Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku


Robot16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety nie znam temperatury spalin. A jeszcze zapytam przy okazji. Dużo mówi się o tej przysłonie na wlocie dmuchawy. Czy jeżeli mam w sterowniku możliwość regulacji w zakresie 1-100%, to czy dla ułatwienia regulacji mogę ją sobie całkiem otworzyć?

Opublikowano

To zależy od mocy dmuchawy i jej doboru do palnika .

Ma Ci się palić na całym palenisku , z kopczykiem , równomiernie  ,bez spieków koksowych i żużlowych .

Przysłonięcie  czy odsłonięcie przesłony na wlocie to tylko środek do celu.

W dwustanie przysłonięcie dmuchawy na wlocie , to rzecz normalna , w PID - niepotrzebna .

Dużo daje klapka na wylocie , szczególnie w podtrzymaniu - nie wiem czy ją masz .

Opublikowano

Klapka jest - buja się :-) Co do tego palenia na całym palenisku... Czy płomień ma tworzyć "słup" na szerokość otworu retorty? U mnie obecnie płomień jest dość sługi i tworzy niby słup, ale na pewno nie aż taki szeroki... Podejrzewam, że aby otrzymać aż taki, to dmuchawa musiałaby porządniej chodzić i trzeba by zapewne więcej eko na retorcie... Ehhhh... zachciało się wygód, to teraz się człowiek męczy :-)

Opublikowano

Równomierny "słup" płomienia to tylko w teorii - praktycznie niemożliwy do uzyskania i tak naprawdę chyba niepotrzebny .

Ważne aby  płomień nie  był zbyt wysoki , choć zależy to bardzo dużo od rodzaju eko , ważny jest też jego kolor - ma być żółty , nie czerwony i nie jasny jak z palnika gazowego . Palić ma się spokojnie , bez dymienia ale też bez buczenia jak w kużni.

Najważniejszym jest taki dobór nadmuchu , aby niepotrzebnie nie powodować zbyt dużej straty kominowej a nawet wychładzania kotła.

Trzeba dmuchać tylko tyle ( z takim ciśnieniem i natężeniem przepływu  ) ile jest to niezbędne do poprawnego spalania na palenisku - nic więcej , w praktyce lekko ponad granicę dymienia.

Wracając do początku Twojego pytania - jeżeli nie będziesz miał konkretnych danych co do Twojego procesu spalania i budynku , to będziesz się kierował bardziej odczuciem niż konkretami a to jest trochę złudne.

Fizyki nie da się oszukać ani pominąć.

Gość Visitor1230
Opublikowano

 Co do plomienia to wszystko zalezy od wegla. Silnie spiekajace wegle daja duzo ciepla i spala sie je z niskim plomieniem. Blizszym zarzeniu. Wegle plomienne sa ich przeciwnoscia. 

Opublikowano

OK, dokonałem lekkiej korekty ustawień: 7/61/20% - zobaczymy co to da i jak będzie ze spalaniem. Czy prawidłowe spalanie groszku powinno dawać sam popiół? Czy moze dopuszczalne są "suche" spieki, które rozsypują się w palcach?

Gość Visitor1230
Opublikowano

Wrzuc jakies foty tego co masz na palniku i w popielniku. Sa spieki koksowe i zuzlowe. Ten pierwszy generuje strate opalu.

Opublikowano

Witam. Ostatnio w poniedziałek pisałem o lekkiej korekcie ustawień, Dziś jest środa i informuję, że spalanie jest na jednakowym poziomie... :-) Mój piec widać jest mocno oporny na ustawienia :-D Wprowadziłem dziś kolejną korektę 7/70/25% oraz zasypałem pełen jeden worek... Zobaczymy na ile wystarczy. Później pstryknę fotkę jak to na retorcie wszystko wygląda i wrzucę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.