sambor Opublikowano 21 Kwietnia 2016 #101 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 wiesz czym może grozić zamknięcie zaworu i zanik napięcia bo twoją nieobecność.? Kolega nie wie , ale ja też nie, wiec chętnie się dowiemy - wytłumacz nam czym grozi brak zaworu różnicowego w układzie zamkniętym? Zawór zwrotny jest na obwodzie CWU, przed / za bojlerem, potrzebny jest zaw zwrotny za pompą CO Na ew zaniki napięcia proponuję UPS lub przetwornicę z odpowiednim akumulatorem
konopka Opublikowano 21 Kwietnia 2016 #102 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Nie chodziło mi o zawór różnicowy.Instalator proponuje wymianę różnicowego i dołożenie za nim kulowego do ewentualnego zamknięcia gdyby problem się powtarzał.Więc napisałem właśnie o tym zaworze co byłoby gdyby..........Znam przypadki że komuś rozdęło grzejniki albo gdzieś puściły rury.Zależy jak mocno wzrośnie temperatura.
snajperusa Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Autor #103 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zawór zwrotny miałem na obwodzie pompy co ale przed nią. Po sugestiach we wcześniejszych postach wyrzuciłem go. Instalator twierdzi, że na obwodzie co nie ma potrzeby montażu zwrotnego. Sam już nie wiem.
sambor Opublikowano 21 Kwietnia 2016 #104 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Jak jest więcej niż 1 pompa w układzie to muszą być za lub przed każdą z pomp zawory zwrotne, w twoim przypadku możesz dać ten ZZ za pompą np za lub przed separatorem powietrza
snajperusa Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Autor #105 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 W #25 poście porada wyrzuć zwrotny na c.o wywal zwrotny na c.o. i zamień miejscami pompę i separator, roboty niewiele a powinno zadziałać w #104 zawór powinien być To jak ma wreszcie być, było z zaworem nie działało, bez zaworu nie działa Nie będę przecież tego wyciągał i wkładał w nieskończoność.
sambor Opublikowano 21 Kwietnia 2016 #106 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Przepraszam To ja się już nie wtrącam.
snajperusa Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Autor #107 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Sambor nie obrażaj się tylko proszę uszanuj też mój czas. Chciałbym wiedzieć jak ma faktycznie być. Wszystkie wskazówki są ok, ale to nie jest kwestia przepięcia dwóch kabli w puszce tylko kolejna przeróbka. Posłuchałem wskazówek i wyrzuciłem zawór oraz przełożyłem separator oraz kilka innych drobiazgów ale poświęciłem na to cały dzień. Jeżeli mam robić coś kolejny raz to chciałbym wiedzieć, że faktycznie to ma sens i jest to poważny błąd. Jeśli teraz założę z powrotem zawór zwrotny za pompą, a wcześniej był przed pompą co, co mi się faktycznie zmieni? Instalator, który prowadzi firmę od ponad 20 lat mówi jeszcze co innego i bądź tu człowieku mądry.
konopka Opublikowano 21 Kwietnia 2016 #108 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Wrzuć parę fotek powrotu z co i cwu .Zwrotny za czy przed pompą raczej nic nie zmieni,jakoś nie chce mi się wierzyć ze pompa cwu będzie wyciągać wodę przez pompę .
snajperusa Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor #109 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Poniżej zdjęcia powrotu co sytuacja jest taka że pracująca pompa cwu ciśnie wodę zarówno do kotła jak i przeciwlegle do obiegu pompy c.o jak zaznaczyłem na zdjęciu. Mogę faktycznie robić to priorytetem cwu, ale nie rozwiązuje to całkowicie problemu. Tym powrotem wychładza mi się również zasobnik. Wczoraj jak już skończyłem palić zamknąłem zawór kulowy na powrocie ten, który widać i woda faktycznie nie wychłodziła się tak. Nie wiem czy podczas pracującej jeszcze pompy co a wyłączonej pompy cwu nie zaciąga ona ciepła z zasobnika.
Charon Opublikowano 22 Kwietnia 2016 #110 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 W układach zamkniętych nie powinno się stosować odpowietrzników automatycznych, moga tylko zaszkodzić. Separator również zbędny. Nie powinno byc powietrza chyba że palisz na ruszcie dodatkowym i występuje miejscowe gotowanie w kotle.Zostaw tylko odpowietrzniki w najwyższym punkcie instalacji oraz przy zasobniku ( powinien byc zamontowany na koncu tej rury poziomej od strony zasobnika). Zawór różnicowy zostaw a nad nim zamontuj dodatkowo kulowy). Pompa od zasobnika na najniższy bieg, zmien ustawienia pompy co ponieważ funkcja auto adapt nie nadaje sie do każdej instalacji a widzę na zdjęciu że chyba chodzi na max obrotach.
konopka Opublikowano 22 Kwietnia 2016 #111 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Jeżeli pompa co rzeczywiście wychładza ci bojler przez powrót spróbuj wstawić zwrotny ale taki ze sprężynką w miejsce klapowego przed pompą cwu.Pompa cwu go otworzy natomiast co nie powinna bo będzie niewielkie podciśnienie.
snajperusa Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor #112 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Jeżeli mam ustawiony priorytet cwu, to pompa na pierwszym biegu nie nadąża skutecznie odbierać ciepła z kotła ogrzewając zasobnik. Temp w zasobniku rośnie ale dość powoli, na kotle potrafi mimo pracy pompy rosnąć do 80 stopni. Chodzi na max obrotach, kwestia wyregulowania instalacji na zaworach. Z tym kulowym to nie jest głupi pomysł bo w razie czego nie muszę spuszczać wody z układu całego a mam dostęp do różnicowego. Nie wiem czy to pompa co go wychładza czy po prostu grawitacyjnie się wychładza powrotem. Zamknąłem zawór na powrocie ale obie pompy były już wyłączone. A co myślicie z tym rozrysowaniem powrotu i tłoczeniem wody przez pompę cwu w obieg grzejnikowy jak rozrysowałem na zdjęciu wyżej.
konopka Opublikowano 22 Kwietnia 2016 #113 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Grawitacyjnie nie ma jak wychładzać.Jeżeli na piecu rośnie mimo pracy pompy to wygląda na słaby przepływ albo powietrze w wężownicy.Czy u ciebie tak wygląda bojler w środku?Opisz które króćce są nierdzewne a które nie?
snajperusa Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor #114 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Na piecu nie rośnie, bojler się wychładza tylko, jak zakręciłem powrót z cwu na zaworze kulowym ze zdjęcia to się nie wychłodził. Tak w środku wygląda. Wszystkie króćce są nierdzewne, tylko od wężownicy na końcach są wspawane czarne mufki. Wężownica nierdzewna.
konopka Opublikowano 22 Kwietnia 2016 #115 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Zaznacz na zdjęciu które nierdzewne a które czarne.Czy nie brakuje ci ciepłej wody?
konopka Opublikowano 22 Kwietnia 2016 #116 Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Nie musisz odpowiadać,wszystko wiem.Stawiam jednak na różnicowy,jeżeli nie zamyka to pompka cwu będzie trochę brać z pieca trochę wyciągnie z instalacji.Aby sprawdzić czy rzeczywiście wyciąga zamknij wszystkie grzejniki i grzej samą cwu,zobaczysz czy będzie róznica.Jeżeli mam rację szybko powinien być obieg.
snajperusa Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor #117 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Najpierw zacznę od różnicowego, bo on jest ewidentnie uszkodzony. Później zajmę się jeszcze powrotem bo tam też musi jeszcze coś być nie tak
konopka Opublikowano 25 Kwietnia 2016 #118 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 zrób tak jak napisałem wyżej,jeżeli grzanie cwu będzie ok to różnicowy do wymiany
henryk1953 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 #119 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Mam problem z ciągłym zapowietrzaniem się instalacji. Układ zamknięty zbiornik przeponowy 25L (mam już kupiony większy 80l ale to na osobny post). Na zimnym kotle ciśnienie ciśnienie na manometrze grupy bezpieczeństwa zbiornika przeponowego wynosi ok 0,8 bar nawet jak je podniosę ciśnienie to do takiego spadnie. Przy temp wody ok 70 stopni C, ciśnienie wskazuje ok 1,8 - 1,9 bara. Wymieniłes juz ten zbiornik? Poczytaj to moze znajdziesz tam odpowiedz dlaczego ci się ta instalacja zapowietrza? http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2695929.html
snajperusa Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor #120 Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Czy dobrze rozumiem, że naczynie jest za male i stąd powietrze? Jeszcze nie próbowałem tego 80l,
konopka Opublikowano 29 Kwietnia 2016 #121 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Teoretycznie wielkość naczynia przeponowego powinna odpowiadać 10% zładu wody w instalacji.
sambor Opublikowano 29 Kwietnia 2016 #122 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Ta zależność jest dla układu otwartego, a nie zamkniętego! Proponuję kalkulator ze strony Reflexa
snajperusa Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor #123 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Sambor z kalkulatora ze strony Reflex wychodzi mi 80l. Takie zakupiłem. Ale czy to za małe naczynie może powodować zapowietrzanie?
sambor Opublikowano 29 Kwietnia 2016 #124 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Za małe naczynie powoduje wzrost ciśnienia w instalacji i wyrzucenie nadmiaru wody przez zaw bezpieczeństwa. Po ochłodzeniu inst przez odpowietrzniki automatyczne może być zaciągane do instalacji powietrze. Dodatkowo warto sprawdzić czy przepona w obecnym naczyniu nie jest uszkodzona - może być w nim poduszka powietrzna w kontakcie bezpośrednim z wodą. Już jest po sezonie grzewczym - stań na wysokości zadania i wymień to naczynie oraz wywal zawór różnicowy
snajperusa Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor #125 Opublikowano 29 Kwietnia 2016 U mnie jeszcze na tyle nie wzrosło ciśnienie aby zb zadziałał. Wszystkie automaty zamknięte. Naczynie, które mam obecnie 25l sprawdzone, przepona ok, ciśnienie ok. Niestety ale u mnie jeszcze sezon grzewczy się nie skończył. Dziś rano -1, więc pali się wciąż. Poza tym grzeję wodę ciepłą codziennie. Trochę się boję wyrzucenia tego zaworu różnicowego, musiałbym wtedy mieć podtrzymanie na ups. Myślałem o wymianie na sprawny zawór różnicowy i modyfikacji układu zasilania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.