kultywator Opublikowano 18 Listopada 2015 #1 Opublikowano 18 Listopada 2015 Witam, czy w instalacji nagrzewnicy wodnej podobnie jak w instalacji c.o. Musi być zamontowane naczynie wzbiorcze min 0.7 m ponad najwyższy punkt w instalacji?
hajtaler428 Opublikowano 18 Listopada 2015 #2 Opublikowano 18 Listopada 2015 Wydaje mi się że zasada jest taka sama - do nagrzewnicy dociera woda z kotła tak samo jak do grzejnika w CO. W takim układzie przy pompie na zasilaniu naczynie 0,3m ponad najwyższy punkt. I tak jak u siebie zacząłeś już jest źle bo rurę do naczynia musisz wyprowadzić osobną i nie może być na niej żadnej armatury (wstaw najlepiej trójnik między kotlem a pompą i z niego wyprowadź rurę bezpieczeństwa min 1")
sambor Opublikowano 18 Listopada 2015 #3 Opublikowano 18 Listopada 2015 Tak, ale wystarczy 0,3m jak pompa na zasilaniu, a jak pompa na powrocie to już 0,7x wys podnoszenia pompy
ciekawski31 Opublikowano 18 Listopada 2015 #4 Opublikowano 18 Listopada 2015 Tylko zasilenie powinno być z dołu.
jurgonka Opublikowano 18 Listopada 2015 #5 Opublikowano 18 Listopada 2015 Jeśli w instalacji CO jest tylko nagrzewnia ? Gdzie idzie dalej rura zasilająca? Jeśli dalej jest poprawna instalacja to tylko należy w podłączeniu zasilania nagrzewnicy domontować (poprawnie, na króćcu) odpowietrznik automatyczny. Zasilanie jest OK powinno być od góry.
sambor Opublikowano 18 Listopada 2015 #6 Opublikowano 18 Listopada 2015 Z tym zasilaniem nagrzewnicy bywa różnie np Volcano VR1, VR2 ma niżej zasilanie a wyżej powrót - ale to tylko wyprowadzenie króćców.
kultywator Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor #7 Opublikowano 20 Listopada 2015 Zalanie jest od góry. Jest odpowiednik na kroccu. Dalej instalacja zasilająca idzie do drugiej nagrzewnicy wodnej. Czyli montując automatyczne odpowietrzniki nie trzeba montować naczynia wzbiorczego?
kiminero Opublikowano 20 Listopada 2015 #8 Opublikowano 20 Listopada 2015 Czyli montując automatyczne odpowietrzniki nie trzeba montować naczynia wzbiorczego? Aż tak dobrze to nie ma. Nagrzewnice potrzebują wysokich temperatur i stosowanie PP jest błędem. Czy te rury są chociaż stabi czy "tańsze" do wody zimnej? Radziłbym całość w stali wykonać, odcinek wspólny 1", a za trójnikiem 3/4" do tej drugiej nagrzewnicy. Na zdjęciu wygląda to na PP 25 i po mojemu to za mała ta rura.
kultywator Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor #9 Opublikowano 21 Listopada 2015 Rury stabilizowane. Pokusiłem się na to PP bo tańsze, ale robota z tym do bani. Niestety czeka mnie przeróbka. Wspólny odcinek zrobię ze stali a dalej wykorzystam to PP.
jurgonka Opublikowano 21 Listopada 2015 #10 Opublikowano 21 Listopada 2015 Konieczne też naczynie przelewowe - instalacja otwarta.
ciekawski31 Opublikowano 27 Listopada 2015 #11 Opublikowano 27 Listopada 2015 Aby miała moc podłączenie od dolu,pierwsze gorącą wodę dostana lamele przy wylocie.Inaczej tyl ''grzeje''przód.
AdamGuitar Opublikowano 27 Listopada 2015 #12 Opublikowano 27 Listopada 2015 Podłączyć należy zgodnie z DTR producenta.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.