Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór Jbv 1

Gość miki1212

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie pytanie, czy zawór JBV 1 powinien sie otworzyć kiedy zanurzymy jego koniec w gotującej sie wodzie w garnku tak dla testu? 

Opublikowano

Dziś zagotowałem go w garnku na piecu i rzeczywiście stopniowo pomału otwiera się czyli sprawny.

Opublikowano

Jeszcze mam pytanie o naczynie przeponowe bo mam zamontowaną grupe bezpieczeństwa na powrocie z CO tylko pomiedzy  naczyniem i grupa bezpieczeństwa a powrotem do kotła jest zawór 4D zostawić tak czy przenieść wcinke na grupe bezpieczeństwa bezpośrednio z powrotu do kotła?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie o miejsce odpowietrznika, gdzie powinien być na kotle? Kotłownia jest na parterze i wszystkie grzejniki także, jeden poziom bez pionów, odpowietrznik jest nad wyjściem z kotła potem w lewo zawór kulowy, pompa CWU i zawór zwrotny, w prawo zawór 4D zasilanie do góry przez kolanko, odpowietrznik i na dół pompa. Boje się, że układ będzie sie zapowietrzał bo odpowietrznik jest po stronie ssawnej pompy. 

Chce umieścić pompe przed odpowietrznikiem ale nie wiem czy jest tam wogóle konieczny skoro wcześniej jest już na kotle. Na CWU nie ma odpowietrznika i nie słychać żeby był obwód zapowietrzony. (kliknij miniaturkę to się powiększy)

db0a09feca1b.png

Opublikowano

Odpowietrznik nie może być przed pompą lecz za nią. Zainstaluj pompę w poziomie nad zaworem 4D a za nią dopiero odpowietrznik. A odpowietrznik nad kotłem najwyżejj jak się da niechaj tam będzie jeszcze tyle rury pionowej ile Ci się uda wepchnąć.

Opublikowano

Pytam bo właśnie tego rozwiązania chciałbym uniknąć ze wgledu na ilość pracy. Czy odpowietrznik jest wogóle potrzebny w tym miejscu?

Opublikowano

Mam pytanie o miejsce odpowietrznika, gdzie powinien być na kotle? Kotłownia jest na parterze i wszystkie grzejniki także, jeden poziom bez pionów, odpowietrznik jest nad wyjściem z kotła potem w lewo zawór kulowy, pompa CWU i zawór zwrotny, w prawo zawór 4D zasilanie do góry przez kolanko, odpowietrznik i na dół pompa. Boje się, że układ będzie sie zapowietrzał bo odpowietrznik jest po stronie ssawnej pompy. 

Chce umieścić pompe przed odpowietrznikiem ale nie wiem czy jest tam wogóle konieczny skoro wcześniej jest już na kotle. Na CWU nie ma odpowietrznika i nie słychać żeby był obwód zapowietrzony. (kliknij miniaturkę to się powiększy)

db0a09feca1b.png

Na wyjściu z kotła ma być zamontowany zawór bezpieczeństwa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.