KBkalwi Opublikowano 21 Września 2016 #1 Opublikowano 21 Września 2016 Witam. A więc mam. Kociołek Malkot 25kw z podajnikiem ślimakowym. I jest problem. Mam sterownik Timel RM82. Ustawiłem kaloryczność paliwa tj owsa na 19MJ. Nadmuch do 30% l. Teraz z używaniem góry ok 220mkw na ścianach styropian min 12cm. Minimum bo dom jest stary i równano ściany. Dach 25cm wełny. Okna nowe pcv.i tu jest problem piec dmucha w okolicach 40st włączając i wyłączając pompy CO. Piec nie osiąga zadanej temperatury 50st. Co mam zrobić gdyż gaśnie godzinę po rozpaleniu....????
KBkalwi Opublikowano 21 Września 2016 Autor #2 Opublikowano 21 Września 2016 Mam już piec z podajnikiem ślimakowym Malkot ze srerownikiem RM82. Ustawiłem moc paliwa. Moc owsa 19MJ, wentylator do 30% przesłona zamknięta w 2/3. W piecu gaśnie! Tak jakby wypchało cały żat. Dodatkowo piec nie chce osiągnąc zadanej temperatury . Włączając i wyłączając pompy co. Co mam zrobic
Dayan Opublikowano 22 Września 2016 #3 Opublikowano 22 Września 2016 Jak wypycha żar to zwiększ przerwy między podawaniem paliwa.
KBkalwi Opublikowano 22 Września 2016 Autor #4 Opublikowano 22 Września 2016 Faktycznie przerwe zwiekszylem tzn podniosłem na sterowniku kaloryczność do 19.2 MJ i gaśnięcie ustąpiło ale nad do temp 50st z włączonymi pompami piec dochodzi w 5 godzin
KBkalwi Opublikowano 29 Września 2016 Autor #5 Opublikowano 29 Września 2016 Problem niedochodzenia do zadanej temp jest nadal lecz chyba dla próby zminie opał i kupię pare worków eko. Powiedzcie koledzy czy jest coś istotnego w tym temacie ba co musze zwrócić uwagę? Powiedzcie jak ustawić dmuchawę aby nie było spieków i kało popiołu? Mam sterownik RM82 wpisuje kaloryczność opału lecz dmuchawie muszę dać zakres pracy w procentach. I tu rodzi się pytanie ile? Z góry dziękuję za odpowiedz
Dayan Opublikowano 29 Września 2016 #6 Opublikowano 29 Września 2016 Do optymalnych wyników musisz dojść sam. Ja już 3 zimę będe uczył sie swojego kotła ;-) A na początek lektura forum. Dużo informacji znajdziesz.
bolecki Opublikowano 29 Września 2016 #7 Opublikowano 29 Września 2016 Żeby uzyskać taki sam efekt energetyczny co na węglu to potrzebujesz przepchać tego ziarna ok 1,5x więcej. To raz, dwa czy palnik sobie radzi z takim paliwem , trzy w jakim stanie jest to paliwo. Jak wilgotny to wiesz...
KBkalwi Opublikowano 1 Października 2016 Autor #8 Opublikowano 1 Października 2016 No to efekt nieosiągania temperatury za mną, gdyż ekogroszek dajespokojnie radę. Jednakże obecnie piec pracuje ze średnią mocą 6-7 kW. Spalanie wg.sterownika to 21kg....uważam,że za dużo i to znacznie. Już nie długo dojdzie 120mkw i obawiam sie jak będzie ze spalaniem. Obecnie ogrzewam parter 130mkw, dom star/, docieplony styro min 12cm ( ściany zew były krzywe więc są miejsca gdzie styro ma gr 25cm). Okna nowe PCV, dach docieplony wełną 25 cm. W całym domu jest ok 50mkw podłogówi. Nie mam zaworu 3d i 4d i po nastawieniu 45 na piecu jest za ciepło w domu. Sterownik RM82 Timel PID działający w trybie auto, powietrze 40%. Co mam zrobić aby zmniejszyć ilość spalonego groszku?? Co radzicie?
Dayan Opublikowano 1 Października 2016 #9 Opublikowano 1 Października 2016 Czyli co ustawisz na piecu to idzie ci po całości na instalacje?
KBkalwi Opublikowano 2 Października 2016 Autor #10 Opublikowano 2 Października 2016 Niestety tak...podłogówki na rtl.ach a reszta idzie sama
KBkalwi Opublikowano 6 Października 2016 Autor #11 Opublikowano 6 Października 2016 Nurtuje mnie taka sprawa. Po ustawieniach z serwisem na lini telefonicznej. Pale owies ale spala 40kg i tu zaczyna sie problem. Piec grzeje osiąga zadane 50 przeciąga do 54 i stoi ok 50 min potem zaczyna pracowac a temp spada do 41...moc z 0kW przechodzi w 25kW. Nadmuch 22% piec ustawiony na auto.
KBkalwi Opublikowano 6 Października 2016 Autor #12 Opublikowano 6 Października 2016 A tu dorzucam wykresy...może Wy coś zaradzicie!
papasmurfek Opublikowano 7 Października 2016 #13 Opublikowano 7 Października 2016 Po pierwsze to kocioł jest za duży do potrzeb grzewczych domu. Po drugie konstrukcja nie jest przy stosowna do spalania samej biomasy. Proponuje dokupić jakiegoś groszku i mieszać, jak możesz to spróbuj z ustawieniami ręcznymi.
KBkalwi Opublikowano 7 Października 2016 Autor #14 Opublikowano 7 Października 2016 A jakie ustawienia będą odpowiednie?
sambor Opublikowano 7 Października 2016 #15 Opublikowano 7 Października 2016 Jak spaliny poniżej 100C to komin szybko się rozpadnie, chyba, że systemowy z ceramiki.
KBkalwi Opublikowano 7 Października 2016 Autor #16 Opublikowano 7 Października 2016 A jak u was z popiołem bo ja codziennie mam pełne wiadro 16l???
KBkalwi Opublikowano 8 Października 2016 Autor #17 Opublikowano 8 Października 2016 I jeszcze jedno pytanie. Piec ma włączony czas 10 min przekroczenia zadanej temp. Dobija 5.5st wiecej. Po 30min spada o 1.5 st.jednakze nadal ma 3 st wiecej niz zadana. Pomimo iz czas czczuwania jest na 60min zaczyna po 30 pracowac czyli dmuchac a tem. Spada. I wraca w tryb praca. Co zmienic aby przedmuch trwal zadane 10s a nie zeby wciaz dmuchal mimo zadanej temp przekroczonej????
energotop Opublikowano 8 Października 2016 #18 Opublikowano 8 Października 2016 Jaka masz ustawioną moc kotła w sterowniku? Pracuje dwustanowo zamiast modulowac mocą. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
energotop Opublikowano 8 Października 2016 #19 Opublikowano 8 Października 2016 Niestety ale dla komfortu Twojego i bezpieczeństwa kotła musisz zainwestować w instalacje tak żeby podnieść temp na kotle( to i spaliny trochę pójdą do góry). Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
KBkalwi Opublikowano 8 Października 2016 Autor #20 Opublikowano 8 Października 2016 Moc kotła na sterowniku 25 ale jest problem z tym pseudopotrzymaniem bo uważam że dmuchawa nie powinna sie załączac po tych 30mun. A z tego co widze jakby dmuchawa stała to piec wytrzymałby 1.51.5spokojnie. Aha praca automat.
energotop Opublikowano 8 Października 2016 #21 Opublikowano 8 Października 2016 Taka jest praca automatu. Stara się utrzymać temperaturę zadaną i dlatego się szybciej załącza żeby przeciwdziałać bezwładności układu. Niestety przy tych ustawieniach sobie nie radzi. Jeśli chcesz żeby pracował dwustanowo z długimi postojami przelacz go na tryb interwałowy i dostosuj parametry. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
KBkalwi Opublikowano 8 Października 2016 Autor #22 Opublikowano 8 Października 2016 A czy możesz zasugerować mi nastawy?
energotop Opublikowano 8 Października 2016 #23 Opublikowano 8 Października 2016 Niestety ale takie sugerowanie to jak losowanie Lotto. Mamy różne kotły, dmuchawy, palniki, opal więc mija się to z celem. Zresztą ja palę na Automacie bo mi odpowiada praca ciągła. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
energotop Opublikowano 8 Października 2016 #24 Opublikowano 8 Października 2016 Ale jeśli już tak bardzo chcesz jechać interwalem spróbuj 5s podanie 40s postoj. Wiatr musisz dobrać już sam. Powinno być w miarę ok. Najwyżej się skoryguje potem stosunek. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.