Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Duo Uni 25Kw

raffi23

Rekomendowane odpowiedzi

Ja podnioslem temp powrotu w ten sposób ze traktuje boiler 300l jako bufor ciepla pompa chodzi na max i histereza 1'C bylo by lepiej gdyby pompa cwu chodzila bez przerwy ale sterownik ja stopuje co jakiś czas nie wiem dlaczego, temperatura zadana cwu mam 70 a pieca 62. Wieczorem wrzuce wykres jak sie wyprostowal po tej operacji. Znacznie mniejsze wachania temperatury pieca.

Sterownik stopuje bo nie puszcza pompy jeżeli temperatura CWU jest wyższa niż pieca. Jeżeli chcesz żeby chodziła cały czas to wepnij ja jak pompę dodatkową. A jak spalanie bo też kiedyś tego próbowałem ale u mnie spalanie wzrosło

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 kw

http://imgur.com/a/29598  tu zdjęcie wykresu do podglądu.

Spalanie nie sprawdzałem ciężko powiedzieć, na pewno na początku wzrosło bo wcześniej boiler był nieużywany, po nagrzaniu wydaje się że powinno się obniżyć bo piec łatwiej osiąga temperaturę i jest stabilniejszy. Trzeba poczytać, popytać ludzi co korzystają z bufora ciepła.

U mnie powrót teraz ma 48 był 42 a piec zadanej ma 62. Mniejszej różnicy między powrotem a wyjściem nie uzyskam bo mi mocno podłogówka wystudza.

Na podłogę puszczam 29'C a długość przewodów podłogówki ma około 2000m.

Jak dasz na bojler max i masz krótki obieg to podniesiesz powrót ja bez kombinowania mam powrót 48-50 tylko mam jeszcze jeden zawór 4d na podlogowke

U mnie przy pompie cwu w pracy ciągłej spalanie również wzrosło. Przy zadanej 62 miałem powrót 54-55 teraz przy zadanej 68 powrót 50-51. Podłogówka z 3d termostatycznym grzejniki na 4d sterowanym pogodowo chyba nie jest tragicznie hehe.

To jest raczej starsza wersja

• 1 miesiąc temu...

Da się zwiększając podawanie i nadmuch ale to spowoduje większe straty ciepła które pójdą w komin. Problem polega na tym dlaczego piec ma takie wahania u mnie mimo że chodzi na pid to temperatura chodzi 64-66 przy zadanej 65. Poszukaj przyczyny tego stanu.

Tylko od czego zaczac a dom jeszcze nie zamieszkany trwa wykonczenie

ewentualnie jak dam rade to dzis napisze aktualne ustawienia pieca jesli to pomoze

Temperatura zadana 64stopnie

Temperatura podł. 30  max ustawiony na 40

Czas podawania 7s

Przerwa podawania 80s

Siła nadmuchu 40

Histereza kotla 1

histereza Cwu 2

Praca podtrzymania 8s

Przerwa podtrzymania 11 minut

Wentylator w podtrzymaniu 

Czas pracy 70s

Czas przerwy 9m i 20s

temperatura na grzejniki 40 stopni

zawor 4d na 3

groszek bartex silver

Daj zdjęcia z palnika. Palisz z pid? Ja bym podniósł zadaną so 65-68 stopni.

Za głęboko żar nie jest w rynnie? Słabo widac z tych zdjęć. Powinno sie palic na połowie rynny

Ty potrzebujesz najbardziej jałowych ustawień jakie tylko możliwe. Nowy dom dobrze docieplony 200m i kocioł 25kw. Już znam taka sytuacje. To jest rynna na slimaku? Bardzo kocioł zachodzi sądzą?

Wiatr ustaw sobie na ok. 20 lub nawet mniej. I do tego ustawiam podawanie i przerwę.

Szwagier ma to samo w stalmarku zachodziły sądzą dopuki nie otworzyłem mu klapki wentylatora na stałe.

Kojot na początku dobrze radził. Stosunek podawania do przerwy ustaw na początek 1/12( np. 5/60 ) wentylator 20. temp zadaną na kotle 65. I obserwoj co się będzie działo . Co do skoków temp. Mam nadzieję że pompa od podlogowki się nie zatrzymuje.

Piec dochodzi? Jeszcze mniej dmuchaj wydłużając przerwę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.