MikiQ Opublikowano 24 Października 2016 #51 Opublikowano 24 Października 2016 To po co ci to ogrzewanie podłogowe skoro jest zakręcone? To jest przypadkiem zwykły rozdzielacz grzejnikowy, który ktoś przerobił na podlogowy? Masz możliwość wkrecenia rotametrow? Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 24 Października 2016 #52 Opublikowano 24 Października 2016 To rozdzielacz od grzejników, na podłogę są z przepływomierzami ( rotametrami) aby ustalić przepływ ilości wody przez rurę. Ilość ta to ok 1,5 - 2l/min Teraz ustaw takim szajsem takie wartości
meisterhaft Opublikowano 24 Października 2016 Autor #53 Opublikowano 24 Października 2016 Zakrecone mam 6 sekcji 2 tylko chodza bo jak bym mial wszystkie odpalone to bym sie ugotowal przy takiej temp. jaka idzie teraz na podlogowe. Niestety taki kazal mi kupic rozdzielacz jak robil a ja sie na tym nie znam. Nie ma miejsca na rotametry. Czyli na tym rozdzielaczu nic nie zrobie? czy da sie cos wykombinowac? Coraz bardzie zaczynam sie denerwowac na ta instalacje co zrobil.
papasmurfek Opublikowano 24 Października 2016 #54 Opublikowano 24 Października 2016 Nie ty pierwszy i nie ostatni. A było tu zajrzeć przed rozpoczęciem prac montażowych.
meisterhaft Opublikowano 24 Października 2016 Autor #55 Opublikowano 24 Października 2016 Wogole mi nie przyszlo do glowy ze cos bedzie nie tak wkoncu gosc robi to ze 40 lat. Dopiero jak sie problemy zaczely to szukalem pomocy w necie i trafilem na to forum. Zaluje ze wczesniej nie szperalem jak to ma byc zrobione.
mittek Opublikowano 24 Października 2016 #56 Opublikowano 24 Października 2016 Zakrecone mam 6 sekcji 2 tylko chodza bo jak bym mial wszystkie odpalone to bym sie ugotowal przy takiej temp. jaka idzie teraz na podlogowe. Niestety taki kazal mi kupic rozdzielacz jak robil a ja sie na tym nie znam. Nie ma miejsca na rotametry. Czyli na tym rozdzielaczu nic nie zrobie? czy da sie cos wykombinowac? Coraz bardzie zaczynam sie denerwowac na ta instalacje co zrobil. Jak dołożysz ten zz to możesz grzać wszystkie sekcje i nikt się nie ugotuje, obniżysz na 3d. Jedynie to że będzie różnica w temp. poszczególnych sekcji (pomieszczeń) ale jak dobierzesz temp do tych najdłuższych pętli aby było dobrze to tam gdzie są krótkie odcinki będzie cieplej, a te krótkie pętle to przecież też możesz przydławić zaworkiem, regulacja cięższa, komfort mniejszy ale można i tak
meisterhaft Opublikowano 24 Października 2016 Autor #57 Opublikowano 24 Października 2016 No mam wlasnie przydlawione te 2 ktore chodza. Z dluzszych petli to lazienka i korytarz a najmniejsze to kuchnia i salon. A powiedzcie mi w jakim rozstawie powinno sie ukladac podlogowke bo u mnie jest co 25cm a kuzyn ma co 10cm.
odpowietrznik Opublikowano 24 Października 2016 #58 Opublikowano 24 Października 2016 Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na tak zadane pytanie "w jakim rozstawie powinno się układać podłogówkę" to nie jakiś standard.Rozstaw rur zależy od wielu czynników m.in.temp.zasilania,pokrycia podłogi(płytki,panele),strat ciepła w danym pomieszczeniu,od zakładanej temp.jaką uzytkownik chce mieć danym pomieszczeniu.Większość hydraulików (w tym gro moich znajomych) robi podłogówki bez prejektu np.wszędzie co 15cm czy co 10cm(a jak będzie za zimno lepiej się zabezpieczyć? ;) )w całym budynku i mówią ze jest OK To jest taka partyzantka,nieprofesjonalne podejscie do tematu a potem pojawiają się problemy z regulacją takiej instalacji Jak można założyć ten sam rozstaw rur dla podłogi pokrytej płytkami dla których opór cieplny wynosi ok.0,02m2xK/W a np.panelami gdzie opór może być nawet zblizony do maksymalnego 0,15m2xK/W czyli 7krotnie większy
meisterhaft Opublikowano 24 Października 2016 Autor #59 Opublikowano 24 Października 2016 Rozumiem czyli mysle ze u mnie 25 to wystarczajaco jest. Zreszta zobaczy sie jak przyjda mrozy jak to bedzie spalanie i tak bedzie duzo wieksze bo pierwszy caly sezon grzewczy domku. Panele mam tylko w salonie a reszta to plytki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.