ZaqU Opublikowano 11 Września 2016 #1 Opublikowano 11 Września 2016 Witam, Chcąc jak najbardziej zaoszczędzić na wykonaniu instalacji C.O. postanowiłem wykonać własny projekt, bez udziału instalatora. Część rzeczy zamierzam zrobić osobiście (m.in. montaż grzejników do ścian, poprowadzenie rur z tworzywa sztucznego w podłodze, rozdzielacz, rury stalowe C.O. od rozdzielacza do kotła, podłączenie C.W.U. rurami stalowymi od kotła do kranów). Pozostałe rzeczy zostawiam monterowi, z racji tego, iż nie będę podejmował się rzeczy związanych z gazem czy wentylacją: montaż i podłączenie kotła, oraz komina do odprowadzania spalin, a także test instalacji. Dodam jeszcze, że do stworzenia własnego projektu skłoniły mnie dwie rzeczy: 1) Większość instalatorów zbywała mnie tekstem że nie mają czasu (nic dziwnego, sezon grzewczy nadchodzi to i pracy pod dostatkiem...). 2) Jak już znalazłem instalatora i powiedziałem, że chcę projekt, to mnie wyśmiał i powiedział że to przecież tylko dom jednorodzinny, tu projektu nie trzeba, wszystko idzie wykonać "na oko". Szczegóły: - Dom jednorodzinny, cztery kondygnacje (piwnica na poziomie gruntu, pierwsze piętro, drugie piętro, poddasze). - Dom starego budownictwa (z lat '70-'80) z cegły, nieocieplony, okna starego typu dwuszybowe. - Instalacje zakładam wyłącznie na piętrze drugim. - Powierzchnia łączna do ogrzania to 110 m2. - Rozmieszczenie pomieszczeń i ich powierzchnia w załączniku. - Wysokość pomieszczeń 2,5 m. - Przyjąłem następującą wartość zapotrzebowania na ciepło: 140 W na każdy metr kwadratowy. - Dla toalety (gdzie będzie grzejnik łazienkowy) przyjąłem 125% normalnego zapotrzebowania na ciepło. - Dla przedpokoju przyjąłem, 50% normalnego zapotrzebowania na ciepło. - 8 grzejników aluminiowych oraz 1 grzejnik łazienkowy o parametrach podanych w załączniku. Piec konwekcyjny dwufunkcyjny: Termet EcoCondens Gold 20 - Moc: 19-21 kW - Temperatura pracy: 80/60 st. C. - Wbudowana grupa bezpieczeństwa - Wbudowane naczynie wzbiorcze - Wbudowana pompa obiegowa - Pozostałe szczegóły w załączniku Rozdzielacz 9-obwodowy - Przepływomierze - Zawory termostatyczne - Automatyczny zawór odpowietrzający - Pozostałe szczegóły w załączniku Chciałbym Was prosić o weryfikację czy wszystko jest tak jak powinno i czy niczego nie pominąłem. Nigdy wcześniej nie projektowałem instalacji C.O.
Przemyslaw85 Opublikowano 11 Września 2016 #2 Opublikowano 11 Września 2016 Grubość wylewki podłogowej uwzględniłeś (min 4- 5cm). Warto dać 2-3cm styro. Ale niestety wysokość pomieszczeń spadnie do ok 240cm (dodatkowe -2 na parkiet). Rurki CO trzeba gdzieś ukryć.
sambor Opublikowano 11 Września 2016 #3 Opublikowano 11 Września 2016 Ślicznie, ale dlaczego tak wysokie parametry pracy instalacji CO? Zakładasz kocioł kondensacyjny to dopasuj wielkości grzejników do temp kondensacji - czyli ok 55C. Wtedy masz oszczędność na gazie. Jak kocioł jest dwufinkcyjny to warto zamontować większą moc np 25kW, jest większy komfort przy korzystaniu z ciepłej wody.
ZaqU Opublikowano 11 Września 2016 Autor #4 Opublikowano 11 Września 2016 Wylewka była już zrobiona (ok. 2-3 cm), pod nią jest 2 cm warstwa styropianu. Planuję rozkuć podłogę i dopiero wówczas położyć rurki, ale o nadlewaniu nie ma już mowy (a tym bardziej miejsca). Powinny się zmieścić, bo nie są one też jakoś szczególnie duże. 20 mm średnicy zewnętrznej + otulina. Spokojnie powinny się zmieścić. Sambor, niestety nie byłem w stanie dobrać odpowiedniej wielkości grzejników do temperatury o której wspomniałeś. Wszędzie są podawane parametry 75/65, 80/60 itd. Wybrałem najwyższą temperaturę pracy kotła (podaną w instrukcji), czyli 80/60 st. C i znalazłem grzejniki z odpowiednimi parametrami. Niestety, niższe parametry pracy przekładają się na niższą moc, a ta - na wielkość grzejników i ostatecznie na cenę. Jak powinienem dobrać grzejniki, mógłbyś mi doradzić? Na co zwracać uwagę? Grzejniki które wybrałem to G500F z Armatury Kraków: Moc grzewcza 1 członu dla DELTA T = 50 C: 112 W Moc grzewcza 1 członu dla DELTA T = 60 C: 141 W DELTA T to różnica między temperaturą zasilania C.O. a temperaturą pokoju (20 st. C)?
Gość mak Opublikowano 11 Września 2016 #5 Opublikowano 11 Września 2016 Rozdzielacz jak do podłogówki nie jest Ci potrzebny, na grzejniki za to zastosuj zawory termostatyczne z głowicami. Zapotrzebowanie na ciepło przyjąłeś wysokie pewnie trochę za wysokie, tak jak i parametry pracy. Tych jednak nie radzę zaniżać zbyt mocno bo grzejniki wychodzą ogromne. Myślę, że będzie rzadkością jak będziesz potrzebował wyższej temperatury zasilania niż 60o C. Masz też pole do prostych oszczędności na zapotrzebowaniu jak wymiana okien czy docieplenie stropów co radzę wykonać i zamiast 140 W możesz spokojnie przyjąć 80-100.
sambor Opublikowano 12 Września 2016 #6 Opublikowano 12 Września 2016 To przyjmij temp zasilania 50C lub 60 C oraz przelicz wielkości grzejników Zobaczysz co się będzie bardziej kalkulować - jednorazowy wydatek czy większe wydatki na ogrzewanie. A rozdzielacz z przepływomierzami to traktuję w kategorii żartu i nawet o nim nie wspomniałem.
sambor Opublikowano 12 Września 2016 #7 Opublikowano 12 Września 2016 na rys fabryczne dane mocy grzejników, zależnie od temp To co podawałeś to fikcja Moc grzewcza 1 członu dla DELTA T = 50 C: 112 WMoc grzewcza 1 członu dla DELTA T = 60 C: 141 WDELTA T to różnica między temperaturą zasilania C.O. a temperaturą pokoju (20 st. C)?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.