Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła Z Podajnikiem Do Dużego Domu? Pilne!

RadzioRadman

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Weź pod uwagę, że podłoga w piwnicy jest na głębokości (strzelam) około pewnie 1,8 pod powierzchnią (tak standardowo liczę, chyba że masz piwnicę wyniesioną, to wtedy oczywiście moje wywody nie mają sensu).

Na tej głębokości grunt nigdy nie będzie miał temperatury ujemnej, więc nie potrzeba aż tak grubej izolacji, bo pomieszczenie od strony podłogi nie wychładza się znacząco, aczkolwiek 3cm izolacji pod podłogówkę to mało, bo część ciepła z ogrzewania podłogowego ucieknie i podgrzeje warstwy gruntu pod podłogą, ale jeżeli grunt słabo przewodzi ciepło (czyli jest względnie suchy), to tragedii nie będzie.

Tak że czynnik 1 - zagłębienie podłogi, czynnik 2 - współczynniki przewodzenia ciepła przez grunt, czynnik 3 - jakość tej cienkiej izolacji  (współczynnik oporu cieplnego materiału oraz jakość położenia - czy nie ma szczelin, czy nie ma ryzyka zawilgocenia) czynnik 4 utrzymywana temperatura wewnątrz pomieszczenia (ciepło ucieka tym intensywniej, im większa różnica temperatury między przegrodami). Tutaj znowu - jeżeli ściany piwnicy są dobrze ocieplone, będziesz mógł utrzymywać niższą temperaturę podłogi, co też będzie miało wpływ na straty "do ziemi".

Nie wiem, czy podążyłem tokiem rozumowania Sambora, ale to moje spojrzenie na sprawę (u siebie położyłem też niewiele, bo 5cm styro 0,038 w piwnicy i nie czuję wielkiego chłodu od podłogi - ale ja grzeję piwnice grzejnikami, więc w razie "w" mógłbym sobie dywaniki rzucić)...

Opublikowano

Piwnice mam na głębokości 2,2 m cały funfament to płyta 15 cm betonu papa po całości styropian 3 gdzieniegdzie 5 cm , ściany posmarowane dysperbitem i 10 cm styropian , myśle że tragedii nie będzie chociaż liczę się z tym że będzie zimno od podłogi . Co do gruntu to sam piasek. Pozdrawiam i dzięki za wypowiedzi

Opublikowano

Wybór padł na sas multi 17 Kw zamówiłem zobaczymy jak będzie się sprawował i czy wystarczy. Apropo podczas wielomiesięcznych szukań i doboru kotła znalazłem człowieka który sprzedaje kotły w Rybniku z gwarancją, jeśli zaproponowana przez niego moc nie będzie wystarczalna to wymienia na jaki chcemy. Jak coś to mogę podać namiary.

Opublikowano

Wybór padł na sas multi 17 Kw zamówiłem zobaczymy jak będzie się sprawował i czy wystarczy. Apropo podczas wielomiesięcznych szukań i doboru kotła znalazłem człowieka który sprzedaje kotły w Rybniku z gwarancją, jeśli zaproponowana przez niego moc nie będzie wystarczalna to wymienia na jaki chcemy. Jak coś to mogę podać namiary.

A jeśli dobierze kocioł z tradycyjnie zbyt wielką mocą? Też wymienia?

Opublikowano

Szczerze to nie wiem :)  Możesz zapytać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.