Gość miki1212 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 #1 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Takie pytanie, czy zawór JBV 1 powinien sie otworzyć kiedy zanurzymy jego koniec w gotującej sie wodzie w garnku tak dla testu?
sambor Opublikowano 5 Sierpnia 2016 #2 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Temp otwarcia to katalogowo 97C, może trzeba dobrą chwilę potrzymać w tym wrzątku aby się otworzył..
Gość miki1212 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 #3 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Dziś zagotowałem go w garnku na piecu i rzeczywiście stopniowo pomału otwiera się czyli sprawny.
sambor Opublikowano 6 Sierpnia 2016 #4 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Gotuj 1/2 h dodaj żeberek , soli, kaszy, warzyw i będzie zupa zaworowa :D ;)
Gość miki1212 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 #5 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Jeszcze mam pytanie o naczynie przeponowe bo mam zamontowaną grupe bezpieczeństwa na powrocie z CO tylko pomiedzy naczyniem i grupa bezpieczeństwa a powrotem do kotła jest zawór 4D zostawić tak czy przenieść wcinke na grupe bezpieczeństwa bezpośrednio z powrotu do kotła?
sambor Opublikowano 6 Sierpnia 2016 #6 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Grupa bezp i naczynie chronią kocioł, więc muszą być jak najbliżej kotła. Najlepiej daj rysunek instalacji
Gość miki1212 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 #7 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Mam pytanie o miejsce odpowietrznika, gdzie powinien być na kotle? Kotłownia jest na parterze i wszystkie grzejniki także, jeden poziom bez pionów, odpowietrznik jest nad wyjściem z kotła potem w lewo zawór kulowy, pompa CWU i zawór zwrotny, w prawo zawór 4D zasilanie do góry przez kolanko, odpowietrznik i na dół pompa. Boje się, że układ będzie sie zapowietrzał bo odpowietrznik jest po stronie ssawnej pompy. Chce umieścić pompe przed odpowietrznikiem ale nie wiem czy jest tam wogóle konieczny skoro wcześniej jest już na kotle. Na CWU nie ma odpowietrznika i nie słychać żeby był obwód zapowietrzony. (kliknij miniaturkę to się powiększy)
Gość Digitrax Opublikowano 15 Sierpnia 2016 #8 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Odpowietrznik nie może być przed pompą lecz za nią. Zainstaluj pompę w poziomie nad zaworem 4D a za nią dopiero odpowietrznik. A odpowietrznik nad kotłem najwyżejj jak się da niechaj tam będzie jeszcze tyle rury pionowej ile Ci się uda wepchnąć.
Gość miki1212 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 #9 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Pytam bo właśnie tego rozwiązania chciałbym uniknąć ze wgledu na ilość pracy. Czy odpowietrznik jest wogóle potrzebny w tym miejscu?
henryk1953 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 #10 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Mam pytanie o miejsce odpowietrznika, gdzie powinien być na kotle? Kotłownia jest na parterze i wszystkie grzejniki także, jeden poziom bez pionów, odpowietrznik jest nad wyjściem z kotła potem w lewo zawór kulowy, pompa CWU i zawór zwrotny, w prawo zawór 4D zasilanie do góry przez kolanko, odpowietrznik i na dół pompa. Boje się, że układ będzie sie zapowietrzał bo odpowietrznik jest po stronie ssawnej pompy. Chce umieścić pompe przed odpowietrznikiem ale nie wiem czy jest tam wogóle konieczny skoro wcześniej jest już na kotle. Na CWU nie ma odpowietrznika i nie słychać żeby był obwód zapowietrzony. (kliknij miniaturkę to się powiększy) Na wyjściu z kotła ma być zamontowany zawór bezpieczeństwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.