Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kolektory Z Dofinansowaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dobry wykres pokazujący ile można energii wyprodukować ze słońca

propdpv_m.png

• 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 95
  • Wyświetleń 26.7 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Autor

Na jesień małe zmiany bo jest kolejne dofinansowanie w gminie . Pozbywam się bojlera gazowego . Może ktoś potrzebuje?Solary do 12 działają ciągle,potem tylko schladza się kolektor ,żeby nie przekroczyć 130C. Wieczorem w bojlerze 80C. A dzieciaki mają ciepla wodę w basenie.

Opublikowano

A zimą też będziesz miał w podgrzewaczu 80o C? Dwa podgrzewacze były w instalacji zupełnie zbędne za to trzeba było zainstalować solarny z dwoma wężownicami i to było by rozwiązanie prawidłowe. 

Opublikowano
  • Autor

Nie doczytałeś wszystkiego, Mam zasobnik solarny 300l z 2 wężownicami Viessmanna plus solary z dofinansowaniem , w projekcie musiało być druge źródło ciepła więc podpięli mi stary bojler gazowy - to było rozwiązanie tymczasowe.  W tej chwili jest akcja wymiany starych kotłów zasypowych więc wymieniam instalację i podpinam kocioł kondensacyjny gazowy w drugą wężownicę , Kolektory kosztowały 4600 a teraz chcę się zmieścić z wymianą instalacji , kaloryferów, i montażem kondensata w okolicach 7000 zł bo połowe zwraca gmina.

Opublikowano

...rzeczywiście ...."nie doczytałem"

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jakie jest zużycie prądu przez instalację solarną? Nigdzie nie udało mi się znaleźć takiej sensownej informacji.

Opublikowano

To nawet kilowat dziennie, nie spodziewałem się aż tyle.

Opublikowano

Ale bez przesady - jak 1 kWh to ok 0,65zł to prądu zużyjesz za raptem :

100d x 14h x 50W + 265d x 8h x 50W + 365 x 24h x 10W = 263,6 kWh po 0,65 to ok 170zł / rok czyli kieszeni nie urwie.

Opublikowano

Niby racja, dzięki.

Opublikowano
  • Autor

Od połowy marca do połowy września czyli pół roku głównego sezonu pompa przepracuje 1000 h po 30 W średnio plus 10000h po 4 W na sterownik i anode tj w sumie 70 kWh czyli 50 zl na pół roku. W tym czasie gazu zużyte za 60 zl . Konsumpcja z solarow za pół roku 2,2 MWh przy możliwościach produkcji ok. 3MWh. Rachunki za gaz w tym okresie ok 550 zł.

Edytowane przez Mancio

Opublikowano

Mancio masz elektryczną anode?

Opublikowano

Przyjrzałem się, wydaje się być całkiem fajne, tylko cena nie fajna :D ale na dłuższą metę pewnie się opłaca.

Opublikowano
  • Autor

Ja szukałem dobrego zbiornika , niewiele dołożyłem i mam cały system więc dla mnie cena bardzo dobra ale fakt, że bez dofinansowania trzeba dobrze policzyć koszty i zyski.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Dołożyłem do zestawu kocioł gazowy kondensacyjny zamiast węglowego i wymieniłem większą część instalacji - dotacja 50%. Całość zamknąłem w okolicach 11 000 zł. Zobaczymy teraz jakie rachunki będą bo dom lata swoje ma.

post-3430-0-04054700-1476607915_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

W listopadzie tylko kilka dni słonecznych więc kolektory się nie napracowały. A szkoda bo jak już świeci słońce to mimo krótkiego dnia woda zdąży się nagrzać i kocioł nie musi się załączać. Ciekawe jak jest z rurowymi w takim okresie.

Opublikowano

Listopad raczej bieda 24kWh z 4 płaskich kolektorów, jednak woda w buforze nie schodzi poniżej 55oC. Kocioł na ekogroszek ciągle podgrzewa, więc te 24kWh to i tak nieźle ;)

Choć w porównaniu do sierpnia 734kWh wygląda raczej słabo...

Opublikowano
  • Autor

Dziś słońce prawie cały dzień i 0C. Uzysk 7 kWh . Jak na grudzień super.To prawie całe dzienne zapotrzebowanie.

• 4 tygodnie później...