Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy Pompa Ciepła Enco 10 Monoblock 10Kw Nadaje Się Do Ogrzania Parterowego Domku 100M2

fachowiecOd7Bolesci

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty
Opublikowano

Jest sobie parterowy domek 100 m2. Wszędzie tylko ogrzewanie podłogowe. Czy wystarczy do niego pompa ENCO 10 Monoblock 10kW? Patrze w jej dane techniczne i:

Wydajność grzewcza przy +2°C (kW) 2,2 - 7,4 Współczynnik COP przy +2°C (temp. wody grzewczej 35°C) 3,3 - 3,8

Wydajność grzewcza przy -7°C (kW) 1,9 - 6,4 Współczynnik COP przy -7°C (temp. wody grzewczej 35°C) 2,5 - 3,1

Czyli zakładam, że moc grzewcza w okolicach zera będzie 7 kW a COP = 3 (licząc lekko pesymistycznie). Co oznacza Koszt kWh w normalnej taryfie G11 na poziomie 20 groszy, czyli tanio a wybierając G12 i licząc całodobowo jeszcze mniej.

Czy dobrze liczę?

Koszt tej pompy na allegro to 14 tysięcy złotych. Ale dają dofinansowania i można dostać 50% zwrotu z EU. Wychodzi na poziomie kotła na ekogroszek.

Opublikowano

Witam.

Jakbym widział Anslut z Juli.  /splity/   - wybrałbym jednak split nie mono.. kto będzie pilnował w mrozy???   hehehe  w Juli tańsza..

ale nie o tym:  Ważniejsze jest jaki to domek 100 m2  Jeśli nowy w/g nowych przepisów odnośnie izolacja termicznej to za duża ,

Jeśli jakiś wiekowy to zdecydowanie za mała.

Pozdro

W codziennej eksploatacji przymierz się raczej do danych w/g piętra niżej

Opublikowano

jak bedzie chciał to zrobię mu oferte na monobloka  taki co uciagnie w mrozy

tylko przy monobloku trzeba pamietac aby cały układ CO był zalany glikolem

Opublikowano

Witam.

Jakbym widział Anslut z Juli.  /splity/   - wybrałbym jednak split nie mono.. kto będzie pilnował w mrozy???   hehehe  w Juli tańsza..

ale nie o tym:  Ważniejsze jest jaki to domek 100 m2  Jeśli nowy w/g nowych przepisów odnośnie izolacja termicznej to za duża ,

Jeśli jakiś wiekowy to zdecydowanie za mała.

Pozdro

W codziennej eksploatacji przymierz się raczej do danych w/g piętra niżej

dom 15 styro na scianach, 15 na polodze, 25 na dachu

Opublikowano

pompa ENCO 10 Monoblock 10kW

Wydajność grzewcza przy +2°C (kW) 2,2 - 7,4

Wydajność grzewcza przy -7°C (kW) 1,9 - 6,4

Koszt tej pompy na allegro to 14 tysięcy złotych. Ale dają dofinansowania i można dostać 50% zwrotu z EU. Wychodzi na poziomie kotła na ekogroszek.

Sprawdź najpierw kto daje dofinansowanie i na co.  W mojej mieścinie były oferowane dofinansowania do solarów i fotowoltaiki. Tylko, nie że sobie sam kupisz, a wyłącznie do konkretnych zestwów urządzeń oferowanych przez konkretną firmę. Ceny zestawów 50-100% droższe od analogicznych na Allegro. Efekt: zyski idą dla banku i firmy oferującej/montującej.

P.S. Za tę cenę ta pompa jakąś rewelacja nie jest. Piszą 10kW, ale nie piszą w jakich warunkach. Przy +30 stopniach? Na pompach Meeteng konkurencja psy wiesza, a sprzedawca podaje przynajmniej taką tabelkę:

MD50DEVIMOC.JPG

Opublikowano

po tabelce widac że jest o 25-30% gorsza od markowych produktów

Opublikowano

u mnie masz na 5 lat gwarancje trzeba tylko robic przegla roczny jak przy klimatyzacji

a te nie markowe to nie wiem

Opublikowano

po tabelce i cenie widać ze to G jest

Opublikowano

pierwsze montowałem jakies 10 lat temu były do -15st a chodza do dziś

Opublikowano

przeglad 150-200zł  i nic cie wiecej nie interesuje

• 2 tygodnie później...
Gość berthold61
Opublikowano

ja też tak sobie dzisiaj po łebkach liczył jak bym kupił pompę ciepła nie za dużą ot tak na styk aby całą dobę latała i w normalnej taryfie to wyszło mi 450 zł miesięcznie za prąd a licząc ilość spalonego węgla od początku sezonu wyszło mi że miesięcznie kosztuje to 300 zł nie są to jakieś dokładne wyliczenia ale chyba ciężko będzie się pożegnać z kotłem choć dopiero zaczynam przygodę z samodzielnym grzaniem od zeszłego roku , zmiany taryfy pewnie by cos dało ale znowu koszt pompy zwala z nóg i koszt amortyzacji to pewnie 100 lat czyli klops, bo kocioł mam nowy i nie wyrzucę 

Opublikowano

amortyzacja pompy ciepła, a raczej zwrot takiej inwestycji to przy dobrej instalacji, izolacji domu, dobrej pompie i jakiś wsparciu dofinasowania do oze to max 10 lat, także nie przesadzajmy idąc w 100..

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Kilka istotnych szczegółów /z własnego doświadczenia/ - Pompa ciepła jest opłacalna w sytuacji gdy do ogrzewania domu przy temperaturze zewnętrznej - 10st. /minus 10/ na zasilaniu potrzeba ok. 42st. C. Przy dużo droższych pompach 45 st. C Warunek taki spełniony może być przy bardzo dobrze ocieplonym budynku z ogrzewaniem podłogowym lub ściennym w minimum 50% powierzchni budynku. Przy temperaturach niższych niż minus 12st. ogrzewanie pompą ciepła przestaje być opłacalne / jest znacznie droższe niż: drewnem, peletem , węglem, gazem. Po to w niektórych pompach ciepła instalowane są grzałki 3,6,9kW aby ogrzać budynek przy temperaturach niższych niż minus 12st. Tak więc przy montażu pompy ciepła zawsze należy zostawić sobie alternatywne źródło energii /kominek ,kocioł węglowy , gazowy itp./

Podane parametry pompy np. temperatura max. zasilania 65st.C to tylko w warunkach labolatoryjnych w praktyce min. 10 st niższa ,czyli ok 54-55st. C po to aby nie zajechać /nie zniszczyć/ sprężarki - ale te nastawione temperatury są często w praktyce nie osiągalne w temperaturach zawnętrznych minusowych / niewielkich - 1,-3st.C/

Należy wzjąć pod uwagę iż temperatura wody użytkowej /CWU/ to max 45st.C Czyli potrzebny jest większy zbiornik o dużej powierzchni oddawania ciepła ok.4m2.

Jeśli decydujemy się na pompę powietrze-woda zainstalować ją 5-7metrów od budynku /ze względu na hałas/.

Jeśli weźmiemy powyższe pod uwagę i budynek spełnia w/w warunki pompa jest opłacalna /tańsza w eksploatacji od kotła na węgiel/.

Opublikowano

nie wiem o jakiej pompie te opowieści ale chyba o jakieś starej z przed 10 lat

wiec proszę Cie jak piszesz o pompie to pisz o firmie bo obrazaz dobre pompy ,jaki hałas??? jakie niedogrzanie do 55st ,jaki ogromny zasobnik ????

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

z tym współczynnikiem COP jest różnie producenci podają COP około 5 co jest chwytem marketingowym realna sprawność jest znacznie niższa jeśli pompa ma koło 3 to jest ok ja eksploatuje wieśka 350  i patrząc na charakterystykę sprawności ze względu na temp powietrza producent podaje jakieś tam wartości. pompa jest opomiarowana czyli posiada watomierz oraz licznik kwh  pracuje głównie  w 2 taryfie nie posiada bufora wodnego ciepło magazynuje w betonie czyli wylewka ma grubość nie 5-6 cm tylko 12 cm

to był eksperyment  po co zbiornik 1000l lepiej i taniej 10m3 betonu wiecej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.