Szczypiorr Opublikowano 11 Lutego 2016 #26 Opublikowano 11 Lutego 2016 Co do pelletu. Aby kupić kocioł który będzie go dobrze spalał to trzeba wydać gruuubo ponad 10tyś, bliżej 15tys. Tak się dowiedziałem ze te za ok 7-8tys czyli kostrzewa czy tekla to tylko pellet z nazwy spalaja. To prawda? Co do autora tematu, jeżeli szuka oszczednosci to go raczej w pellecię nie znajdzie, kW z niego wychodzi podobnie jak z gazu. Kupowanie pompy czy co kolwiek innego do cwu, przy kotle podajnikowym jest bez sensu
Saper200 Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor #27 Opublikowano 12 Lutego 2016 "Napaliłem" się na coś takiego Lazar SmartFire 11 http://www.hkslazar.pl/produkty,kotly-co-smartfire-11,9,89.html Cena coś koło 12.5 tyś brutto z vat 23%
sambor Opublikowano 12 Lutego 2016 #28 Opublikowano 12 Lutego 2016 Ten nie jest gorszy, http://www.biawar.com.pl/kotly-c-o/kotly-c-o-na-pelety/pellux-compact Kocioł robiony wg skandynawskich wzorów. Kilku kolegów z forum ma większe modele Cena ok 12,5 brutto z vat 23%
Gość Opublikowano 12 Lutego 2016 #29 Opublikowano 12 Lutego 2016 Taki sam,chciałem kol. @saper zaproponować :) Wszedł na rynek w ub. roku i na prawdę jest wart uwagi.
Saper200 Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor #30 Opublikowano 12 Lutego 2016 Biawar też fajny. Kotłownie mam wystarczającą żeby pomieścić zbiornik na 500L Muszę poczytać o obu. Ktoś zna jakieś konkretne różnice techniczne?
Rober528 Opublikowano 16 Marca 2016 #31 Opublikowano 16 Marca 2016 Jeśli będę latem palił w piecu tylko CWU to piec będzie chodził praktycznie cały czas z niską mocą, pewnie na podtrzymaniu. Czy w takiej sytuacji nie zaklei się sadzą, nie będzie dymił itd? Nie ma ryzyka uszkodzenia pieca? Może się mylę bo nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie ale mam wrażenie, że sytuacja będzie podobna do przewymiarowanego pieca który zimą ogrzewa CO i CWU? Witam. Mam pompę ciepła i powiem tak super sprawa. Włączam ją na kilka godzin dziennie około 3-4 i to wystarcza dla dwoje dorosłych i troje dzieci. Dodam że posiadam też kocioł z podajnikiem Odkąd zamontowałem pompę to kocioł wyłączony z użytku w lato. I jeszcze ten chłód w domu w upały.
SUSPENSER Opublikowano 16 Marca 2016 #32 Opublikowano 16 Marca 2016 Podłącz do tej PPC do CWU ciepłomierz to zobaczysz o ile uzyskany COP minie się z deklarowanym przez producenta. Tego chłodzenia niewiele jest bo sam to sprawdziłem u siebie, więc szału nie ma i opłacalność zakupu takiego urządzenia jest mocno wątpliwa.
ziutek188 Opublikowano 16 Października 2016 #33 Opublikowano 16 Października 2016 Ja mam w sumie od miesiące ale odrazu odradzam kosz zasypowy z tworzywa jest bardzo marnej jakości a przy okazji pytanie do tych co mają dany kocioł czy używacie automatycznego trybu palenia czy własnych ustawień?Pytam się dlatego iż ja używam automatu ale spalanie to katastrofa 100kg na 3 dni przy temperaturze 6 stopni na zewnątrz:/
Pieklorz Opublikowano 17 Października 2016 #34 Opublikowano 17 Października 2016 Tu masz taka dość świeżo odpaloną 7kę https://ekotlownia.pl/sterownik-5/258 na dobę 8,7kg przy pow. 120m2 po podłogach 33kg/24h to albo stare budownictwo bez izolacji albo coś nie teges albo z instalacją albo opałem albo cos masz nieocieplone i gdzieś Ci ciepło ulatuje a kocioł to najzwyczajniej w świecie uzupełnia
papasmurfek Opublikowano 17 Października 2016 #35 Opublikowano 17 Października 2016 Jak to pierwszy sezon grzewczy to nic nadzwyczajnego takie spalanie. Po miesiącu będziesz miał mniejsze spalanie. Budynek musi się wygrzać.
Pieklorz Opublikowano 17 Października 2016 #36 Opublikowano 17 Października 2016 Napisał, że grzeje miesiąc, więc coś powinno już spaść. Niech kolega opisze jaki budynek, jak ocieplony, co jest w instalacji zamontowane sprawdzać, czy w przypadku rur i piwnicy sa one zaizolowane w piankach jak bardziej złożona instalacja, to czy można dane pompy dać bieg niżej sprawdzać izolację, np. parter ocieplony a poddasze niegrzane i brak izolacji jakim węglem jest palone, czeskim czy kamiennym, jaka kaloryczność to elementy, gdzie urywamy kg
papasmurfek Opublikowano 17 Października 2016 #37 Opublikowano 17 Października 2016 Napisz jeszcze jaki ster, ewentualnie ustawienia
ziutek188 Opublikowano 17 Października 2016 #38 Opublikowano 17 Października 2016 Aha więc jeszcze sprecyzuję sam piec mam od miesiąca ale palę od 5 dni.Dom stary poniemiecki cegła pustka i cegła, dom ocieplony w całości styropianem 10cm.Kotłownia przy domu w dodatkowym pomieszczeniu nie ogrzewana no i poddasze jeszcze nie ocieplone.Do grzania mam maksymalnie 75 metrów po podłodze góra i dół.Węgiel niby polski oto parametry wartość opałowa 24.5-25.5 popiół 7-10% siarka 0,3-0,5 granulacja 8-25mm spiekalność 0 jakby chciał ktoś zobaczyć to moja instalacja z innego tematu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/22261-problem-z-regulacją-zaworu-4d-oraz-ocena-instalacji/ A sterownik cobra plus a jadę na automacie
papasmurfek Opublikowano 17 Października 2016 #39 Opublikowano 17 Października 2016 No to znasz przyczynę.
ziutek188 Opublikowano 17 Października 2016 #40 Opublikowano 17 Października 2016 Aha liczylem się z tym że spalnie na automacie może być większe ale nie myślałem że aż takie no dobra czyli trzeba przejść na sterowanie ręczne tylko szczerze jeszcze nie bardzo ogarniam ręczne może ktoś życzliwy mógłby podesłać jakieś nastawy wyjściowe(bazowe) do mojego sterownika i pieca? A sterownik jaki posiadam to skorpion plus wcześniej się pomyliłem i podałem cobre
Pieklorz Opublikowano 17 Października 2016 #41 Opublikowano 17 Października 2016 Problem to nie automat tylko braki w izolacji oraz kwiatki w instalacji. To musisz poprawić
ziutek188 Opublikowano 17 Października 2016 #42 Opublikowano 17 Października 2016 No właśnie chyba od tego zaczne wiesz sugerowalem sie tez tym co poprzedni użytkownik pisał a mówił o sterowniku
Pieklorz Opublikowano 17 Października 2016 #43 Opublikowano 17 Października 2016 Moim zdaniem to go nie zrozumiałeś. Odpisał Ci na ten fragment: "Dom stary poniemiecki cegła pustka i cegła, dom ocieplony w całości styropianem 10cm.Kotłownia przy domu w dodatkowym pomieszczeniu nie ogrzewana no i poddasze jeszcze nie ocieplone" resztę zamieściłeś w innym wątku. Musisz poprawić izolację oraz instalację
ziutek188 Opublikowano 18 Października 2016 #44 Opublikowano 18 Października 2016 Jako że kolega pieklorz to ponoć jarecki twórca pieców sekom:) więc mam pytanie jak interpretować zużycie opału chodzi mi głownie że w sterowniku są 4 poziome kreski które się zapełniają na żółto i obok podane są kilogramy o teraz tak czy każda z tych kresek oznaczna każdą godzinę czy każda kreska oznaczą każdy dzień?
Pieklorz Opublikowano 19 Października 2016 #45 Opublikowano 19 Października 2016 "mój" nick na tym forum zajęty, więc jest taki Te kreski to spalanie dobowe, dotyczy ostatnich 5dni, jedna z kresek to dzień bieżący Jak chcesz mieć to dobrze wycyrklowane pod swój opał, to trzeba ustawić właściwy przesyp (podkreślam przesyp palnika a nie spalanie godzinowe) np. palnik obrotowy ardeo seria azp-r 12 dla ekogroszku średnio widełki 3,8 pod 4,1g/sekundę > 228 pod 246g/minutę > 13,6kg/godzinę pod 14,8kg/godzinę palnik batory10 przesyp ok. 3,9 pod 4,3g/sekundę > 234g pod 258g/minutę > 14kg/godzinę pod 15,5kg/godzinę to przesyp dla ekogroszku jak masz miał węglowy, to w jednostce czasu przesypiesz więcej wagowo jak chcesz mieć to szybciej dokładnie oszacowane, to wygaś palnik, włącz tryb ręczny, jak zacznie spadac czarny węgiel robisz stop, usuwasz opał z popielnika i załącz na 5minut pracy ciągłej. Po 5minutach stop, opał z popielnika na wagę i pomnóż do wyniku dla całej godziny ps. zegar zeruje się o 24:00
ziutek188 Opublikowano 19 Października 2016 #46 Opublikowano 19 Października 2016 Sporo pomocnych danych podałeś fajnie a ten wykrzyknik po prawej stronie a pod nim kg które można edytować to jest ustawienie tego przesypu?
ziutek188 Opublikowano 19 Października 2016 #47 Opublikowano 19 Października 2016 Aha a co do palinka to ja mam technixa
Pieklorz Opublikowano 19 Października 2016 #48 Opublikowano 19 Października 2016 Tak to jest ustawienie tego przesypu.
ziutek188 Opublikowano 21 Października 2016 #49 Opublikowano 21 Października 2016 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie sterownika chciałem się zapytać jaka powinna być różnica temperatur między zadaną a tą która spowoduje podanie opału oraz załączenie dmuchawy dlatego że u siebie zauważyłem różnicę aż 15 stopni czy to normalne?Niestety nie mieszkam jeszcze tam gdzie mam piec i podejrzewam że ostatnio przez taką różnice wygasł mi piec
Pieklorz Opublikowano 22 Października 2016 #50 Opublikowano 22 Października 2016 Ogólnie sterownik potrafi działać bardzo równo, potrzebuje jednak do tego dobrej instalacji i zrównoważonych przepływów Jak instalacja będzie szarpać, to soft otrzyma sprzeczne informacje i nigdy nie dojdzie do stanu równowagi. Wkleje Ci fotkę jak to sobie radzi na dwóch pompach (do tego zostało zaprojektowane) Dojść musisz z instalacją do ładu, wówczas tez praca sterownika się poprawi Trzeba dobrać przepływy (biegi) na pompach i skorygowac w instalacji ewentualne błędy Myślę,że do czasu poprawki lepiej będzie automat wyłączyć i dobrać sztywne parametry ręczne. Wyłącz ikonke z automatem (szara ikonka ADC) wówczas obok zniknie ikonka korekcji automatu i pojawią się "klucze", gdzie będa nastawy do pracy dwustanowej wyjdziemy początkowo z założenia,że masz z różnych przyczyn duże zapotrzebowanie zadaj mu wyjściowo pauza podawania 15sekund i czas pracy podajnika 5sekund dmuchawę zadaj górą na ok. 60%, dół zostaw jaki jest. Po tej zmianie za ok. 4h wklej fotke jak intensywnie pali się na palniku, gdy sterownik jest w trybie grzania. Możliwe, że będziemy schodzić z dmuchawa gdzieś w okolice 45% w tym menu nastaw masz jeszcze ikonkę z symbolem płomyczka - to dalsze, głębsze menu podtrzymania ognia tu masz osobno ustawiane uzupełnianie paliwa w przedmuchu i osobno ustawiany nadmuch w przedmuchu pauzę podawania w podtrzymaniu możesz dać na 15minut czas podawania w podtrzymaniu na 8sekund siła przedmuchu w podtrzymaniu daj na 60% czas przedmuchu zadaj 10sekund pauzę przedmuchu możesz dać co 10minut przedmuchy będzie trzeba dograć do opału, strat ciepła budynku itd., to nam zajmie nieco dłużej czasu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.