Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Dolnego I Górnego Spalania - Jak Palić?

ariel1matrix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dolna szamotka za bardzo wystaje powinna byc rowno z wymiennikiem i palnik sie zapchal zobacz na moj rysunek kilka stron wczesniej 

Opublikowano

tak o ten mozna sprawdzic jeszcze uchylic to powietrze (pokretlo)

Opublikowano

ruszt pod paleniskiem zatkał się popiołem

powietrza nie dostaje palenisko

i temperatura spada,

jak sobie z tym radzić?

Teraz możesz odkręcić to pokrętło w drzwiczkach zasypowych, lub podawać PG w ruszt pionowy.

Opublikowano

Powietrze podawane przez pionowy daje fajny efekt nitro ciągu:-) Jak tak podawalem bez zasłoniętego rusztu to gaz drzewny potrafił iść pionowo w dół do popielnika i tam się spalał.Wyglądało to tak patrząc spod rusztu :post-58021-0-30513200-1450123648_thumb.jpg

Opublikowano

To za pierwszym razem nie wyjdzie,musiał by spędzić u ciebie z tydzień żeby coś z tego wyszło.Wystarczy że będzie taki wiatr jak wczoraj i piec będzie hulał,a jak przyjdzie niż to nie osiągniesz temperatury i znowu trzeba będzie speca wzywać...Musisz sam do tego dojść żebyś wiedział co ma wpływ na lepszą długopalność.

Ja bym trochę z ukosował te cegły które leżą na ruszcie żeby nie było takich oporów na wlocie. Mam na myśli żebyś je trochę uciął pod skosem,zostawić z przodu ze dwa centymetry, i wgłąb wymiennika tak  z 10cm aż do pełnej grubości.

Opublikowano

Dokładnie , ja tamtą zimę ogarnelem na innej konstrukcji palnika ,teraz kombinuje z szerszym bo chyba jest lepszy do grubego drewna . Nie poddawaj się

Opublikowano

Szamot fajnie się tnie tarczką firmy 3M do kamienia , ona wygląda jak do metalu

Opublikowano

Dokupiłem więcej szamotek cienkich:

mają wymiar:

-3,2cm grubosći

-23cm długości

-11,5cm szerokości

ułożyłem je w następujący sposób:

-dwie szamotki po bokach, dosunięte do tylnej ścianki (wzdłuż)

-jedną na leżąco pod wymiennikiem, odsuniętą od tylnej ścianki o 2,5cm (nie za dużo/mało?)

-dwie po bokach na tej leżącej szamotce (wzdłuż), również dosunięte do tylnej ścianki

-jedną poziomo na tych dwóch, dzięki czemu tworzy "dziurę" o wymiarach -11,5cm wysokości na 16cm szerokości

-dwie uszczelniając skrajne szamotki "stojąco" po bokach

leżąca szamotka pod wymiennikiem wystaje około 4,5cm do wymiennika, na palenisko,

do szamotki która jest położona w poprzek, równolegle z wymiennikiem ~1,5cm

Palenisko ma teraz wymiar:

wygląda jak litera "T"

daszek litery "T" ma wymiary 10cm długości i 30cm szerokości

a podstawa litery "T" ma 9cm długości i 16cm szerokości.

Poniżej zdjęcia:

d6875354e287c.jpg69a36cfbd063e.jpg

Wczoraj "dziura" miała wymiar około 10cm na 10cm

temperatura na poczatku była okej około 60*,

ale później spadła do 40* jak zatkało się palenisko

nie miałem zrobionej dziury, miedzy szamotką leżącą na palenisku, a tylnią ścianką.

Na około 8 godzin palenia zużyłem 20-30kg węgla.

Opublikowano

trochę to dziwne z tym zatykaniem paleniska. Ze zdjęć wynika, że pomiędzy rusztami są spore przestrzenie. A co masz za węgiel?

Opublikowano

Chyba na tylnej ściance brakuje , tam gdzie trafia płomień zanim skręci w górę

Opublikowano

to jutro to poprawię...

Nie będzie przeszkadzało, że szamot wystaje za wymiennik?

Rozpaliłem drewionka i jak żarzył się, wsypałem pełno węgla, około 15kg i spaliło się praktycznie w 2godziny, teraz coś tam zostało, ale strasznie mało, pewnie max z godzinke będzie to żarzyło się... 

nie wyrabiam już z tym...

Opublikowano

a jak z temp kotla? dobil do zadanej bez problemu? jezeli tak to spróbuj jeszcze obnizyc palnik . jezeli szamot bedzie wystawal to pasuje go zmniejszyc ,zobacz jeszcze palnik dikij petii

http://czysteogrzewanie.pl/technika/drobne-usprawnienia-kotlow/

Opublikowano

Mnie to się wydaje że ten pożeracz węgla nie oddale ciepła tylko wszystko leci w komin.Przy takiej ilości spalonego węgla w tak krótkim czasie powinno zagotować wodę w instalacji a nie tylko ją podgrzać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.