka trzeba zaślepić?

Dokładnie tak,  nie pisałem o tym bo  każdy instalator musiałby to zaślepić

post-69214-0-15707100-1477834228_thumb.jpg

Opublikowano

pytanko!! ile potrzebujesz ciepła na grzejnikach dla ogrzania a ile na bojlerze do kąpieli?? dlaczego tak dalem pompkę?? powiem bo średnia praca kotła na grzejniki i cwu to 50-55 stopni a jak tak podepnie jak namalowałe to cwu wykorzysta jako baniak zasilanie instalacji, czym cieplejsza woda na powrocie tym zmniejsza się co??? paliwo mniej spalasz, może się myle???

Opublikowano

Witam po przerwie. Instalator był dopiero wczoraj, zaproponował rozwiązanie jak na załączonym obrazku. Stwierdził za na taki układ nie ma sensu ładować 2 pomp. Zaproponował rozwiązanie tanie i proste. Jak myślicie czy będzie dobrze?

Kolejna rzecz to powiedział że to że bojler zimny może być spowodowane że w bojlerze tworzy się poduszka powietrza. Zastanawiam się czy przy zasilaniu bojlera nie dać jeszcze automatycznego odpowietrznika?

post-62855-0-44313600-1478432781_thumb.jpg

Opublikowano

to jest  bez sensu ,dwie pompy i wysterowane ze sterownika kotła i tyle

Opublikowano

Spora ilość forumowiczów się tu nagłowiła a instalator   "Zaproponował rozwiązanie tanie i proste" , ale czy do końca skuteczne?

Ale się zabezpieczył     "powiedział że to że bojler zimny może być spowodowane że w bojlerze tworzy się poduszka powietrza"  a czy nie mógł tej poduszki usunąć?

Opublikowano

a czy nie mógł tej poduszki usunąć?

Był tylko obejrzeć co trzeba zrobić, co trzeba kupić i umówić się kiedy przyjdzie mi to przerobić.

czy do końca skuteczne?

Właśnie dlatego pisze tu do Państwa żeby znów nie okazało się że coś jest nie tak jak teraz. Z góry dziękuje za każda podpowiedz i każdego posta. Umówiony jestem na 21.11 wiec jeszcze trochę czasu mam...

Opublikowano

wszytko zostało juz napisane ,dwie pompy wysterowane z kotła i koniec tematu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.