ja740 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 #126 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Kombinowanie z węglówką może wyglądać tak jak na foto , zdjęcie z zewnątrz bo w środku już nie było co fotografować.
snajperusa Opublikowano 3 Maja 2016 Autor #127 Opublikowano 3 Maja 2016 To jak to zrobić, żeby było poprawnie i przede wszystkim bezpiecznie?
konopka Opublikowano 3 Maja 2016 #128 Opublikowano 3 Maja 2016 Jeżeli palisz na podajnik to raczej niema możliwości zagotowania przy braku prądu no ale....jak to mówią strzeżonego..........Jak już będziesz coś robił różnicowy zostaw ,napewno taniej niż ups /jeśli uszkodzony wymień/,wstaw sobie zawór kulowy jak na zdjęciu/białe kółko/,tak samo możesz na powrocie,nie będziesz musiał spuszczać wody z całego c.o. gdyby coś trzeba było robić przy piecu.Ja bym jeszcze wstawił odpowietrznik powyżej zaworu kulowego.
kiminero Opublikowano 3 Maja 2016 #130 Opublikowano 3 Maja 2016 Próbowałeś tak: Osobiście przerzuciłbym pompę CO na powrót z ewentualnym ZR klapowym 32. Tam jest sporo miejsca, by całość zabudować w poziomie z obejściem pompy lekko poniżej wejścia powrotu do kotła. Na początek bez opróżniania układu i własnoręcznie zrobisz to przekonfigurowanie pompy. Może pomoże. A propos tego zapowietrzania układu zamkniętego, to nie widzę możliwości, by powietrze zostało zassane do układu. Musiałoby się pojawić gdzieś na układzie ciśnienie niższe od atmosferycznego (inaczej powietrze nie "wejdzie"). Mało prawdopodobne. Dla mnie to problem kawitacyjny. Nie wiem czy wynikający z konstrukcji pompy, czy spadku ciśnienia napływu, ale z czystym sumieniem wyrzuciłbym wkład filtra pompy, by poprawić warunki po stronie ssania. Zawór zwrotny za pompą CO jest potrzebny gdy korzystasz z priorytetu CWU. Przy pracy równoległej nie ma co robić.
konopka Opublikowano 3 Maja 2016 #131 Opublikowano 3 Maja 2016 warto spróbować,niewiele roboty.A co do pompy to diabli wiedzą co chińczyk robi.
sambor Opublikowano 3 Maja 2016 #132 Opublikowano 3 Maja 2016 Przecież pisał, że na Grundfossie ma to samo.
snajperusa Opublikowano 4 Maja 2016 Autor #133 Opublikowano 4 Maja 2016 Jeżeli palisz na podajnik to raczej niema możliwości zagotowania przy braku prądu no ale....jak to mówią strzeżonego..........Jak już będziesz coś robił różnicowy zostaw ,napewno taniej niż ups /jeśli uszkodzony wymień/,wstaw sobie zawór kulowy jak na zdjęciu/białe kółko/,tak samo możesz na powrocie,nie będziesz musiał spuszczać wody z całego c.o. gdyby coś trzeba było robić przy piecu.Ja bym jeszcze wstawił odpowietrznik powyżej zaworu kulowego. Tak właśnie zrobię. Dołożę jeszcze odpowietrznik w najwyższym punkcie na zasilaniu kotła. Próbowałeś tak: post-67963-0-91635400-1460959182.jpg Osobiście przerzuciłbym pompę CO na powrót z ewentualnym ZR klapowym 32. Tam jest sporo miejsca, by całość zabudować w poziomie z obejściem pompy lekko poniżej wejścia powrotu do kotła. Na początek bez opróżniania układu i własnoręcznie zrobisz to przekonfigurowanie pompy. Może pomoże. A propos tego zapowietrzania układu zamkniętego, to nie widzę możliwości, by powietrze zostało zassane do układu. Musiałoby się pojawić gdzieś na układzie ciśnienie niższe od atmosferycznego (inaczej powietrze nie "wejdzie"). Mało prawdopodobne. Dla mnie to problem kawitacyjny. Nie wiem czy wynikający z konstrukcji pompy, czy spadku ciśnienia napływu, ale z czystym sumieniem wyrzuciłbym wkład filtra pompy, by poprawić warunki po stronie ssania. Zawór zwrotny za pompą CO jest potrzebny gdy korzystasz z priorytetu CWU. Przy pracy równoległej nie ma co robić. Spróbuję tak zrobić. Instalator mi mówił, że też by tak ustawił pompę co. Czy za nią montować zawór zwrotny? Mam, więc jak nie zaszkodzi to mogę go wrzucić ponownie. Spróbuję wyciągnąć wkład filtra. Jest czysty bo sprawdzałem, ale wyjąć mogę.
konopka Opublikowano 4 Maja 2016 #134 Opublikowano 4 Maja 2016 tak jak pisze kiminero,jak będziesz korzystał z priorytetu cwu to wstaw.Jak przełożysz pompę najpierw spróbuj z filtrem
snajperusa Opublikowano 10 Maja 2016 Autor #135 Opublikowano 10 Maja 2016 No więc tak, cała sobota spędzona na przeróbce zasilania. 1. wymieniony zawór różnicowy. W starym kulka jest okrągła nadal, nie widać uszkodzeń, ale nie działał tak jak ten nowy. Teraz słychać jak się otwiera i zamyka. Kupiłem w sklepie nowy Tech Pol, w którym jak tylko woda w kotle się podgrzała farbą odsłoniła piękną dziurkę, wylewając litry gorącej wody gdzie tylko się dało. Nie wiem jak działa u nich kontrola jakości, ale poparzyłem sobie dłoń. 2. zamieniłem pompy miejscami oraz pompa co została zainstalowana na pionowym obejściu. Za nią za radą Sambor założyłem z powrotem zawór zwrotny za separatorem, wymieniłem też kulowy 1'' bo tamten wydawał mi się podejrzany. 3. Na głównej nitce od kotła założyłem trójnik a za nim kolano z odpowietrznikiem ręcznym. Dołożyłem również zawór kulowy 5/4'' na zamknięcie zasilania przy dalszych pracach przy kotle w razie czego. Teraz planuję przeróbkę powrotu przy kotle oraz zabezpieczenie bojlera przed wychładzaniem bo tym powrotem mi się właśnie wychładza. Jak zamknę zawór kulowy zaraz za zasobnikiem na powrocie do kotła to jest ok, zostawię otwarty to się wychładza. Proszę o rady jak przerobić powrót przy kotle, bo jak pompa ciśnie wodę tylko na zasobnik, to idzie ona zarówno do kotła jak i w obieg pchając gorącą wodę w przeciwną stronę jak zaznaczyłem na zdjęciu poniżej. (niebieskie strzałki)
sambor Opublikowano 10 Maja 2016 #136 Opublikowano 10 Maja 2016 Za pompą CO to myślałem , że dasz ZZ ze sprzężynką, tam i tak nie ma grawitacji a ten co masz obecnie jest najprawdopodobniej niesprawny gdyż pewnie to przez niego cofa się woda z układu grzania bojlera , ale największym problemem jest ta rura bypassowa łącząca CO i CWU Narysowałem ci jak w niej woda krąży - strzałka niebieska to ładowanie zasobnika, strzałka czerwona to praca grawitacyjna rozładowania zasobnika. Zrób coś z tym! Dodatkowo trzeba sprawdzić czy trzyma zaw zwrotny przed pompą CWU - one są zawodne i ten też może puszczać wstacznie
snajperusa Opublikowano 10 Maja 2016 Autor #137 Opublikowano 10 Maja 2016 Taki ZZ miałem, jest na pewno sprawny, kupiłem go może z 2 miesiące temu, jak otworzyłem kulowy to woda nie cofa się przez niego więc działać działa. Tamtego bypassu nie używam, mam to odcięte zaworem kulowym. Woda krąży jak narysowałem czerwonymi strzałkami. Cofa mi się powrotem z cwu. Powroty od grzejników robią się ciepłe. Największym problem jest pchanie wody nie w kocioł a w powrót grzejników i to mam pytanie jak przerobić przy samym kotle.
sambor Opublikowano 10 Maja 2016 #138 Opublikowano 10 Maja 2016 Jak pchasz wodę w powrót grzejników to ona musi się gdzieś cofać dalej, czyli jest zwrotne przejście przez zasilanie CO - sprawdzić zaw zwrotny i zaw różnicowy CO Cudów nie ma
snajperusa Opublikowano 10 Maja 2016 Autor #139 Opublikowano 10 Maja 2016 Właśnie dziwne jest to, że jak zamknąłem na próbę zawór kulowy 5/4'' ten na głównej nitce, to za czy był otwarty czy nie to za nim była ciepła rura. Jak przerobić ten powrót przy kotle, żeby nie było możliwości pchania w powrót grzejników? Instalator proponował założenie zaworu zwrotnego w tym miejscu, które zaznaczyłem ale nie jest to chyba najlepszy pomysł, bo nie wiem czy nie będzie w ten sposób zamykać ZZ i przepływ z drugiej strony nie będzie możliwy.
konopka Opublikowano 10 Maja 2016 #140 Opublikowano 10 Maja 2016 Moim zdaniem nie powinno cofać bo ile pompy wezmą z kotła tyle samo musi wrócić,mogło tak być jeśli róznicowy nie trzymał.Najpierw spróbuj na nowym różnicowym.
snajperusa Opublikowano 10 Maja 2016 Autor #141 Opublikowano 10 Maja 2016 Napisałem wyżej, że mam nowy różnicowy. Jest sprawny sprawdziłem go, wodę pcha w obie strony trochę idzie na kocioł resztę pcha w powrót grzejników.
konopka Opublikowano 10 Maja 2016 #142 Opublikowano 10 Maja 2016 Masz teraz zawór kulowy na głownym zasilaniu więc spróbuj grzać cwu na pompie co,pozamykaj zawory przed i za pompą cwu.
sambor Opublikowano 10 Maja 2016 #143 Opublikowano 10 Maja 2016 Nowy, stary - ale gdzieś przepływ jest. Gdyż się wraca woda na kocioł! Zamknij 1 zawór kulowy w układzie pompy CO - tamtędy też może zasuwać
snajperusa Opublikowano 10 Maja 2016 Autor #144 Opublikowano 10 Maja 2016 Zamykać mogę oba zawory na zasobniku, ale mi chodzi, żeby nie robić tego codziennie tylko przerobić tak aby woda płynęła tam gdzie ma płynąć a nie w drugą stronę, chyba jakoś to można zrobić. Szukam najprostszego rozwiązania.
sambor Opublikowano 10 Maja 2016 #145 Opublikowano 10 Maja 2016 Tu trzeba wyłapać usterkę a nie zamykać codziennie - teraz czas na sprawdzenie zaw zwrotnego klapowego od CO
konopka Opublikowano 10 Maja 2016 #146 Opublikowano 10 Maja 2016 jeżeli robi ci cofkę z cwu do powrotu c.o. to niema innej możliwości tylko pompa cwu zaciąga z obiegu c.o.,bilans musi się zgadzać ile weźmie tyle odda.Różnicowy w dobrą stronę założony?
snajperusa Opublikowano 11 Maja 2016 Autor #147 Opublikowano 11 Maja 2016 Sprawdzę jeszcze zwrotne i dam znać. Konopka bez przesady różnicowy w dobrą stronę założony. Spróbuję jednego dnia zamknąć tylko kulowy na powrocie z zasobnika, bo zawsze zamykam oba zawory zasobnika (powrót i zasilanie zaznaczone na zdjęciach). Jeżeli okaże się, że po zamknięciu tylko zaworu na zasilaniu cwu dalej puszcza, to przełożę lub wymienię ZZ pompy cwu jeżeli po zamknięciu tylko powrotu z cwu to możę dołożę ZZ ze sprężyną na powrocie z cwu bądź zastosuję takie odwrócony U żeby grawitacja nie pocisnęła tamtędy
konopka Opublikowano 11 Maja 2016 #148 Opublikowano 11 Maja 2016 Nie obrażaj się za pytanie o różnicowy,nie miałem zamiaru cię urazić.Jeżeli zastosujesz ZZ ze sprężynką nie musisz kombinować z tym U,grawitacja go nie otworzy.A co z zapowietrzaniem,bez zmian?
snajperusa Opublikowano 11 Maja 2016 Autor #149 Opublikowano 11 Maja 2016 Pewnie, że się nie obrażam ;-). Najważniejsze jeszcze jak przerobić ten powrót przy kotle, żeby woda szła prosto w kocioł. U mnie jest jeszcze jeden problem z nagrzewaniem tego zasobnika. Do temp powiedzmy 40 stopni nagrzewa się ok. Powyżej jest mi bardzo ciężko go nagrzać. Pompka cwu mimo, że na 3 biegu to zasobnik nie nadąża odebrać tego ciepła, na kotle temp rośnie do 70 stopni, a w zasobniku już praktycznie stoi przy ok 50.
konopka Opublikowano 11 Maja 2016 #150 Opublikowano 11 Maja 2016 A jak z obiegiem cwu,szybko łapie?Jak masz 70 na piecu to i w obiegu tak mniej więcej powinno być.Jak jest na powrocie?Może za bardzo zredukowałeś na wyjściu? Może tak?A nie myślałeś o pompie cwu na powrocie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.