krbaton Opublikowano 12 Lutego 2016 #1 Opublikowano 12 Lutego 2016 Witam, Dlaczego mam skoki ciśnienia CWU od 2 do 6 bar-ów po rozpaleniu w kominku !!?? Bufor kombinowany Galmet 200/600, reduktor na wejsciu do domu ustawiony na 2,8 bar-a, naczynie wzbiorcze 18 l 4,5 bar-a. Jakieś pomysły ??
Gość Digitrax Opublikowano 13 Lutego 2016 #2 Opublikowano 13 Lutego 2016 Nie uciekałeś z fizyki w szkole podstawowej ? Tam uczono, że woda wraz ze wzrostem temperatury zwiększa swoją objętość a co za tym idzie wzrasta ciśnienie jeżeli znajduje się ona w zamkniętym zbiorniku.
krbaton Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor #3 Opublikowano 13 Lutego 2016 Dziękuję za rzeczową i merytoryczną odpowiedź, ale następnym razem zachowaj swoje uwagi dla siebie skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia :) Pozdrawiam
sambor Opublikowano 13 Lutego 2016 #4 Opublikowano 13 Lutego 2016 3 lata temu było ponoć dobrze, więc wróć do schematu z przed 3 lat krbaton, dnia 13 Marz 2013 - 06:15, napisał:Załączam schemat instalacji zaznaczam, że wszystko działa b. sprawnie.
hajtaler428 Opublikowano 13 Lutego 2016 #5 Opublikowano 13 Lutego 2016 Dziękuję za rzeczową i merytoryczną odpowiedź, ale następnym razem zachowaj swoje uwagi dla siebie skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia :) Pozdrawiam Kolega Ci napisał w czym problem więc czemu piszesz żeby zachował uwagi dla siebie skoro zakładając temat właśnie o nie prosisz. Może niepotrzebna trochę ta uszczypliwość ale sam jesteś sobie winien . Wrzuć jakiś schemat podłaczenia - nikt nie jest wróżką. Prawdopodobnie naczynie przeponowe jest za małe w stosunku do pojemności zasobnika i temperatury do której ładujesz CWU
automatyk Opublikowano 13 Lutego 2016 #6 Opublikowano 13 Lutego 2016 Nie uciekałeś z fizyki w szkole podstawowej ? Tam uczono, że woda wraz ze wzrostem temperatury zwiększa swoją objętość a co za tym idzie wzrasta ciśnienie jeżeli znajduje się ona w zamkniętym zbiorniku. yyy patrzyłem na temat kilka godzin myślałem co tam może się dziać i nie wpadłbym na pomysł ze można zadać pytanie o rozszerzalność cieplną cieczy ,no ręce mi opadły a jedyne co można sprawdzić to zbiornik przeponowy czy nie leci zaworkiem woda
sambor Opublikowano 13 Lutego 2016 #7 Opublikowano 13 Lutego 2016 Najprawdopodobniej jest złe ciśnienie w naczyniu przeponowym od CWU lub po prostu brak tego naczynia.
Franek19 Opublikowano 13 Lutego 2016 #8 Opublikowano 13 Lutego 2016 Prawdopodobnie w zbiorniku przeponowym jest mało powietrza (uciekło przez wentyl, lub otworek w balonie-membranie).Należy dopompować do 1,5-2,0 bara (chyba).Jeśli żle to niech mnie ktoś poprawi. Na ulotce (powinieś zachować) powinno pisać.Pozdro. Dodam jeszcze, że należy to wykonać na zakręconej (odciętej ) c.w.u. od sieci i odkręconym jakimś zaworze ciepłej wody.Wymiana zaworka powietrza po stwierdzeniu, że przepuszcza, lub wymiana naczynia ciśnieniowego na nowe.
Gość Digitrax Opublikowano 17 Lutego 2016 #9 Opublikowano 17 Lutego 2016 yyy patrzyłem na temat kilka godzin myślałem co tam może się dziać i nie wpadłbym na pomysł ze można zadać pytanie o rozszerzalność cieplną cieczy ,no ręce mi opadły a jedyne co można sprawdzić to zbiornik przeponowy czy nie leci zaworkiem woda Kto jak kto ale Ty winieneś wiedzieć jak zachowuje się woda w naczyniu zamkniętym podczas wzrostu temperatury i jak to skutkuje w instalacji. Niestety wielu tu zaglądających nowych forumowiczów nie potrafi wyciągnąć wniosków nawet gdy nakierujemy i "pokażemy palcem" gdzie tkwi błąd...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.