Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego piotr16

Generalnie u mnie nie da sie wyjac turbolizatorow bez ich odkrecenia ale nie jest to temat nie do zrobienia. Bylem swiadomy tego przed zakupem, a z seko potwierdzili ze mozna je odkrecic. Moje pytanie dotyczylo bardzie sposobu odkrecenia ale faktycznie na zdjeciach widac te sruby mocujace.

Generalnie brak duzego wyboru u konkurencji kotla z taka automatyka w tej cenie i w tym przedziale mocy. Przypomne mam 40 kw i ogrzewana powierzchnia to 440 m2 , w tym 100 m2 o wysokosci 3,20 (zaklad produkcyjny). Wymiany kotla nie robi sie zbyt czesto dlatego w pelni swiadomie dokonalem wyboru.

Tak przy okazji moze chcesz sprzedac ecoster 200 jak nie używasz. Ja jeszcze nie zamawialem ale bede go potrzebowal.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To ciekawe, wg DTR wysokość kotła 40 kW to 1225 mm, zasobnika 1600 mm. Nie wiem jak długie ma on czyszczaki, najlepiej sprawdź tę minimalną wysokość kotłowni dla 40 kW i podziel się pomiarami.
Dlaczego producenci nie podają w DTR tego parametru pisałem tutaj.

Opublikowano

Seko odpisalo na maila:

"Zalecana wysokość to 2.5m

Jednakże jest możliwość wyciągnięcia turbulizatorów przy wysokości 2.2m przy większym nakładzie pracy" :)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak będziesz wyciągał sam przekonasz się o tym 'większym nakładzie pracy'. Daj znać jak poszło, czy rzeczywiście bez rozkręcania się nie da ;)

Opublikowano

Witam wszystkich. Długo nie pisałem , ale postanowiłem dać znać.

Jestem posiadaczem kotła SEKO Maxx Le 20 KW. Mam go od ok. 2 miesięcy. Pierwsze wrażenia. Ogólnie jestem zadowolony z pieca , chociaż miałem problemy z dostawą , osprzętem , dokumentacją i czasem realizacji zamówienia, ale to jest inny temat , nie będę się rozpisywał.

Mam pytanie do kolegów . Na jaki czas nastawić czyszczenie pieca przez czyszczaki. Mam ustawione : 4 minuty czyszczenie, 4 godz. przerwa i tak na zmianę. Czyszczaki podłączone do sterownika kotła. Nie wiem czy dobrze.

Opublikowano

U mnie czyszczaki podłączone są po wyłącznik czasowy - taki do gniazdka. Wystarcz ,że włączą się 3 do 4 razy na dobę ( u mnie 4 razy po ok 10 minut) , gdzieś w tym wątku jest wypowiedź przedstawiciela SEKO na ten temat -  poszukaj .

Opublikowano

U mnie czyszczaki podłączone są po wyłącznik czasowy - taki do gniazdka. Wystarcz ,że włączą się 3 do 4 razy na dobę ( u mnie 4 razy po ok 10 minut) , gdzieś w tym wątku jest wypowiedź przedstawiciela SEKO na ten temat -  poszukaj .

OK. Dziękuje. Zostawię te ustawienia. Poszukam ten wątek.

Opublikowano

Czy zastosowanie plytki szamotowej w miejsce wyjmowanej gornej blachy podniesie efektywność pieca?

Opublikowano

Poczytaj w wątkach o innych kotłach (bo w tym jeszcze nie pisano o takiej przeróbce) lub sam sprawdź. Taka modyfikacja może wiązać się z nieco innym spalaniem w trybie Fuzzy Logic - musisz to przez kilka dni obserwować.

Przy okazji - wypełnij własny profil, zwłaszcza sekcję Informacje o ogrzewaniu.

Opublikowano (edytowane)

Witam, mamy już listopad więc sezon grzewczy na pewno rozpoczęty , ciekawe jak spisują się wasze kotły seko maxx .

Może macie jakieś spostrzeżenia ,uwagi - fajnie by było żeby każdy wrzucił swoje dwa grosze .

U mnie kocioł pracuje już od końca września. Obecnie pale groszkiem noname podobno 24mj. Sterownik ecomax spisuje się idealnie , na piecu ok 640na dom idzie od40 do 450poprzez zwór 3 drożny - obecne spalanie to ok 10kg na dobę.

Pozdrawiam.

Edytowane przez piotr16
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Bardziej miarodajne byłoby zanotowanie ile kg węgla kocioł spalił w którym miesiącu, jednocześnie podając jaka była temperatura wewnątrz ogrzewanych pomieszczeń. Nie mam orientacji czy Ecomax zlicza ilość spalonego węgla, może trzeba by ręcznie to notować.

Ja zeszłej zimy spaliłem 4 tony groszku, teoretycznie Mysłowice-Wesoła. Do grzania tylko CWU spalam 100 kg węgla/miesiąc. Temperatura pomieszczeń różna, od 18 do 22 stopni, w zależności od pokoju i aktualnych potrzeb.

Opublikowano

Pisząc poprzedni post nie było moim zamysłem chwalenie się swoimi osiągami w spalaniu bo wiadomo ,że co dom to inna instalacja i warunki pracy kotła inne a co za tym idzie i spalanie różne. Bardziej myślałem o pisaniu opinii i uwag odnoszących się do pracy samego kotła , czy sprawia problemy ? , jak prowadzicie swoje kotły czy pracują powoli dochodząc do zadanej i krótki czas w nadzorze , czy wręcz odwrotnie pracując  na maxa krótko i długo w nadzorze i jakie wtedy jest spalanie - kiedy większe a kiedy mniejsze , a może jeszcze macie inne sposoby na zaoszczędzenie na opale ( oczywiście oprócz zakupu worka węgla i bieganiu z nim wokoło domu ) :rolleyes:

Opublikowano

Witam. Rozpocząłem wygrzewanie swojego nowego domu jeszcze nie ocieplonego na zewnatrz. Sciany to suporex. Miałem wlaczone ogrzewanie podlogowe 90m2 i 4 grzejniki. Na początku spalanie było duże 50kg na dobę. Pozniej wychodziło 18kg. Dzisiaj zostawiłem tylko ogrzewanie podłogowe. Napisze pozniej ile wyjdzie. Wiecej czasu pracuje w nadzorze. Mam pytanie do piotr16 czy Pan posiada w wentylatorze cieżarek do wewnetrznej przepustnicy tak aby sie otwierala i zamykała? Ja go u siebie nie posiadam i ustawiłem ja na całkowicie otwarta.

Opublikowano

Powiem szczerze ,że nie wiem czy w ogóle mam jakąś przepustnice w wentylatorze , nigdy tak dokładnie tam nie zaglądałem , wentylator mam z tyłu za podajnikiem od strony ściany kotłowi i dostęp do niego mocno ograniczony. Na pewno z boków obudowy wentylatora nie mam żadnych przesłon jest tylko taka kratka osłonowa . Postaram się to sprawdzić ale niestety dopiero jutro i dam odpowiedź.

A tak nawiasem mówiąc to nie musimy tu sobie mówić czy pisać na PAN gdyż wydaje mi się ,że większość z nas traktuje tu piszących raczej jako przyjaciół - przynajmniej ja tak to odbieram. Dzisiaj ja komuś może pomogę a , jutro będę oczekiwał pomocy od kogoś innego jak od kolegi.

Opublikowano (edytowane)

Piotrze, nie chodzi o prześciganie się czy mataczenie w podawaniu kto ile spala węgla, bo jest to przede wszystkim uwarunkowane kubaturą i stanem ogrzewanych budynków.

Zauważyłem że znajdujesz czas na dzielenie się spostrzeżeniami, stąd pochodziła moja propozycja.

Natomiast wiedząc, jaki budynek kto ogrzewa (zapisujemy to w profilu) można mieć punkt odniesienia do innych budynków, kotłów, instalacji itd.

Przejrzałem instrukcję ecoMAXa 800R - czy taki finalnie sterownik macie zamontowany w kotłach? Bo w wątku pojawiało się info, że niektórzy mają ecoMAX 850. Nie wiem czym te sterowniki się różnią. W instrukcji ecoMAXa 800R nie znalazłem wzmianki o zliczaniu zużytego opału, jedynie aktualny poziom paliwa.

Jest jeszcze moduł ecoNET 300 i serwis https://www.econet24.com/, demo:

Login: [email protected]

Hasło: demo
W zależności od sterownika serwis podaje nieco inne parametry.

Jeśli macie dostęp - możecie sprawdzić czy econet24 dla Waszych sterowników zlicza ilość paliwa. Jeżeli nie - wnioskować do PLUMa o dodanie takiej funkcji :)

Edytowane przez knedel
Opublikowano

U mnie na wyposażeniu kotła sterownik ECO MAX 850 2R , nie zlicza ilości spalonego węgla . Podaje tylko % ilość eko w zasobniku po skalibrowaniu zbiornika , można ustawić alarm na np. gdy zostanie 10% opału i podaje tylko ilość godzin pracy podajnika - trochę szkoda , że nie wiadomo ile dokładnie spala i tego zazdroszczę tym którzy mają takie opcje w swoich sterownikach. A może to i lepiej bo człowiek wtedy walczyłby o każdy gram ekogroszku i ciągle kręcił , coś zmieniał w ustawieniach  i się stresował zamiast  cieszyć się ,że sterownik daje sobie radę sam i robi to wg mnie dobrze a kocioł jest naprawdę prawie bezobsługowy. 

Odnośnie  różnic  w sterownikach ekomax to oglądając filmiki poglądowe na YT to tam jest model 800 i w porównaniu do mojego jest kilka różnic ale patrząc na nie idzie załapać o co chodzi i dopasować je do tego co jest w nowszych. Wiem , że w najnowszych kotłach seko montuje jeszcze nowsze modele sterowników Pluma i tam jest już załączenie czyszczaków z poziomu sterownika , ale ile i jakich jest więcej różnic nie wiem. Nowi nabywcy mogli by tu podzielić się opisami swoich sterowników i możliwościami opcji ustawień (ciekawe czy te nowości są rzeczywiście lepsze czy to tylko kosmetyczne zmiany)

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

O ile nie sknocą Fuzzy Logica liczyłbym na ewolucję, nie rewolucję. Sam kocioł posiadasz od grudnia ubiegłego roku, branża co prawda się rozwija ale nie tak szybko jak przekręt wokół Amber Gold.

Swoją drogą proponuję wpisywać do profilu model sterownika w sekcji kocioł, jak wiemy dane kotły występują z różnymi modelami sterowników.

Edytowane przez knedel
Opublikowano (edytowane)

Witam. U mnie:

post-72518-0-79265900-1510341238_thumb.png

Pozdrawiam. Ster 850r2

P.S. Temp cwu ustawiona , nie odzwierciedla faktycznej. Czujnik na starym bojlerze. Wartość ustawiona eksperymentalnie.

Na grzejniki idzie zmiennie 37-38 C. Co do zużycia ekogrochu nie mam pojęcia. Kupuję luzem. Ostatnia dostawa mocno mokra.

Edytowane przez Jackw64
  • Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

Witam

U mnie sterownik ECO MAX 850 2R ma to samo co napisał piotr 16 + zlicza mi ilość spalonego węgla w kg. ( spaliłem 505 kg węgla od 29 września) + mam podłączone czyszczaki do tego sterownika. Nie wiem dlaczego te same sterowniki mają różne informacje. Na piecu mam 65 stopni i cały czas się utrzymuje ta sama , a na dom mi idzie 35 stopni , dzisiaj dałem na 40 stopni i taka się utrzymuje cały czas. W domu mam od 21-24 stopni. 

Jedna uwaga , głośno mi idzie podajnik. Słychać go na parterze a szczególnie w nocy. Na piętrze mniej go słychać i da się wytrzymać. Nie wiem co zrobić Czytałem kiedyś , że do węgla wlewa się jakiś specjalny olej, żeby węgiel miał poślizg w podajniku.

Edytowane przez romanbos
Opublikowano

Witam

U mnie sterownik ECO MAX 850 2R ma to samo co napisał piotr 16 + zlicza mi ilość spalonego węgla w kg. ( spaliłem 505 kg węgla od 29 września) + mam podłączone czyszczaki do tego sterownika. 

Jeżeli masz czyszczaki podłączone do sterownika i zlicza Ci ilość spalonego paliwa to prawdopodobnie jest to Eco Max 850 R2-X, ja mam tak samo podłączone czyszczaki pod sterownik  i wersję  z 850R2-X. Jeżeli masz tą wersję to sterownik pracuje w trybie min/max FL, u mnie nie ma modulacji mocą tylko pracuje albo w trybie minimum albo maximum, nie moduluje mocą, do tego jest problem z utrzymaniem kopczyka plus biały gęsty dym z zasobnika :-)

Opublikowano

Ta zliczana ilość spalonego ekogroszku to tylko przybliżona wartość - jest to iloczyn godzin pracy podajnika i ustawionej wartości wydajności podajnika w czasie 1h i nie jest to wartość prawdziwa gdyż użytkownik sam może tą ostatnią wartość sam ustawić , niekoniecznie właściwie a ster przyjmuje ją do wyliczeń - dlatego nie podałem w poprzednim swoim poście że sterownik to wylicza.

Nie mam ecoNETU może tam te wyliczenia są prawdziwe i fajnie tam pokazuje  wykres pracy kotła z temperaturami  jak widzę w poście u Jackw64.

Snake2 oglądałem dzisiaj swój wentylator , jest tam rzeczywiście zapadka . Z obudowy wentylatora wystaje na zewnątrz ośka od tej zapadki , poruszałem nią i w środku zapadka się uchyla ale samoczynnie także się zamyka -  nie wiem czy jest tam ciężarek , przeciwwaga czy sprężynka ale wygląda na to ,że w czasie pracy wentylatora sama pewnie pod wpływem nadmuchu się otwiera  , a gdy wentylator nie działa to się samoczynnie zamyka żeby kocioł w nadzorze nie przeciągał powietrza przez wentylator.

Przygotowuję filmiki  na jednym będę chciał pokazać jakie najważniejsze parametry można ustawiać w moim modelu sterownika i co pokazuje w wyświetlanych informacjach , a na drugim kilka minut pracy mojego kotła z modulacją mocy nagrane z panelu INFORMACJE sterownika na którym będzie widać zmiany nadmuchu i ilości podawanej dawki paliwa .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jeżeli masz czyszczaki podłączone do sterownika i zlicza Ci ilość spalonego paliwa to prawdopodobnie jest to Eco Max 850 R2-X, ja mam tak samo podłączone czyszczaki pod sterownik  i wersję  z 850R2-X. Jeżeli masz tą wersję to sterownik pracuje w trybie min/max FL, u mnie nie ma modulacji mocą tylko pracuje albo w trybie minimum albo maximum, nie moduluje mocą, do tego jest problem z utrzymaniem kopczyka plus biały gęsty dym z zasobnika :-)

Mam sterownik ecoMAX 850R2 i 3 tryby wyboru pracy: standard,  FL i min/max. Man ustawione na FL. U mnie moduluje mocą:raz piec pracuje z mocą 6 KW, raz 10 KW, a raz 15 KW . Różnie piec sobie dobiera moc. Ale te zmiany zmieniają się wtedy jak zmieniam temperaturę na mieszaczu. Kopczyk jest cały czas.Nie mam z tym problemu, a dymu też nie widzę z zasobnika

Opublikowano

Ten dym z zasobnika wydobywa się przy zamkniętej klapie zasobnika , czy tylko wtedy gdy ją otworzysz sprawdzając ile jeszcze masz paliwa?

Jeżeli przy zamkniętej klapie to jest to wina uszczelnienia samej klapy , natomiast jeżeli przy otwartej a w dodatku podczas pracy wentylatora to normalna rzecz a tym bardziej biały i gęsty im bardziej wilgotny ekogroszek .

Opublikowano

Ta zliczana ilość spalonego ekogroszku to tylko przybliżona wartość - jest to iloczyn godzin pracy podajnika i ustawionej wartości wydajności podajnika w czasie 1h i nie jest to wartość prawdziwa gdyż użytkownik sam może tą ostatnią wartość sam ustawić , niekoniecznie właściwie a ster przyjmuje ją do wyliczeń - dlatego nie podałem w poprzednim swoim poście że sterownik to wylicza.

Nie mam ecoNETU może tam te wyliczenia są prawdziwe i fajnie tam pokazuje  wykres pracy kotła z temperaturami  jak widzę w poście u Jackw64.

Snake2 oglądałem dzisiaj swój wentylator , jest tam rzeczywiście zapadka . Z obudowy wentylatora wystaje na zewnątrz ośka od tej zapadki , poruszałem nią i w środku zapadka się uchyla ale samoczynnie także się zamyka -  nie wiem czy jest tam ciężarek , przeciwwaga czy sprężynka ale wygląda na to ,że w czasie pracy wentylatora sama pewnie pod wpływem nadmuchu się otwiera  , a gdy wentylator nie działa to się samoczynnie zamyka żeby kocioł w nadzorze nie przeciągał powietrza przez wentylator.

Przygotowuję filmiki  na jednym będę chciał pokazać jakie najważniejsze parametry można ustawiać w moim modelu sterownika i co pokazuje w wyświetlanych informacjach , a na drugim kilka minut pracy mojego kotła z modulacją mocy nagrane z panelu INFORMACJE sterownika na którym będzie widać zmiany nadmuchu i ilości podawanej dawki paliwa .

OK.Czekamy na filmiki

Jeszcze zauważyłem u mnie że nie dopala się węgiel do końca. Jakiś 5,10% idzie na straty. Może to wina wentylacji w kotłowni, której na razie nie mam.