Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mój Bufor - Wykonanie I Koszty.

tomtomek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też mam z cwu - z bufora grzane są bojlery 2 x 120l jeden z płaszczem, a drugi z wężownicą. Zużywamy 11-12 m3 wody miesięcznie, nie wiem ile z tego ciepłej, ale np. pralkę też mam podpiętą pod ciepłą wodę.

Z tym, że znajomy teraz paliłby co drugi dzień wnioskuje tyko po ilości zużywanego węgla.

Opublikowano

Czyli u mnie jest sens szukania "dziury w całym " czy poprostu mój dom ma takie zapotrzebowanie i tego nie poprawie ? Myślałem nad poprawieniem lub zbudowanie od nowa ocieplenia bufora ?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W tym przypadku tylko zmniejszenie zapotrzebowania domu może da efekt jaki chcesz uzyskać, czyli palenie co drugi, trzeci dzień. Wtedy ma sens bardziej ocieplić bufor by strata była jak najmniejsza.

Opublikowano
  W dniu 4.11.2016 o 06:39, byry007 napisał(a):

Czyli u mnie jest sens szukania "dziury w całym " czy poprostu mój dom ma takie zapotrzebowanie i tego nie poprawie ?...

Wg obliczeń jakie podałeś mamy podobne zapotrzebowanie na ciepło. Policz orientacyjnie ile energii magazynujesz w buforze wg tego jak w poście #40. 1.35 to pojemność bufora w m3.

Opublikowano

Nie chodzi o to ile spalasz węgla, tylko ile energii magazynujesz tzn. do jakiej  przeciętnie średniej  temperatury (z całego bufora) grzejesz i do jakiej rozładowujesz?

Opublikowano

Witam

Kol byry007

Mam podobną powierzchnie do ogrzania domu co Ty, około 100m2.

Palę też codziennie , bufor ma lekko ponad 1000l + 50 m wężownicy do cwu.

Jak było na dworze około 10 stopni , to paliłem co 3 dni z czego na CO dawałem tylko w nocy. Teraz przy obecnych tem. w nocy około 0 , w dzien około 5 , palę zawsze na wieczór , ładuję bufor do konca czyli około 95 st.na całej wysokości ,

przeważnie rozładowuje się po 24godz do temp dół 30/30/60 na górze.

Dom mam z lat 70 pustak 24+12 +10cm styropian,poddasze mam nieużytkowe , oraz strop nieocieplony i tu jest najwiękasza bolączka , bo dużo ciepła ucieka przez niego.

Co do spalania , to palę tylko węglem orzechem , poniewaz mam niezsezonowane drzewo , i idzie mi go worek na 2 dni , czyli poł worka (25kg) na dzień 

Pompka od CO już chodzi ponad 2 tyg, nie wyłączana (elektroniczna pyka na 1 biegu), na grzejnikach termostatyki , ustawione na 21,5 /22 stopnie, i taka temp. utrzymuje sie w domu cały czas, z tego komfortu jestem bardzo zadowolony , szczególnie żona , że nie musi się spieszyć z pracy i rozpalać w piecu jak mnie nie ma , żeby w domu było ciepło ... :)

Opublikowano

No to ja mam dom z lat 2014 i na stropie mam 20 cm i wszędzie podłogowe ogrzewanie i mam tak samo co ty z trzymaniem bufora czyli mam coś źle zrobione na max tylko ciekawe co .

Opublikowano
  W dniu 4.11.2016 o 14:11, byry007 napisał(a):

... czyli mam coś źle zrobione na max tylko ciekawe co .

Do wentylacji masz gruntowy wymiennik? Ile godz. na dobę chodzi wentylacja, na którym biegu? Jaką masz temperaturę nawiewu? Masz cyrkulacje cwu? Gdzie masz zamontowany bufor - ciepło "uciekające" przez izolację zostaje w domu? Ile bufor trzyma jak nie pobierasz ciepła - sprawdzałeś?

Opublikowano

Mam grupowy wymiennik ciepła , wentylacja chodzi 24 h na 50 % nie mam cyrkulacji cwu , mam kotłownie z boku domu , nawiewa teraz pewnie chlodne powietrze bo ggwc uruchamia sie dopieor jak jest 0C na dworze , nie jestem w stanie teraz tego sprawdzić ma małe dzieci i nie chce wyłączyć ogrzewania na mały tydzień , dziś sprawdź do ilu dokładnie naladuje bufor .

Opublikowano

Na pewno doszukiwałbym się dużych strat w wentylacji. Nie wiem jaki masz rekuperator i jaka jest jego sprawność, jednak wydaje mi się, że tak wentylacja chodząca 24h to duża i niepotrzebna strata zarówno na cieple jak i na prądzie zużywanym przez wentylatory. U kolegi, o którym wcześniej wspominałem, a pomagałem mu robić wentylacje rozwiązałem to w ten sposób, że w obwód zasilania rekuperatora wpięty jest zwykły mechaniczny wyłącznik czasowy, a w domu dodatkowo włącznik. W czasie, gdy nie ma nikogo w domu, a także w nocy wentylacja włącza się co określony czas, a na czas gotowania obiadu, wieczorem (kąpiel itd) chodzi ciągle. Dodatkowo w każdej chwili wentylacje można włączyć włącznikiem w domu w razie potrzeby. Nie wiem dokładnie jak teraz ma ustawione, ale raczej nie chodzi więcej niż 12 h. Moc ustawioną ma chyba na 2/5, a w domu zawsze jest świeżo i przyjemnie :)

Jeśli kotłownia jest z boku domu ciepło bufora "ogrzewa sąsiada" to zainwestuj w ocieplenie. Nie mam czasu teraz szukać, ale wcześniej chyba o tym pisałem, że gdy miałem na części nieskończone ocieplenie to bufor bardzo szybko się wystudzał (znalazłem post #58  :)  )

PS Idę zapalić w piecu. Dziś na próbę kupiłem orzech z "Janiny" - zobaczę jak się będzie palić i jaka wyjdzie cena za GJ, bo węgiel ma 22MJ i jest po 680 zł/t.

Opublikowano

Znaczy z bok chodziło mi nie jest to żadna dobudowka czy coś w tym rodzaju tylko to jest w tej samej bryle co cześć mieszkalna ale z boku domu z zewnętrznym wejściem, bufor jest w rogu I jedna ścian to jest od salonu a druga zewnętrzna . Ja jak nie raz skrece WM na 0 % i zapomnę o tym to w nocy ma duchote, wentylacja u mnie chodzi już od 4 lat cały czas a latem chodzi 100%. Według termometru na podczerwień do badania temp dzieci nawiewa mi 20 C a na dworze jest 4.5 C

Opublikowano

W domu masz pewnie trochę cieplej, więc nadmuch jest kilka stopni zimniejszy niż temp. w domu :) Nie wiem ile m3/h powietrza wymienia ta wentylacja, ale pewnie sporo. Jeśli możesz płynnie regulować obroty wentylatorów to spróbuj na noc zmniejszyć może na 5% w dzień na 15% a tylko gdy jest potrzeba gotowanie, kąpiel itp zwiększ na 50% - zobacz czy coś się zmieni w poborze ciepła.

Opublikowano

Skończyłem palenie

Początek palenia 19 04

Góra 60

Środek 33

Dół 29

Koniec 22 53

Góra 96

Środek 96

Dół 92

Opublikowano

4.19x1(objętość m3)x54(t2-t1)=226.26MJ x 0.27778 = 62.85kWh

Opublikowano

Czyli na podstawie tych wilczen ile powiem trzymać mi bufor? , jak ze strony wyszło 4.2 kw a w przeciętny dzień 2.1 kw ?

Opublikowano

Tylko weź pod uwagę, że 2,1 kw to dla średniej dobowej 1,8*C. Licząc w ten sposób to u mnie wychodzi 36 godz. Przy obecnych temp. wytrzymuje co najmniej 2 razy dłużej.

Opublikowano

Nie miałem nigdy styczności z takimi instalacjami, czy można z tego zrobić "czyste i bezobsługowe" rozwiązanie gdzieś gdzie nie ma gazu ziemnego, czyli np. na wsi? Taki bufor z jakąś grzałką elektryczną w nocnej taryfie - to się sprawdza, czy to takie forumowe kombinacje? Jak takie rozwiązanie wychodzi finansowo? W miarę komfortowa kotłownia na ekogroszek to jakieś 15k, taka z buforem i grzałką wyjdzie pewnie koło 5k. Sporo oszczędza się na starcie, a jak z eksploatacją? Macie jakieś tabelki? Pytam tutaj bo bywa w tym temacie pewnie sporo osób znających te zagadnienie.

Opublikowano

Z grzałką elektryczną jak najbardziej można zrobić. Proponuję, abyś zapoznał się dokładnie z tematem. Chyba największa baza wiedzy znajduje się tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&p=7332583#post7332583

Opublikowano

no można tak zrobić na wsi i tak się robi u świadomych klientów ,a koszty no jesli bedzie w drugiej taryfie tylko to wyjdzie dokładnie tak samo jak gaz z rury  ,natomiast żeby było tylko w drugiej taryfie to trzeba mieć spora moc w domu min te 16-20kW na przyłaczu co w dzisiejszych czasach wszędzie w Polsce można zrealizować poza RWE

Opublikowano

Dziś skończyłem korzystac z energi w buforze wytrzymał mi 43 godz ale rozładowałem go do

Góra 44 C

Środek 28 C

Gół 27 C

Jeszcze by wytrzymał kilka godz ale bym musiał zacząć palić około 21 i czekać znów 4- 5 h żeby naładować. Mailem w domu 23 do 23.5 C teraz zejde w domu 22.5 znów dziś ładuje wysoko . Zastanawiam się nad solarami ma ktoś podłączony bufor ?

Opublikowano

Tak mam. Tylko wtedy gdy będziesz liczył na energię ze słońca do doładowania bufora to musisz pamiętać o tym by bufora nie ładować do samego dołu, tam gdzie jest wężownica z solarów, bo wtedy wężownica solarna nie będzie mogła oddać ciepła ze solarów. Musi być różnica temperatur.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.