Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Awaria Pompy Cwu?

maly6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam taki problem, a mianowicie wczoraj podczas ładowania wody do bojlera zauważyłem, że powrót nie zwiększa swojej temperatury i pozostaje na poziomie jakby nie było załączone ładowanie pomimo tego, że widać w historii pieca jak wzrasta temperatura wody w bojlerze. Przeglądając historię na kilka godzin wcześniej zauważyłem przy wcześniejszym załączeniu się pompy jak przez pewien czas ładowania wody powrót wzrasta i nagle wraca do poziomu jakby pompka nie była załączona (woda się nagrzała). Dzisiaj rano jest to samo. Powrót na tym samym poziomie a woda w bojlerze się podgrzewa. Wygląda na to, że jest problem z pompką bo nie słychać nawet jakby się załączała. Pompka zamontowana pionowo, nazwy niestety nie pamiętam. Czy ta sytuacja może być związana z nieodpowietrzonym bojlerem? Częściowo został odpowietrzony jednak było słychać czasami jak się woda przelewała. Teraz w tej sytuacji nie słychać w ogóle przelewania wody w bojlerze. Dodatkowo mam pytanie jak prawidłowo i dokładnie odpowietrzyć ten bojler. Przy wejściu mam odpowietrznik. odkręcić i pozwolić aby woda się lała dobrych parę minut aż wypchnie powietrze?

Pozdrawiam

Opublikowano

Daj lepiej jakieś foty tego co tam masz to zobaczymy co i jak.

Opublikowano

Zdjęcia postaram się dziś dodać lub jutro bo mam problemy z telefonem. Dodam tylko teraz ze jak odłączę pompkę to woda w bojlerze się nie nagrzewa. Jak podłączyłem pompkę do zasilania to woda się podgrzewa ale bardzo powoli. Czy to może być kondensator? Czy pompka wysiadła całkowicie? Pompka to Wita Solar. Instalacja ma raptem 2 lata nowy budynek.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie mam filtru przed pompką. Sprawdzałem napięcie i do pompki dochodzi. Sprawdzałem "oraganoleptycznie" i wydaje się, że nie działa. Nie czuć wibracji podczas działania na żadnym biegu. Dziwne jest tylko to, że po odłączeniu zasilania od pompki bojler przestaje się nagrzewać a po podłączeniu zasilania woda w bojlerze się podgrzewa ale niby faktycznie "nie czuć" działania pompki.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.